Na, így sül a tökéletes rizskoch klasszikusan és mentesen is

Nagy klasszikus kedvenc a rizskoch vagy rizsfelfújt (ki hogy ismeri), és kivételesen ez egy olyan desszert, ami viszonylag hasonlóan néz ki a legtöbb háztartásban. De mégis mi lehet a titka? Nézzük meg!

Menzás finomság és nagymama által készített nyalánkság is lehet a rizskoch: talán éppen azért ilyen népszerű, mert viszonylag egyszerűen nagyszerűt alkothatunk, ha ezt az édességet választjuk. Minden háztartásban megtalálható alapanyagok, egy kis főzés, egy kis sütés, ráadásul mentesen is elkészíthető recept: nézzük, mi teszi a rizskochot tényleg tökéletessé!

Na, így sül a tökéletes rizskoch klasszikusan és mentesen is

A klasszikus rizskoch receptje

Technikailag a rizsfelfújt egy tejberizs, amit tojáshabbal felfújunk, majd megsütjük a sütőben. Egyszerű, nem? Nos, azért van benne némi furfang: lessük meg a legjobb tippeket!

  • a rizst főzzük tej és víz ízesített keverékében: a víz miatt gyorsabb lesz a főzés, és nem fog olyan egyszerűen lekapni a lábasban a rizsünk
  • az ízesítés miatt (vanília, cukor és citromhéj) sokkal jobban átjárja majd az aroma a rizskochot, mintha csak utólag kevernénk hozzá az ízesítőket
  • miután a rizs (folyamatos kevergetés mellett) felszívta az összes folyadékot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy konyharuhával lefedve egy kicsit pihenni, hogy még jobban megszívja magát
  • a pihentetés azért is fontos, hogy ne legyen tűzforró a rizs, amikor belekeverjük majd a tojássárgáját (különben rántotta lenne belőle)
  • ügyeljünk rá, hogy ne törjön össze a felvert tojáshab a keverés közben: először a hab egyharmadát keverjük el a rizzsel, a maradék kétharmadot pedig óvatosan forgassuk hozzá
  • az utolsó fontos dolog pedig a vajazott-lisztezett tepsi, ami gondoskodik arról, hogy a rizskoch széle szépen aranybarnára piruljon (hiszen egyeseknek ez a kedvenc része)

A klasszikus rizskoch receptjét ITT találod!

A mentes rizskoch receptje

Szerencsére mentesen is elkészíthetjük a desszertet: tej, glutén és tojások nélkül. A növényi alternatíva biztosítja a szükséges szaftosságot, így ugyanolyan finom végeredményt kapunk, mint a klasszikus recepttel. Az alábbi dolgokra azonban figyeljünk.

  • használjunk valamilyen apró szemű rizst (pl. rizottórizs), mert ez szaftosabbra fő
  • a tej helyett főzzük a rizst víz és kókusztej keverékében: ez utóbbi kellően zsíros, így gondoskodik a szaftos állagról
  • ízesítsük ugyanúgy: citrommal, nyírfacukorral és vaníliával
  • a sütéshez mindenképpen használjunk sütőpapírt, nehogy beleragadjon a rizs a tálba
  • pirítsunk rá a desszert tetejére a felső sütéses funkcióval, hogy szép barna legyen

A mentes rizskoch receptjét ITT találod!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tökéletes receptek várnak rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek