Időnként a mosogatógép is tisztításra szorul: mutatjuk, hogyan csináld!

Bizony, a tisztítást végző berendezésekre is ráfér időről időre, hogy alaposan kitakarítsd. Azonban ez nem egy egyértelmű eljárás, ezért megmutatjuk, mit csinálj, hogy ismét úgy ragyogjon belül a mosogatógéped, mint új korában!

Annak érdekében, hogy a mosogatógéped minél hosszabb ideig tudjon szolgálni, fontos időt és energiát áldoznod a karbantartására. A megfelelő mosogatógép-használat mellett rendszeresen tisztítanod is kell, amire persze nem kell hetente sort keríteni, de néhány havonta érdemes beiktatni. Ahogy azt is megmutattuk, hogyan érdemes bepakolni a mosogatógépbe, és milyen hibákat követhetsz el közben, vagy hogy mivel árthatsz neki, most a tisztításához is hoztunk segítséget.

Eszközök, amikre szükséged lesz a mosogatógép megtisztításához:

  • ecet
  • szódabikarbóna
  • szivacs
  • csavarhúzós vagy más eszköz (ellenőrizd a mosogatógép belső csavarjait, mielőtt nekilátsz a dolognak)
  • fogpiszkáló
  • mosogatószer
  • mikroszálas rongy
  • fogkefe
  • rozsdamentes acélhoz használatos tisztítószer vagy univerzális tisztítószer
Egyáltalán nem mindegy, milyen lépésekben tisztítod a mosogatógéped

Útmutató, hogy ismét tökéletesen tiszta legyen a mosogatógéped:

Ürítsd ki a mosogatógépet: várd meg, amíg véget ér a program, majd utána teljesen ürítsd ki a mosogatógépet. Ha ki tudod húzni őket, akkor a rekeszeket is vedd ki.

Távolíts el minden részt, aminél ez lehetséges: minden mosogatógép más, de például az alsó mozgó karokat biztosan le kell tudnod csavarozni, és húzd ki a rácsot és a szűrőt.

Tisztítsd meg a karokat: használd a fogpiszkálót, hogy eltávolítsd a szennyeződést, ami a mozgó karokon lévő apró kis lyukakban gyűlt össze. A karok helyett egy lemez is lehet ez, az újabb mosogatógépeknek pedig több karja is van, ezért ellenőrizd mindet.

Mosd meg az alkatrészeket: meleg vízzel és szappanos szivaccsal alaposan mosd át azokat a részeket, amiket kivettél a mosogatógépből.

Tisztítsd meg a filtert: egy puha sörtés fogkefével mosd át a filtert szódabikarbóna-pasztával vagy meleg, szappanos vízzel.

Mosd le az ajtótömítést: egy nedves ruhát ecettel itass át, majd törölgesd le az ajtótömítést. Ha szükséges, akkor egy ecetbe áztatott fogkefével vagy fültisztító pálcikával tisztítsd át a szűkebb, nehezen elérhető helyeket.

Tisztítsd meg a mosogatógép belsejét: egy nedves szivaccsal töröld át az alját, oldalait és az alját.

Tisztítsd meg az evőeszköztartót: nézd meg, hogy maradt-e esetleg rajta ételmaradék, majd mosd át az egészet egy szappanos fogkefével vagy szivaccsal. Nézd meg a rekeszeket is, hogy szükségük van-e tisztításra.

Indíts egy programot üresen ecettel: tedd vissza az elemeket, majd hogy eltávolítsd a vízkőmaradékokat vagy az esetleges szennyeződéseket, amelyeket nem vettél észre, tölts ecetet vagy vízben feloldott citromsavat a mosogatógép aljába, majd indítsd egy Eco programot. A felénél állítsd meg a mosogatógépet, hagyd állni az ecetet az aljában 20 percig, majd fejezd be a programot.

Kívülről is tisztítsd át: utolsó lépésként a mosogatógép elejét is törölgesd át. Amennyiben rozsdamentes acél a mosogatógéped, használj ennek megfelelő tisztítószert és mikroszálas törlőrongyot. A csíkmentes eredményért ne közvetlenül a gépre, hanem a rongyra spricceld a tisztítószert, majd egy száraz ronggyal törölgesd át a felületet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippes cikkekért kattints:

Forrásunk volt

Fotók: pexels.com

Címlapról ajánljuk

További cikkek