Így használd a gázsütőd, hogy úgy működjön, mint az elektromos

Az elektromos sütők precizitásával nehéz versenyre kelni: a sok helyen használt gázsütők egyszerűen nem képesek hasonló eredményt produkálni. Persze bevethetünk néhány kis trükköt, hogy közelebb kerüljünk a sikerhez. Jöjjön a Napi Tipp!

Sok magyar konyhában még ma is gázsütők vannak használatban: ezek a masszív, komoly hőt adó gépek ugyan képesek ellátni a legtöbb konyhai feladatot, bizonyos (kényesebb) helyzetekben nem produkálják a legjobb eredményt. Akinek ismerős az alul megégett, de felül nyers sütemény vagy az egyenetlenül átsült rakottas, az biztosan keresett már megoldásokat a gázsütő megszelídítésére, „elektromosítására”. Ezekből a megoldásokból következzen most néhány.

Így használd a gázsütőd, hogy úgy működjön, mint az elektromos

Előmelegítés

Az előmelegítés az elektromos sütők esetében is szinte kötelező, azonban a gázosoknál még fontosabb. A bekapcsolásnál tartsuk magas lángon a gépet, majd az étel behelyezésénél vegyük lejjebb: így a belső hőmérséklet sokkal magasabb lesz, és az ételek felülete is hamarabb sülni kezd majd, nem csak az aljuk. Ezzel elkerülhetjük a túlzott megégést.

A felső fűtőszál helyettesítése

Mivel a gázsütőkben csak alul van hőforrás, az alsó-felső sütés funkcióját nem tudjuk bevetni. Ez sajnos azt is jelenti, hogy a felső pirulás nem lesz olyan intenzív, mint egy elektromos sütő esetében.

Bizonyos mértékben utánozhatjuk a felső fűtőszál működését azzal, hogy beteszünk egy masszívabb tepsit a sütőbe melegedni, majd alátesszük az ételt. A felülre helyezett fémedény is kiad majd magából valamennyi hőt, ezzel hozzájárulva a barnuláshoz.

Rendszeres forgatás

Ami igaz az elektromos sütésre, az kétszer annyira igaz a gázosra: ez pedig talán a legjobban a belső hőeloszlás kiszámíthatatlanságában nyilvánul meg. Forgassuk ezért rendszeresen a sütőedényt/tepsit, hogy minden oldalát egyenletesen érje a forróság.

Szintén próbáljuk meg kiismerni valamennyire a forrópontokat: azokat a sarkokat/oldalakat a sütőben, ahol melegebb van. Itt ugyanis gyorsabban sül majd az étel.

Alsó kibélelés

Nemcsak a felső hő intenzitását emelhetjük, hanem az alsóét is megpróbálhatjuk mérsékelni. Ezt több eszközzel is megtehetjük: kibélelhetjük a sütőnk alját egy réteg alufóliával, helyezhetünk rá egy-két lapos cserepet. Ezzel kiegyensúlyozhatjuk a belső hő egyenetlenségét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükk, amit vess be:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!