5 hiba, ami a piskótatekercsed legfőbb ellensége lesz

A piskótatekercs kifejezetten egy olyan sütemény, ami ugyan egyszerűnek mutatja magát, mégis megdolgozhatja az idegeinket, ha épp nem úgy sikerül, ahogy kéne. Ezt elkerülendő, nézzük meg most a Napi Tipp keretében, mely hibákra érdemes figyelni!

Nagy kedvenc csemegének számít a lekvárral vagy különböző édes krémekkel megkent piskótatekercs – ennek megfelelően elég gyakran készítjük a csigavonalas-hipnotikus finomságot, ha alkalmunk akad rá. Alapvetően nem is lenne olyan bonyolult a recept elkészítése, persze vannak töréspontjai, amelyeknél könnyen beüthet a krach. De aggodalomra semmi ok, ezek mind könnyen elkerülhetőek: az alábbi tippek segítségével mindig garantáltan siker koronázza majd a piskótatekercs sütését.

5 hiba, ami a piskótatekercsed legfőbb ellensége lesz

Kis tepsibe kerül a piskótatekercs

A legtöbb hagyományos piskótareceptet, amit tekercshez használunk, gáztepsiben a legjobb sütni – ennek ugyanis pont akkora a mérete, ami megfelelő vastagságot eredményez a süteménynél. Egy túl nagy edényben ellaposodik és kiszárad (a széleken megég) a massza, míg nagyon kis tepsiben belül nyers maradhat, vagy a hosszított sütési idő miatt szintén kiszáradhat.

Különösen figyeljünk erre, ha csökkentjük/növeljük a receptben írt mennyiségeket: a massza térfogatával együtt változzon a sütőedény mérete is.

Kivajazod a piskótatekercs tepsijét

Az egyszerű tojásos piskóták alá csak egy sütőpapír kell (ez később a felcsavarást is megkönnyíti), azonban zsírozni nem kell a tepsijeiket. Ennek hátterében az áll, hogy a légies, habos massza könnyebben „felmászik” a csupasz tepsi forró felületén, mint a vajjal kikenten. Így végső soron tornyosabb piskótát kapunk.

Kinyitod a sütőt a piskótatekercs sütése közben

Bármennyire is idegőrlő, de tényleg nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, ha piskóta van bent a forróságban. A hirtelen hőmérsékletesés ronthat a sütemény szerkezetén, ami a kinyitás után összeeshet. Figyeljük türelmesen az ablakon keresztül, és, ha nagyon muszáj, csak a sütési idő utolsó harmadában nyissunk rá a piskótára, hogy ellenőrizzük azt.

Nem tiszta konyharuhába csavarod a piskótatekercset

A még friss, langyos piskótát konyharuhába csavarjuk, így adjuk meg végleges, felgöngyölt formáját, amit később is megtart majd ilyen módon kihűtve. De arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a használt anyag tiszta (lehetőleg nemrég mosott) és száraz legyen.

Érdemes előre gondolkozni, és úgy kimosni az anyagot, hogy annak ne legyen túl erőteljes illata később (ne használjunk túl erőteljes öblítőt, vagy hagyjuk el teljesen, cseréljük a mosásánál ecetre).

Túl sokáig hagyod pihenni a piskótatekercset

Persze, a süteménynek felcsavart pózban kell kihűlnie, de tényleg csak addig hagyjuk a konyhapulton pihenni, míg már nem érezzük tapintásra melegnek. Ha túl hosszan pihen a ruhában, elkezd száradni, ami megnehezíti a végső lekváros-krémes felcsavarást.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos és kreatív konyhai tippek várnak itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek