Ezért lesz keserű a hagyma, ha vágás helyett reszeled

Ha reszeltünk már valaha hagymát, találkozhattunk azzal a kellemetlenséggel, hogy a zöldség íze hirtelen keserűvé válik. Nézzük, mi áll a furcsaság mögött!

A hagyma szeletelése tippre senkinek nem a kedvenc konyhai folyamata, szeretjük mindenféle trükkös megoldásokkal elkerülni vagy kiváltani, ha lehet. Ezek közül azonban nem mindegyik jó választás, a reszelést például érdemes elkerülni, mert kellemetlen, keserű ízt ad a hagymának. De vajon miért?

Ezért lesz keserű a hagyma, ha vágás helyett reszeled

Mi van a hagymában?

A keserűség összefügg azzal a kémiai anyaggal, ami a hagyma vágása közbeni könnyezést is okozza. Ez pedig nem más, mint a kén, amit a hagymafélék viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak.

Amikor belevágunk a zöldségbe, a hagyma spontán módon új „kötéseket” alkot a kénrészecskék között.

Minél apróbb, annál keserűbb

Logikusan, minél tovább vagdossuk és roncsoljuk a zöldség szerkezetét, annál nagyobb mennyiségű ként szabadítunk fel, ergo jobban fogja csípni a szemünket, és a végeredmény is keserűbb lesz.

Ezért nem ajánlott az olyan módszerekhez folyamodni, mint a reszelés vagy aprítógéppel való darálás. Szintén jobb, ha nem vágjuk fel túlságosan előre a hagymát, mert idővel megkeseredhet az íze.

Persze nem kell aggódnunk: főzés során gyakran eltűnik a kellemetlen aroma, ha pedig nyersen használnánk, bevethetünk pár trükköt. Például segíthet, ha a keserű hagymát jeges vízbe áztatjuk, vagy ha kevés ecetet vagy citromlevet öntünk rá. Szintén javít a helyzeten az enyhe sózás és egy kis víz hozzáadása.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai furcsaság, megmagyarázva:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek