Így mentsd meg a gyümölcsös pitéd túl lágy vagy túl száraz tésztáját

Egy gyümölcsös pite elkészítése alapvetően nem bonyolult feladat, persze így is beüthet a krach, ha elnézzük a receptet vagy az alapvetően nem megbízható. Szerencsére nem kell rögtön a kukába dobni a pitetésztát: az alábbi módszerekkel megmenthetjük.

Ősszel egy sor ízes, zamatos és lédús gyümölcs áll rendelkezésünkre, amelyekből porhanyós tésztájú pitéket süthetünk a család nagy örömére. Már persze akkor, ha van egy megbízható receptünk, amelynek lépéseit, hányadait és egyéb utasításait pontosan betartjuk. Azonban az is előfordulhat, hogy elírás kerül a receptbe, valamiből többet/kevesebbet mérünk ki vagy egyszerűen figyelmetlenségből elkövetünk valamilyen hibát, ami a pitetészta kárára válhat. Ha a massza lágyabb vagy szárazabb lesz, már nem tudunk ugyanolyan sikerű süteményt készíteni – de még így is megmenthetjük azt, mégpedig a most következő trükkök segítségével.

Így mentsd meg a gyümölcsös pitéd túl lágy vagy túl száraz tésztáját

Ne adjunk hozzá további alapanyagokat!

Ha egy tésztát így vagy úgy elrontunk, azt már csak akkor fogjuk észrevenni, ha begyúrtuk, de minimum annak folyamatában. Amennyiben a tészta még nem állt teljesen össze, még korrigálhatunk plusz liszttel vagy nedves hozzávalóval, azonban akkor már ne adjunk hozzá semmit, ha a tésztát készen begyúrtuk.

Ugyanis az extra kevergetéssel és gyúrással túldolgozzuk a masszát, amitől megerősödik benne a gluténszerkezet, amelynek eredményeként nem porhanyós, hanem rágós, kemény lesz a sütemény.

Túl száraz: morzsasütivé alakítás

A száraz pitetészta, még ha összeáll is, nehezebben formázható és jobban törik-szakad az átlagosnál. Így nehézséget okozhat annak kinyújtása és tepsibe helyezése. Ha azt látjuk, semmilyen módon nem akar sikerülni a nyújtási feladat, adjuk fel bátran és a tésztát morzsoljuk a gyümölcsös töltelékre, tehát készítsünk morzsasüteményt.

Túl száraz: kisebb piték készítése

Az is járható út lehet, ha nem a tepsiben készítjük el a klasszikus formátumú pitét, hanem kisebb méretű süteményeket formázunk. Ezzel megúszhatjuk a kinyújtott tésztalapok tepsibe való nehézkes transzportálását. Szaggassunk ki köröket vagy vágjunk ki négyzeteket, amelyeket töltsünk meg a töltelékkel és így süssünk ki.

Túl lágy: sütőpapírok közti nyújtás

A ló túloldalán is akadnak azért problémák: a nagyon nedves tészta folyamatosan mállik, odaragad a felületre, ezzel igencsak megnehezíti a vele való munkát.

Azonban, ha két sütőpapír közt végezzük el a massza kinyújtását, megkönnyíthetjük a saját dolgunkat és megmenthetjük a süteményünket is.

Túl lágy: fagyasztás és reszelés

Ha a fenti módszer nem válna be, forduljunk más trükkök felé. Úgy is elkészíthetjük a süteményünket, ha sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk a lágy tészta felét, majd elősütjük (nehogy az extra nedvesség miatt nyers maradjon). Közben a maradék tésztát dobjuk be a fagyasztóba, hogy kellően megszilárduljon. Az elősütött tésztára mehet a gyümölcsös töltelék, amire reszeljük rá a fagyos tésztánkat és így süssük készre.


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek