Ezért lesz keserű a hagyma, ha vágás helyett reszeled

Ha reszeltünk már valaha hagymát, találkozhattunk azzal a kellemetlenséggel, hogy a zöldség íze hirtelen keserűvé válik. Nézzük, mi áll a furcsaság mögött!

A hagyma szeletelése tippre senkinek nem a kedvenc konyhai folyamata, szeretjük mindenféle trükkös megoldásokkal elkerülni vagy kiváltani, ha lehet. Ezek közül azonban nem mindegyik jó választás, a reszelést például érdemes elkerülni, mert kellemetlen, keserű ízt ad a hagymának. De vajon miért?

Ezért lesz keserű a hagyma, ha vágás helyett reszeled

Mi van a hagymában?

A keserűség összefügg azzal a kémiai anyaggal, ami a hagyma vágása közbeni könnyezést is okozza. Ez pedig nem más, mint a kén, amit a hagymafélék viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak.

Amikor belevágunk a zöldségbe, a hagyma spontán módon új „kötéseket” alkot a kénrészecskék között.

Minél apróbb, annál keserűbb

Logikusan, minél tovább vagdossuk és roncsoljuk a zöldség szerkezetét, annál nagyobb mennyiségű ként szabadítunk fel, ergo jobban fogja csípni a szemünket, és a végeredmény is keserűbb lesz.

Ezért nem ajánlott az olyan módszerekhez folyamodni, mint a reszelés vagy aprítógéppel való darálás. Szintén jobb, ha nem vágjuk fel túlságosan előre a hagymát, mert idővel megkeseredhet az íze.

Persze nem kell aggódnunk: főzés során gyakran eltűnik a kellemetlen aroma, ha pedig nyersen használnánk, bevethetünk pár trükköt. Például segíthet, ha a keserű hagymát jeges vízbe áztatjuk, vagy ha kevés ecetet vagy citromlevet öntünk rá. Szintén javít a helyzeten az enyhe sózás és egy kis víz hozzáadása.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai furcsaság, megmagyarázva:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...