Bánni fogja a bejgli, flódni: 4 hiba, amitől száraz lesz a máktöltelék

Tanuljunk meg a Napi Tippel rendesen máktölteléket készíteni – nem is azért, hogy minden izzadtságszagúan tökéletes legyen az ünnepre, hanem inkább, hogy kevesebbet kelljen stresszelni a félresikerülő sütemények miatt.

A karácsony egyik kötelező eleme a szaftos máktöltelék, ami olyan klasszikus süteményekbe kerülhet, mint a bejgli, flódni vagy a rétes. Annak ellenére, hogy nem egy borzasztóan bonyolult recept, igenis okozhat némi fejtörést az olajos magból főzött édes krém – a problémák legnagyobbika például az, amikor fullasztóan száraz marad a máktöltelék. Nézzük, mely hibák okozhatják ezt!

Flódni: tradicionális karácsonyi sütemény máktöltelékkel, dióval, almával és szilvalekvárral
Bánni fogja a bejgli, flódni: 4 hiba, amitől száraz lesz a máktöltelék

Rossz fajta mákot használsz

Ugyan miniatűr különbségnek tűnhet, mégis rengeteg múlik azon, hogy milyen mákkal dolgozunk a töltelék készítése során. Közelebbről szemügyre véve is nehéz megkülönböztetni az egész és a darált mákot – ahhoz azonban, hogy tényleg szaftos tölteléket kapjunk, az utóbbira lesz szükségünk.

Nincs eléggé megdarálva a mák

Sajnos azonban az előre darált mákok többségével sem járunk jól – a boltban kapható termékek ipari darálása nem mindig alapos. Ha ilyen durvább állagú, nagyobb szemű mákot kapunk a boltban, felhasználás előtt daráljuk le egy késes aprítógépben vagy turmixgépben.

Kevés a folyadék mennyisége

A különböző süteményekhez tejjel, borral vagy vízzel kell felfőznünk a mákot ahhoz, hogy koherens tölteléket kapjunk. Persze nem mindegy, mennyit öntünk a fazékba: ha túl kevés a folyadék mennyisége, nem fog összeállni a mák. Ha ezt tapasztaljuk, öntsünk további tejet a fazékba, és addig főzzük, míg sűrűbb nem lesz a töltelék.

Nem főzöd elég ideig

Vigyázni kell a máktöltelékkel, mert ha odakap, akkor keserű lesz – ezt elkerülendő, főzzük közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett.

Amíg folyadékot látunk a szemek között, ne hagyjuk abba a főzést, csak akkor, ha a mák felvette az összes nedvességet, és enyhe nyomás hatására összeáll. A süteménybe töltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek az ünnepekre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...