Erre figyelj, ha házi lekvárral sütsz bolti helyett

Kezdődik a nyári befőzés csúcsidőszaka, amikor elrakjuk a kedvenc gyümölcseinket, hogy az év többi szakában főzhessünk-süthessünk velük. Persze a házi lekvár máshogyan viselkedik, mint a bolti, nézzük, miben tér el tőle!

Talán az egyik legnagyobb konyhai kincs a házi lekvár: egyrészt, mert saját kezünk munkáját dicséri, másrészt, mert pontosan tudjuk, hogy mi került az üvegbe. Ez a kiszámíthatóság sajnos már nem terjed ki a felhasználásra: éppen azért, mert nem tartalmaz felesleges adalékokat és állagjavítókat, a házi lekvár eltérően viselkedhet bizonyos helyzetekben, mint a boltban vett, zselés fajta. Vegyük most sorra, mely helyzetek ezek, és mire érdemes figyelnünk, ha találkozunk velük.

Erre figyelj, ha házi lekvárral sütsz bolti helyett

Persze ahány ház, annyi szokás – nem minden házi lekvár ugyanolyan, azonban mégis vannak olyan tulajdonságok (magasabb gyümölcs- és alacsonyabb cukortartalom, kevesebb zselésítő), amelyek általában jellemzőek rájuk.

A házi lekvár hígabb

Vagy a zselésítő mennyiségének lecsökkentése, vagy a rövidebb főzési idő miatt előfordulhat, hogy a házi lekvárunk hígabb állagú lesz. Ez olyankor okozhat galibát, ha töltelékként vagy valamivel (pl. darált dió) összekeverve szeretnénk használni.

Érdemes lehet ezért két különböző dzsemet főzni: egy hígabbat, amit kenyérre kenhetünk, és egy sűrűbbet, ami sütésre lesz alkalmas.

A sűrűbb lekvárt egyszerűen csak tovább kell főznünk (alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett), hogy minél több víz elpárologjon belőle. A gyümölcsszemek előbb-utóbb elkezdenek majd szétesni, ilyenkor szét is turmixolhatjuk őket, ha nekünk szimpatikusabb a sima állag.

A házi lekvár savasabb

Minden gyümölcsnek (igen, még a mézédeseknek is) van egy alapvető savtartalma, ami a lekvárfőzés során ugyan csökken valamennyit, de nem tűnik el teljesen. Számoljunk ezzel, ha más hozzávalókkal együtt használjuk a lekvárt: megváltoztathatja a sütemények állagát, színét.

Hatással lehet az olyan alapanyagokra is, mint a sütőpor vagy szódabikarbóna – ez utóbbi például minimálisan aktívabb lesz majd a lekvárral (mint savas hozzávalóval) egy masszában.

A házi lekvár kevésbé cukros

Alapvetően előnye a házi lekvárnak, hogy nem olyan foglyukasztóan édes, mint a bolti zselék. Persze nem ússzuk meg anélkül, hogy valamit ne kéne ezért cserébe adnunk: mivel nincs benne annyi cukor, a házi készítésű dzsem nem karamellizálódik majd olyan erőteljesen és gyorsan, mint a cukorral teletömött, vásárolt fajta.

Persze ez nem a legnagyobb hátrány a világon: ráadásul kompenzálhatjuk hosszabb sütési idővel – persze figyeljünk arra, nehogy odaégjen a tészta.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több lekvártéma:

Címlapról ajánljuk

További cikkek