Így mentsd meg a megfonnyadt hónapos retket

A tavaszi szezon legzsengébb gyermeke, a hónapos retek frissen harsan, ha beleharapunk – persze csak akkor, ha megfelelően tároltuk odahaza. Ellenkező esetben megfonnyad szegény: szerencsére még ilyenkor is menthető, a Napi Tipp mutatja, miként!

Reggel méreg, délben étek, este orvosság: a hónapos retket a hiedelemtől függetlenül nyugodtan fogyaszthatjuk a nap bármelyik szakában – sőt, az év összes részében is, hiszen egy olyan zöldségről beszélünk, ami ugyan szintén szezonális, azonban mégis elérhető januártól-decemberig. Emiatt gyakran meg is jelenik salátáinkban, szendvicseinkben és még sok más fogásban, harsány ízével és ropogós állagával felfrissít minden falatot. De mihez kezdjünk azzal a hónapos retekkel, ami a nem megfelelő tárolás következtében megfonnyadt? Nos, nem kell rögtön a komposztra dobni, az alábbi módokon még menthetővé válik a zöldség.

Így mentsd meg a megfonnyadt hónapos retket

Süsd meg a retket

A sült retek egy olyan ínyencség, amelyet sajnos kevesen ismernek és még kevesebben fogyasztanak: pedig a ress, piros szemek némi olajjal, sóval és borssal a sütőbe dobva csodálatos átalakuláson mennek keresztül.

Különösen jó módszer lehet ez akkor, ha a retek már nem a legfrissebb: így a sütéssel elrejthetjük az állagbeli hiányosságokat.

Kínáljuk saláták részeként a sült zöldséget, esetleg a sütés végén adjunk hozzá egy félbevágott camembert-t, és ropogós kenyér kíséretében kínáljuk tapasként. De tulajdonképpen tészta- vagy rizottófeltét is válhat belőle.

Savanyítva is isteni a retek

Szintén az állag maszkolására alkalmas módszer a savanyítás, ami plusz ízt is ad a megfonnyadt szemeknek. Mivel öregebb korukban a retkek már nehezebben szeletelhetők (uborkagyaluval vagy késsel), inkább negyedeljük őket – az ecetes lé a puhább zöldségbelsőt úgyis könnyebben átjárja.

Egy rész ecet, egy rész víz, némi cukor, só és bors, és már el is készült a felöntőlevünk, amit felforralva zúdítsunk a megtisztított és feldarabolt zöldségre. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd fogyasszuk savanyúság gyanánt sült húsok, raguk, szendvicsek mellett. A lében, hűtőben tárolva egy hónapig simán eláll.

Öreg reteknek krémlevesben a helye

Egy botmixerrel tulajdonképpen bármilyen állagbeli problémát meg lehet oldani: ezt az igazságot pedig a retek esetében is érvényesíthetjük. Tavasz vége felé már jólesik egy hidegebb, könnyedebb leves, adja ezeknek alapját vagy kiegészítését a pikáns, piros zöldség

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos és furfangos konyhai tippek várnak:

Címlapról ajánljuk

További cikkek