Süss morzsasütit bármilyen (de tényleg bármilyen) gyümölcsből

A morzsasüti gyors és könnyed édesség lehet minden évszakban, de nyáron-ősszel mégis nagyobb létjogosultsága van. Nézzük, hogyan készíthetjük recept nélkül, bármilyen gyümölcsből.

Nem kell túlbonyolítani a morzsasütit: fűszeres gyümölcsök sülnek egy morzsás takaró alatt, a végeredmény pedig textúrákban gazdag és izgalmas. Minden vágyunk valóra válhat benne, mert olyan gyümölcsöt tehetünk bele, amilyet csak szeretnénk. Ehhez a végtelen szabadsághoz azonban szükségünk lesz pár tippre, hogy a kedvenc gyümölcsünkkel megsüthessük a legfinomabb morzsasütit.

Süss morzsasütit bármilyen (de tényleg bármilyen) gyümölcsből

A morzsás rész

Van néhány tulajdonsága a sütemény morzsarészének, ami nélkül nem lenne az igazi a desszert. Ezek legfontosabbika a ropogósság, ezt az alábbi lépésekkel érhetjük el:

  • a morzsa általában vajból, lisztből és cukorból készül
  • feldobhatjuk zabpehellyel, fűszerekkel vagy citromhéjjal is
  • a vaj mennyisége legalább fele legyen a száraz hozzávalókének, de inkább több legyen
  • akkor megfelelőek az arányok, ha a sütés előtt a morzsának olyan állaga van, mint a nedves homoknak, és nagy vajdarabok vannak benne

A gyümölcsös rész

Tényleg olyan gyümölcsöt választhatunk, amilyet csak szeretnénk (persze a józan ész határain belül maradva), de az alábbiak mindig működnek:

  • alma, körte, szilva, szőlő, őszibarack, bogyós gyümölcsök, rebarbara, meggy, cseresznye

Akár fagyasztott gyümölccsel is süthetjük, itt csak arra figyeljünk, hogy ne fagyos állapotban kerüljön a sütőtálba, mert akkor túl nedves lesz tőle a desszert, és máshogy viselkedik majd a sütőben.

További tippek a tökélyhez:

  • alaposan fűszerezzük meg a gyümölcsöt: szórjuk meg rendesen, nehogy íztelen maradjon
  • frissítsük fel a dolgot egy kis citrussal: narancs, citrom és lime héja-leve mind mehet bele
  • figyeljünk oda a gyümölcsök tulajdonságaira: a keményeket süssük tovább (40-50 perc), a lédúsakat is kicsit tovább, hogy legyen ideje sűrűsödni
  • bízzunk a szemünkben: ha a tető már aranybarna és ropogós, alatta pedig láthatóan szaftos, buborékos és „lekváros” a gyümölcs, akkor kivehetjük a sütőből

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több isteni desszert vár rád:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...