Süss morzsasütit bármilyen (de tényleg bármilyen) gyümölcsből

A morzsasüti gyors és könnyed édesség lehet minden évszakban, de nyáron-ősszel mégis nagyobb létjogosultsága van. Nézzük, hogyan készíthetjük recept nélkül, bármilyen gyümölcsből.

Nem kell túlbonyolítani a morzsasütit: fűszeres gyümölcsök sülnek egy morzsás takaró alatt, a végeredmény pedig textúrákban gazdag és izgalmas. Minden vágyunk valóra válhat benne, mert olyan gyümölcsöt tehetünk bele, amilyet csak szeretnénk. Ehhez a végtelen szabadsághoz azonban szükségünk lesz pár tippre, hogy a kedvenc gyümölcsünkkel megsüthessük a legfinomabb morzsasütit.

Süss morzsasütit bármilyen (de tényleg bármilyen) gyümölcsből

A morzsás rész

Van néhány tulajdonsága a sütemény morzsarészének, ami nélkül nem lenne az igazi a desszert. Ezek legfontosabbika a ropogósság, ezt az alábbi lépésekkel érhetjük el:

  • a morzsa általában vajból, lisztből és cukorból készül
  • feldobhatjuk zabpehellyel, fűszerekkel vagy citromhéjjal is
  • a vaj mennyisége legalább fele legyen a száraz hozzávalókének, de inkább több legyen
  • akkor megfelelőek az arányok, ha a sütés előtt a morzsának olyan állaga van, mint a nedves homoknak, és nagy vajdarabok vannak benne

A gyümölcsös rész

Tényleg olyan gyümölcsöt választhatunk, amilyet csak szeretnénk (persze a józan ész határain belül maradva), de az alábbiak mindig működnek:

  • alma, körte, szilva, szőlő, őszibarack, bogyós gyümölcsök, rebarbara, meggy, cseresznye

Akár fagyasztott gyümölccsel is süthetjük, itt csak arra figyeljünk, hogy ne fagyos állapotban kerüljön a sütőtálba, mert akkor túl nedves lesz tőle a desszert, és máshogy viselkedik majd a sütőben.

További tippek a tökélyhez:

  • alaposan fűszerezzük meg a gyümölcsöt: szórjuk meg rendesen, nehogy íztelen maradjon
  • frissítsük fel a dolgot egy kis citrussal: narancs, citrom és lime héja-leve mind mehet bele
  • figyeljünk oda a gyümölcsök tulajdonságaira: a keményeket süssük tovább (40-50 perc), a lédúsakat is kicsit tovább, hogy legyen ideje sűrűsödni
  • bízzunk a szemünkben: ha a tető már aranybarna és ropogós, alatta pedig láthatóan szaftos, buborékos és „lekváros” a gyümölcs, akkor kivehetjük a sütőből

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több isteni desszert vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek