Most kiderül, biztonságos-e alufóliával sütni

Mielőtt azt gondolnád, hogy minden, amiben alumínium van, az ördögtől való, érdemes lehet elolvasni ezt a cikket.

Míg sokan úgy gondolnak a háztartási alufóliára, mint potenciális veszélyforrásra, a népszerű tévhit figyelmen kívül hagy egy kulcsfontosságú részletet: azt, hogy nem feltétlenül az alumíniumfólia okoz potenciálisan egészségügyi problémákat, inkább általánosságban a minket körülvevő túl sok alumínium lehet a probléma.

Most kiderül, biztonságos-e alulfóliával sütni

Az alumínium a harmadik legelterjedtebb elem a földkéregben. Természetes módon előfordul a környezetben, ami azt jelenti, hogy jelen van az élelmiszereinkben, a szennyeződésekben és az ivóvízben is.

Az élelmiszerek csomagolásában, tepsiben, kozmetikai termékekben és még olyan gyógyszerekben is használják, mint az antacidok. Szó szerint mindenhol ott van, az életünk minden egyes fázisában.

Az alumínium potenciális veszélyeit már évtizedek óta kutatják, és van némi bizonyíték arra, hogy egészségkárosító hatása lehet. Korábbi kutatások azt sugallták, hogy összefüggés lehet az alumíniumnak való kitettség és az Alzheimer-kór között, mivel megemelkedett alumíniumszintet figyeltek meg a betegségben szenvedők agyában. A kutatási eredmények azonban még mindig megosztóak, és még egyáltalán nem bizonyított az az elképzelés, hogy az alumínium bizonyos rákos megbetegedésekhez vezethet - annak ellenére, hogy rengetegen kezelik ezt kész tényként.

Amit nagyon fontos tudni az alumíniumról az az, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint csak nagy mennyiségben lehet veszélyes a szervezetre. 

Oké, de mennyi alumínium túl sok alumínium?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) szerint a heti 2 mg/2,2 kg testtömeg alatti alumíniumszint valószínűleg nem vezet egészségügyi problémákhoz.

Csak nagy mennyiségben veszélyes

És ami még fontosabb: még ha több forrásból is viszel be alumíniumot, valószínűleg nem jutsz akkora mennyiséghez, hogy az egészségügyi kockázatot jelentsen. A lenyelt alumíniumnak csak körülbelül 0,1 százaléka szívódik fel a gyomor-bél traktusból, és válik biológiailag hozzáférhetővé a szervezeted számára.

De mi a helyzet az alufóliával? 

A fólia használatakor az élelmiszerbe kerülő alumínium mennyisége a kutatások szerint változhat. Az eredmények eltérő számokat mutatnak, de elmondható, hogy ezek alapján a fólia 89-378 százalékkal növelheti az élelmiszerek alumíniumtartalmát.

De még ezeknek a számoknak sem kell stresszt okozniuk: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kutatásából származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a teljes alumíniumfogyasztás általában alacsonyabb, mint ahogy azt a legtöbb ember gondolná – ami azt jelenti, hogy még ha véletlenül a fóliából is kikerül egy kis fém az ételbe, az nem veszélyezteti senki egészségét.

Forrásunk volt.


Még több az alufóliáról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.