6 baki, ami elronthatja a tökéletes palacsintádat

Palacsintát sütni nem nehéz feladat, ha az embernek már benne van a kezében a mozdulatsor. Persze bármikor beüthetnek kisebb-nagyobb krachok, kerüljük el ezeket az alábbi tanácsokkal.

Palacsintát eszünk édesen és sósan is, megannyi töltelékkel, azonban ahhoz, hogy egymás után tömhessük a felcsavart finomságokat, több dolog is kell. Először egy megbízható recept, majd némi idő, és végül egy-két trükk a tarsolyban. Ezekkel biztosan tökéletes lesz a kisült halom palacsinta, jegyezzük meg mindegyiket.

6 baki, ami elronthatja a tökéletes palacsintádat

Szitáld át a lisztet

A csomós palacsintatészta sokat ronthat az élményen, mert így maradnak száraz gombócok a masszában, amelyek sütés után sem tűnnek el. Ahhoz, hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük, szitáljuk át a lisztet.

Ezután jöjjön a többi nedves hozzávaló: ha ez a sorrendet követjük, csökkenthetjük a csomók kialakulásának esélyét.

Turmixolj

Egy még biztosabb módszer a csomók ellen az, ha botmixert vagy turmixgépet bevetünk a keverés közben. A szóda kivételével minden hozzávalót keverjünk össze egy tálban, majd dolgozzuk el botmixerrel is.

Alternatív megoldásként tegyük az összes alapanyagot (mínusz a szódát) a turmixgép kelyhébe, és ott keverjük csomómentesre a masszát.

Külön add hozzá a szódát

A szóda azért szerepel egyes palacsintareceptekben, mert légiesebb, könnyebb, buborékosabb lesz tőle a tészta. Azonban ahhoz, hogy ezt az állagot elérjük, vigyáznunk kell a szódavízre, nehogy kimenjen az összes szénsav belőle.

Ezért miután csomómentesre dolgoztuk a masszánkat a nekünk szimpatikus módszerrel, öntsük vissza a keverőtálba, és óvatosan keverjük el benne a szódát.

Pihentesd a tésztát

A palacsinta tésztáját is ugyanúgy a glutén tartja össze, mint a legtöbb sütemény és piskóta szerkezetét. A gluténnak az összekeverés után azonban pihennie kell, lazítania: így nem szakad majd annyira könnyen a palacsinta. Pihentessük a masszánkat kisütés előtt legalább 20-30 percig.

Használj elég olajat

Egyes tésztákban van elég olaj, ami kisül majd minden egyes palacsintából, így azok nem fognak leragadni a serpenyőben. Ezekhez ne adjunk további zsiradékot, mert nagyon fullasztóak, nehezek lesznek.

A kevés olajat tartalmazó palacsintáknál viszont a másik végletre, a leragadásra kell figyelnünk: ha nem kenjük be a serpenyőt mindegyik sütés közben, akkor biztos a kudarc.

Legyen elég forró a serpenyő

A leragadásban egy másik tényező is kulcsfontosságú: a serpenyő hőmérséklete. A kellően forró edényben rögtön elkezd sülni a tészta, gyorsabban elkészül. Ez azért is jó, mert nem kezdi el rögtön magába szívni az olajat. A hideg serpenyőben szétszakadnak és leragadnak a palacsinták.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek és trükkök mindenkinek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...