4 jel, amiből tudhatod, hogy cserélni kell a sütőolajat

Ahhoz, hogy sült ételeink tényleg igazán jól sikerüljenek, kordában kell tartanunk a sütőolaj viselkedését – például le kell cserélnünk egy bizonyos idő után. Ennek felismerésében segíthetnek a lent felsorolt jelek.

A foszlós fánkok, ropogós rántott húsok és légies lángosok lehetővé tevője, alfája és ómegája a szagos, macerás sütőolaj. Amikor ezeket az olajban sült finomságokat készítjük, nagyon oda kell figyelnünk egy sor tényezőre, de legfőképpen a zsiradék változásaira. Az alábbi jelek arról árulkodhatnak, hogy bizony le kell cserélni a már sokat használt sütőolajat.

4 jel, amiből tudhatod, hogy cserélni kell a sütőolajat

Sötét színt vesz fel a sütőolaj

Jó esetben a legtöbb sütőolajnak (napraforgó, mogyoró, repce) aranysárga színe van, ami a sütés során idővel átválthat barnás, neadjisten feketés árnyalatokba. Ha ilyesmit látunk, akkor ideje lecserélni a zsiradékot egy friss adagra.

Plusz tipp: használjunk világos színű fazekat vagy edényt, hogy lássuk benne az olaj színváltozásait.

A sütőolajnak füstös illata van

Ezt nehéz lehet észrevenni, hiszen az olajban sütés alatt egész végig igen erős szagok veszik körbe az embert. Persze meg lehet különböztetni a sülő panír kellemes illatát attól a kesernyés, orrfacsaró bűztől, ami a zsiradék égését jelzi.

Túlzottan habos a sütőolaj felülete

Egy idő után – főleg, ha sok liszt vagy zsemlemorzsa landol a fazékban – a sütőolaj habzásba kezd, ami szintén arra utalhat, hogy ideje lecserélni az aktuális adagot. Ne tévesszük össze a sülés során felszabaduló kis buborékokat (a gyorsan elpárolgó nedvesség távozik így) a szinte szappanszerű, égést jelző buborékréteggel: az előbbi még teljesen oké, míg a második cseréért kiállt.

Az étel nem sül olyan ropogósra a sütőolajban

Természetesen a sok használat során maga az olaj is veszít erejéből: egy idő után már nem sülnek majd annyira ropogósra és aranybarnára az ételek, több zsiradékot szívnak magukba, és inkább puhán, szottyosan landolnak a papírtörlőn. Ha ezt észleljük, még menthetjük a helyzetet a hőmérséklet óvatos növelésével, de tartsuk észben, hogy érik már az olajcsere!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippeket leshetsz el tőlünk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...