Crumble - a legjobb, ami a cseresznyével történhet

A világ legegyszerűbb sütijének általában a muffint vagy a brownie-t tartják, pedig angol eredetű kollégájuk, a crumble, alias morzsasüti még náluk is pofonegyszerűbb!

Emlékszem, mikor 2012-ben megjelent Stahl Judit Enni jó című első szakácskönyve, valami megmozdult a magyar gasztronómiában. Hirtelen bárhová mentem, mindenki muffint sütött - nyilván szerepe volt benne annak is, hogy ugyanezen hölgy minden hétvégén másfajta muffint készített egy bizonyos tévécsatornán, és akkor még nem volt ám éjjel-nappal főzőműsort közvetítő tévécsatorna, sem hetvenkét online gasztromagazin, abból gazdálkodtunk, ami volt. A céges névnapokat, iskolai rendezvényeket, házibulikat, vasárnapi családi ebédeket elöntötte a muffin minden verziója.

A cseresznyés crumble receptjét itt találjátok

Egy-két évvel később a brownie vette át a helyét - ha van valami, ami még a muffinnál is egyszerűbb, akkor az a folyós közepű, elronthatatlan amerikai csokis süti. Mindkettőben közös volt, hogy Angliából származtak el eredetileg, de az amerikaiak adták hozzá azt a marketinget, amitől hirtelen a világ összes háziasszonya nagyüzemben kezdte gyártani őket. Az egyetlen, amit nem értettem soha, az az volt, hogy ha ez a két darab ennyire népszerű lett, akkor mi történt a morzsasüti, vagyis a crumble PR-jával?

A cseresznyés crumble receptjéért ide kattints

A crumble ugyanis szerintem a világ legegyszerűbb sütije, egy ügyesen rajzoló nyolc évest is meg mernék bízni az elkészítésével. Tulajdonképpen semmi más dolgunk nincs vele, mint egy adag tetszőleges, kimagozott, megtisztított, felkockázott gyümölcsre szórni a vajból, lisztből és cukorból álló keveréket. Lehet cifrázni zabpehellyel, különleges cukrokkal, mandulával vagy más csonthéjassal, de az alapreceptet talán még spanyolul is el tudnám mondani, holott évek óta olyan szinten van a spanyoltudásom, hogy néha még a tapasrendelés is nyögvenyelősen megy.

A cseresznyés crumble receptjét itt találod

Az ominózus desszert, ami nálunk morzsasüti néven fut, egyébként háborús pótkaja - bármilyen hihetetlen is. A pitefaló angolok nagyon szívükre vették, hogy a világpolitikai helyzet miatt a boltok kínálata súlyosan megcsappant, és a mindennapi kenyérnek számító pitéket nem is olyan egyszerű összeállítani. A crumble egyfajta pótlék lett helyette - kicsit hajaz a pitére, de mégsem kell hozzá annyi liszt, vaj és cukor. Mondjuk a történet itt kicsit sántított nekem, a vaj ugyanis pont nem az az alapélelmiszer, amit a II. világháború alatt téglákban vagdostak az emberhez, de aztán megtudtam, hogy a crumble a pályafutását margarinnal kezdte. Más források szerint sokkal régebbi a története, és már a XIX. század közepén megjelent pár amerikai receptkönyvben. Az igazságot nem most fogom kideríteni - mindenesetre szerezzetek egy nagy adag cseresznyét, essetek túl a magozás idegtépő részén, majd dobjatok össze egy crumble-t, és élvezzétek, akárhonnan is jön az alaprecept.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?