Bánni fogja a bejgli, flódni: 4 hiba, amitől száraz lesz a máktöltelék

Tanuljunk meg a Napi Tippel rendesen máktölteléket készíteni – nem is azért, hogy minden izzadtságszagúan tökéletes legyen az ünnepre, hanem inkább, hogy kevesebbet kelljen stresszelni a félresikerülő sütemények miatt.

A karácsony egyik kötelező eleme a szaftos máktöltelék, ami olyan klasszikus süteményekbe kerülhet, mint a bejgli, flódni vagy a rétes. Annak ellenére, hogy nem egy borzasztóan bonyolult recept, igenis okozhat némi fejtörést az olajos magból főzött édes krém – a problémák legnagyobbika például az, amikor fullasztóan száraz marad a máktöltelék. Nézzük, mely hibák okozhatják ezt!

Flódni: tradicionális karácsonyi sütemény máktöltelékkel, dióval, almával és szilvalekvárral
Bánni fogja a bejgli, flódni: 4 hiba, amitől száraz lesz a máktöltelék

Rossz fajta mákot használsz

Ugyan miniatűr különbségnek tűnhet, mégis rengeteg múlik azon, hogy milyen mákkal dolgozunk a töltelék készítése során. Közelebbről szemügyre véve is nehéz megkülönböztetni az egész és a darált mákot – ahhoz azonban, hogy tényleg szaftos tölteléket kapjunk, az utóbbira lesz szükségünk.

Nincs eléggé megdarálva a mák

Sajnos azonban az előre darált mákok többségével sem járunk jól – a boltban kapható termékek ipari darálása nem mindig alapos. Ha ilyen durvább állagú, nagyobb szemű mákot kapunk a boltban, felhasználás előtt daráljuk le egy késes aprítógépben vagy turmixgépben.

Kevés a folyadék mennyisége

A különböző süteményekhez tejjel, borral vagy vízzel kell felfőznünk a mákot ahhoz, hogy koherens tölteléket kapjunk. Persze nem mindegy, mennyit öntünk a fazékba: ha túl kevés a folyadék mennyisége, nem fog összeállni a mák. Ha ezt tapasztaljuk, öntsünk további tejet a fazékba, és addig főzzük, míg sűrűbb nem lesz a töltelék.

Nem főzöd elég ideig

Vigyázni kell a máktöltelékkel, mert ha odakap, akkor keserű lesz – ezt elkerülendő, főzzük közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett.

Amíg folyadékot látunk a szemek között, ne hagyjuk abba a főzést, csak akkor, ha a mák felvette az összes nedvességet, és enyhe nyomás hatására összeáll. A süteménybe töltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek az ünnepekre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...