Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 konyhai eszköz, amit semmiképp ne tegyél a mosogatógépbe

Gyakran csak bedobálunk mindent főzés után a mosogatógépbe, de ezzel elég hamar leáldoznak a konyhai eszközöknek. Mutatjuk, mikre figyelj!

Annyiszor előfordult már, hogy egy nagyobb ebéd vagy sokáig elhúzódó vacsora után a mosatlan edényeket és a sütés-főzéshez használt kellékeket csak úgy „bedobáltam” a mosogatógépbe, tegye csak a dolgát és elégedetten hátradőltem. Pedig a konyha szakértői szerint bizony vannak olyan eszközök, amikre jobban ügyelhetnénk, hogy ne landoljanak a gépben, ugyanis nagyon hamar le kell majd mondanunk a későbbi jótékony szolgálatukról.

A The American Cleaning Institute szakembere szerint ugyanis az anyagtól függően egyes edények elszíneződhetnek, más tárgyak deformálódhatnak, vagy elrepedhetnek, ezzel azonnal tönkre is mennek és használhatatlanná válhatnak. 

Nézzük sorban, miket leszünk kénytelenek magunk elmosogatni, vagy eltörölni a hagyományos módon:

1. Fakanalak és társai

A mosogatógép magas hőfoka sajnos sokszor nem várt eredménnyel jár a fából készült szedőkanalak és keverők épségét illetően. Könnyen megrepedhetnek és mehetnek is a szemétbe. Állítólag a fa vágódeszkának sem tesz jót, ha betesszük.

2. Műanyag eszközök

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy tartsuk távol a mosogatógéptől műanyag konyhai kellékeinket. A deszkák és keverő spatulák, vagy fedők ugyanis a mosogatógép programjának szárítási fázisában könnyen megolvadhatnak.  

3. Reszelő és fokhagymaprés

A fentieknek ugyan nem bizonyított, hogy árt a gépi mosogatás, ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy nem tisztítja meg az erőteljes sugár az apró lyukakat. Muszáj tehát először kézzel átmosnunk, majd alaposan elöblíteni őket langyos vízzel.

4. Kés

Egyes késeket, főleg az üreges, kenyér- és húsvágó darabokat a szakember szerint érdemes kézzel tisztítani, így növelni tudjuk az élettartamát, mert egészen egyszerűen tovább maradnak élesek, így sokkal többet tudjuk majd használni őket.

5. Rozsdamentes acél és alumínium edények

Az alumíniumból készült edények szintén magas hő hatására károsodhatnak, és nagyon könnyedén elszíneződhetnek. A rozsdamentes acélból készült társaik esetében pedig korrodálódástól tarthatunk, ha rendszeresen a gépben próbáljuk őket tisztává varázsolni. 

6. Szűrőedény

A nagyobb lyukú edényekkel megpróbálkozhatunk, és betehetjük őket a gépbe, ha szerencsénk van, maradéktalanul elmossa őket, de a kisebbek esetében itt is az a biztos eljárás, amit a reszelők esetében javasoltunk. Kicsit pepecselős, de megéri a kézi mosás.

7. Ezüst eszközök

Szinte elkerülhetetlen, hogy csúnya vízfoltok éktelenkedjenek például az ezüst étkészleten, ezért mindig kézzel mosogassuk el az ezüst eszközeinket, kevés szappanos vízzel és törölgessük is el őket, mielőtt kint hagyjuk száradni őket. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!