Így felejts el minden rosszat, amit eddig a „betonfőzelékről" gondoltál

Mióta az eszemet tudom, utálom, hogy a legtöbb embernek a sárgaborsó-főzelékről az iskolai menzák (egyik) réme, a „betonfőzeléknek" csúfolt mumus jut eszébe. Pedig a sárgaborsóból (vagy más néven felesborsóból) készülő főzeléket istenien el lehet készíteni, számos technikával és alapanyaggal variálható. És ami a lényeg: nem kell betonállagúra főzni.

A sárgaborsó az európai, így a magyar konyhában már régóta ismert és használt alapanyag. Az utóbbi években számos kutatás igazolja a hüvelyesek, köztük a sárgaborsó egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A sárgaborsó rengeteg, a szervezet megfelelő működéséhez szükséges értékes tápanyagot, biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Főzzünk egy (tényleg) jó sárgaborsó-főzeléket!

A spenótos és fűszeres sárgaborsó-főzelék receptjét ITT TALÁLOD! (recept és fotó: Hering András)

Az emberek többsége nem tudja, miből lesz a sárgaborsó

A sárga- vagy felesborsó valójában maga a zöldborsó, vagyis hántolt borsó. A Magyar Élelmiszerkönyv szerinti meghatározása: a hántolt borsó az étkezési célra termesztett, megfelelően előkészített sárga- és zöldborsóból hántolással és azt követő osztályozással előállított félgömb alakú, sima felületű, egyenletesen fényezett termék – olvasható a Wikipédia oldalán.

A sárgaborsó tehát a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény.

A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától, és ezután a külső halvány héjazattól is, a hasítási folyamat során. Sárga és zöld színekben is létezik.

Nem kell betonállagúra főzni

Felejtsünk el mindent, amit eddig „betonfőzelékként" ismertünk, tegyük inkább frissé és krémessé a sárgaborsó-főzeléket. Például ebben a receptúrában sem adtam hozzá lisztet (vagy más sűrítőanyagot), helyette egy-egy teáskanál pirospaprikával és zaatarral fűszereztem, alaplében, friss spenótlevelekkel főztem össze, végül fél citrom levével és joghurttal tettem frissítővé és krémesebb állagúvá. És bár a zaatarral való fűszerezést opcionálisnak jelöltem a receptben, szerintem vétek kihagyni, mivel az illata semmihez sem fogható.

De mi az a zaatar?

A zahtar, vagy za’atar, egy összefoglaló név a Közel-Keleten használatos népszerű zöldfűszerkeverékre, az arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeverékére. A név a szíriai oregano neve is, nem csak a keverék neve. Maga a receptúra változik országról országra, faluról falura, családról családra, attól függően, melyek a helyi jellegzetes, szárított zöldfűszerek. A fűszerkeverék - magából a növényből, vagyis zaatarból - szárított kakukkfűből, sumacból (szumákból) és pirított szezámmagból áll. Ezen a három összetevőn kívül kerülhet bele római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is. A nyugati világban kapható kész keverékek tartalmaznak kakukkfüvet, őrölt sumachot, szezámmagot, tengeri sót, néha római köményt és feketeborsot is.

A spenótos és fűszeres sárgaborsó-főzelék receptjét ITT TALÁLOD! (recept és fotó: Hering András)

Főzzünk spenótos sárgaborsófőzeléket fűszeresen és krémesen!

Hozzávalók:

500 g felesborsó (beáztatva, átmosva), 1 közepes fej vöröshagyma (megtisztítva, apró kockákra vágva), 3 gerezd fokhagyma (megtisztítva, finomra vágva), 80 g bébispenót (vagy friss parajlevél megmosva, szártalanítva, 3 nagy marékkal), 1 ek olívaolaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 kk zaatar (opcionális, de isteni ízt ad a lencséből, babból, csicseriborsóból készült főzelékeknek is), 1 l alaplé (ha nincs, akkor vízzel), fél citromból nyert citromlé, 2 evőkanál joghurt (natúr- vagy görögjoghurt is jó), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 3 db babérlevél

Elkészítés:

  • A sárgaborsót vagy előző este, vagy főzés előtt 1 órával áztassuk be. Akkor sincs gond, ha nincs időnk az áztatásra, ebben az esetben is isteni főzelékünk lesz, csak egy picivel tovább kell főznünk a sárgaborsót. Ebben az esetben se hagyjuk ki az öblítést (átmosást), válogassuk át, tegyük félre.
  • A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze egy mozsárban.
  • Egy főzőedényben melegítsünk olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük üvegesre (4-5 perc alatt), majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után szórjuk rá a pirospaprikát és a zaatart, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel.
  • Amikor a fűszerek krémessé oldódtak a hagymákkal, adjuk hozzá a sárgaborsót, alaposan keverjük át a fűszeres-hagymás alappal.
  • Öntsük fel 1 liter alaplével, majd forrásig melegítsük. Ha forr, vegyük lejjebb a hőfokot, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd időközönként kevergetve 60-70 perc alatt főzzük puhára a sárgaborsót.
  • Az utolsó pár percben szórjuk bele a megmosott (bébi)spenótleveleket. Ha friss parajleveleket (tehát nem bébispenótot használunk), a nagyobb és vastagabb szárakat csípjük le, mossuk meg alaposan, majd 3 nagy marékkal keverjünk a főzelékhez. A spenót nagyon hamar összeesik a hő hatására, így figyeljünk rá, hogy tényleg csak a főzés utolsó lépésében adjuk a főzelékhez, alig 2 perc alatt megpuhul.
  • Mivel a végeredményben egy sűrű (ráadásul magától is nagyon könnyen sűrűsödő) főzeléket főzünk, ezért semmi szükség liszt vagy más sűrűsítést szolgálaló alapanyag hozzáadására. Inkább lazítsuk fel, és tegyük frissé egy fél citrom frissen facsart levével, de adhatunk hozzá 1-2 evőkanál natúr vagy görögjoghurtot is. Utóbbiak krémesebbé és lágyabbá teszik a menzákon „betonfőzeléknek" csúfolt ételt.
  • Tálaljuk frissen sütött hús-vagy zöldséggolyókkal, köftével, de süthetünk mellé tojást is. Én mindig extra adag joghurttal eszem.

Mit ajánlunk a sárgaborsó-főzelék mellé?

Extra tipp:

A többi hüvelyeshez hasonlóan a sárgaborsót is érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, és csökkenjen a főzési ideje. Jól illik hozzá a fokhagyma, rozmaring, koriander, petrezselyemzöld, pirospaprika, chili, gyömbér, kurkuma, római kömény is. Legismertebb elkészítési módja a főzelék. Jó hír azonban, hogy a kevésbé egészséges, klasszikus rántást és habarást akár el is felejthetjük, a sárgaborsó ugyanis alapból elég sűrűre fő. Ha mégis ragaszkodunk a sűrítéshez, ajánlott önmagával sűríteni az egészséges életmód jegyében. A főzeléken kívül készíthetünk belőle krémlevest, pürét, fasírtot. Megállja a helyét egytál- és rakott ételek, saláták, levesek összetevőjeként is.

A spenótos és fűszeres sárgaborsó-főzelék receptjét ITT TALÁLOD! (recept és fotó: Hering András)

A spenótos sárgaborsó-főzelék teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A spenótos és fűszeres sárgaborsó-főzelék receptjét ITT TALÁLOD! (recept és fotó: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Jöhet még több nyárias recept?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek