Erre figyelj, ha házi lekvárral sütsz bolti helyett

Kezdődik a nyári befőzés csúcsidőszaka, amikor elrakjuk a kedvenc gyümölcseinket, hogy az év többi szakában főzhessünk-süthessünk velük. Persze a házi lekvár máshogyan viselkedik, mint a bolti, nézzük, miben tér el tőle!

Talán az egyik legnagyobb konyhai kincs a házi lekvár: egyrészt, mert saját kezünk munkáját dicséri, másrészt, mert pontosan tudjuk, hogy mi került az üvegbe. Ez a kiszámíthatóság sajnos már nem terjed ki a felhasználásra: éppen azért, mert nem tartalmaz felesleges adalékokat és állagjavítókat, a házi lekvár eltérően viselkedhet bizonyos helyzetekben, mint a boltban vett, zselés fajta. Vegyük most sorra, mely helyzetek ezek, és mire érdemes figyelnünk, ha találkozunk velük.

Erre figyelj, ha házi lekvárral sütsz bolti helyett

Persze ahány ház, annyi szokás – nem minden házi lekvár ugyanolyan, azonban mégis vannak olyan tulajdonságok (magasabb gyümölcs- és alacsonyabb cukortartalom, kevesebb zselésítő), amelyek általában jellemzőek rájuk.

A házi lekvár hígabb

Vagy a zselésítő mennyiségének lecsökkentése, vagy a rövidebb főzési idő miatt előfordulhat, hogy a házi lekvárunk hígabb állagú lesz. Ez olyankor okozhat galibát, ha töltelékként vagy valamivel (pl. darált dió) összekeverve szeretnénk használni.

Érdemes lehet ezért két különböző dzsemet főzni: egy hígabbat, amit kenyérre kenhetünk, és egy sűrűbbet, ami sütésre lesz alkalmas.

A sűrűbb lekvárt egyszerűen csak tovább kell főznünk (alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett), hogy minél több víz elpárologjon belőle. A gyümölcsszemek előbb-utóbb elkezdenek majd szétesni, ilyenkor szét is turmixolhatjuk őket, ha nekünk szimpatikusabb a sima állag.

A házi lekvár savasabb

Minden gyümölcsnek (igen, még a mézédeseknek is) van egy alapvető savtartalma, ami a lekvárfőzés során ugyan csökken valamennyit, de nem tűnik el teljesen. Számoljunk ezzel, ha más hozzávalókkal együtt használjuk a lekvárt: megváltoztathatja a sütemények állagát, színét.

Hatással lehet az olyan alapanyagokra is, mint a sütőpor vagy szódabikarbóna – ez utóbbi például minimálisan aktívabb lesz majd a lekvárral (mint savas hozzávalóval) egy masszában.

A házi lekvár kevésbé cukros

Alapvetően előnye a házi lekvárnak, hogy nem olyan foglyukasztóan édes, mint a bolti zselék. Persze nem ússzuk meg anélkül, hogy valamit ne kéne ezért cserébe adnunk: mivel nincs benne annyi cukor, a házi készítésű dzsem nem karamellizálódik majd olyan erőteljesen és gyorsan, mint a cukorral teletömött, vásárolt fajta.

Persze ez nem a legnagyobb hátrány a világon: ráadásul kompenzálhatjuk hosszabb sütési idővel – persze figyeljünk arra, nehogy odaégjen a tészta.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több lekvártéma:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...