Így viselkedik a hagyma, ha vágod, reszeled vagy turmixolod

Mindegy, milyen ételt készítünk, igen nagy lesz annak a valószínűsége, hogy kerül majd bele valamilyen hagyma. Ami azonban kevésbé egyértelmű, hogy a zöldség milyen formában landol a fazékban. A Napi Tipp mutatja a különbségeket.

Sokak számára fel sem merül kérdésként, melyik a hagymavágás legjobb módszere: egy stabil deszkánál és jó éles késnél nem kell több. Ezt az állítást tényleg nehéz lenne cáfolni, nem is emiatt kell foglalkoznunk a témával, sokkal inkább a modernitás hozta kényelmi megoldások miatt. Ugyanis, ha nem szeretnénk a késsel „bajlódni”, választhatjuk a hagymavágás elvégzésére a reszelőt vagy a késes aprítót is. Ezekben az esetekben azonban érdemes odafigyelnünk pár dologra. Lássuk, mik ezek!

Így viselkedik a hagyma, ha vágod, reszeled vagy turmixolod

Tippek késes hagymavágáshoz

Nem kell nagyon magyarázni a hagyma késsel történő felvágását, mégis akad pár olyan tipp, amit érdemes lehet megfogadni a sikeresebb szeleteléshez. A vágódeszkánkat rögzítsük: tegyünk alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát, a késünket pedig élesítsük meg.

Amennyiben egész karikákat vágunk, hagyjuk a hagymán a szőrös gyökérrészt, hogy a fej jobban egyben maradjon.

Félkarikák szeletelése esetén azonban vágjuk le a szárrészt, mert zavarna minket a vágásban. Itt ugyanis a gyökér irányában érdemes vágnunk a szeleteket, nem keresztbe: így kevésbé roncsoljuk a hagymát, és jobban egyben maradnak a szálak.

A hagyma kockákra vágásánál sokan három bevágást ejtenek a fél zöldségen: hosszában, vízszintesen és keresztbe. Azonban ez utóbbit elhagyhatjuk, mivel csak nehezebbé teszi az aprítást, valamint szükségtelen lépés is, ugyanis a hagyma szerkezete alapból lemezes, nem kell duplán bevágnunk keresztirányban.

Hagymás tört sütőtök

Ismerjük krumplival, de vajon kóstoltuk-e már sütőtökkel is? Mindenképpen megéri, ha ősszel eljön a szezon, készítsük el a köretet a narancssárga zöldséggel is. A hagymás tört ...

Tanácsok a hagyma reszeléséhez

Egyes salátákhoz direkt úgy kéri a recept, hogy reszeljük a hagymát, legtöbbször azért, hogy egységesebben vegyüljön el az ételben, és ne kisebb-nagyobb kockákban legyen benne. Azonban a hagymareszelésnek vannak bizonyos hátulütői.

Amikor reszeljük a hagymát, egyrészt sokkal vizesebb, levesebb lesz, ezzel együtt pedig sokkal erősebben csípi a szemünket – mindkét történés annak tudható be, hogy a vágáshoz képest jobban roncsoljuk a hagyma belsejében lévő rétegeket. A csípős érzést a roncsolt kén okozza, amely nagy mennyiségben található meg a hagymafélékben.

Ezt sajnos nem tudjuk elkerülni, reszelésnél mindig bekövetkezik, azonban pár trükkel könnyebbé tehetjük a saját dolgunkat. Tegyük be reszelés előtt a hagymát pár órára a hűtőbe, mert a hideg hagymát reszelni is könnyebb, illetve kevésbé csípi majd a szemünket. Ha a reszelt zöldségre némi citromlevet nyomunk, szintén tehetünk a csípősség, illetve a kesernyés íz ellen (ami szintén a reszelt hagyma kellemetlen tulajdonsága). A gyökérrészt itt se vágjuk le, mert segít egyben tartani az amúgy szétesni akaró rétegeket.

Trükkök gépi hagymaaprításhoz

Aprítógépben darálva hasonló állagot érhetünk el a hagymánál, mint ha reszelnénk, azonban megspórolhatjuk a kézimunka maceráját, illetve a könnyezés nagy részét. Egyes raguk, levesek és szószos fogások (pl. indiai curryk) direkt darálva, szinte pépként kérik a receptben a hagymát, azért, hogy a szósz, mártás állaga egységesebb, selymesebb legyen.

Érdemes megjegyezni, az előző szakaszban említettek tudatában, hogy a késes aprítóval darált hagyma még levesesebb, illetve még hajlamosabb lesz a keseredésre.

Szerencsére ez a keserű íz nem érződik majd a fűszeresebb, aromásabb ételekben, illetve hőkezeléssel is csillapodik valamennyit, így ezt a módszert elsősorban ezeknél a recepteknél alkalmazzuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...