Így mentsd meg a megfonnyadt hónapos retket

A tavaszi szezon legzsengébb gyermeke, a hónapos retek frissen harsan, ha beleharapunk – persze csak akkor, ha megfelelően tároltuk odahaza. Ellenkező esetben megfonnyad szegény: szerencsére még ilyenkor is menthető, a Napi Tipp mutatja, miként!

Reggel méreg, délben étek, este orvosság: a hónapos retket a hiedelemtől függetlenül nyugodtan fogyaszthatjuk a nap bármelyik szakában – sőt, az év összes részében is, hiszen egy olyan zöldségről beszélünk, ami ugyan szintén szezonális, azonban mégis elérhető januártól-decemberig. Emiatt gyakran meg is jelenik salátáinkban, szendvicseinkben és még sok más fogásban, harsány ízével és ropogós állagával felfrissít minden falatot. De mihez kezdjünk azzal a hónapos retekkel, ami a nem megfelelő tárolás következtében megfonnyadt? Nos, nem kell rögtön a komposztra dobni, az alábbi módokon még menthetővé válik a zöldség.

Így mentsd meg a megfonnyadt hónapos retket

Süsd meg a retket

A sült retek egy olyan ínyencség, amelyet sajnos kevesen ismernek és még kevesebben fogyasztanak: pedig a ress, piros szemek némi olajjal, sóval és borssal a sütőbe dobva csodálatos átalakuláson mennek keresztül.

Különösen jó módszer lehet ez akkor, ha a retek már nem a legfrissebb: így a sütéssel elrejthetjük az állagbeli hiányosságokat.

Kínáljuk saláták részeként a sült zöldséget, esetleg a sütés végén adjunk hozzá egy félbevágott camembert-t, és ropogós kenyér kíséretében kínáljuk tapasként. De tulajdonképpen tészta- vagy rizottófeltét is válhat belőle.

Savanyítva is isteni a retek

Szintén az állag maszkolására alkalmas módszer a savanyítás, ami plusz ízt is ad a megfonnyadt szemeknek. Mivel öregebb korukban a retkek már nehezebben szeletelhetők (uborkagyaluval vagy késsel), inkább negyedeljük őket – az ecetes lé a puhább zöldségbelsőt úgyis könnyebben átjárja.

Egy rész ecet, egy rész víz, némi cukor, só és bors, és már el is készült a felöntőlevünk, amit felforralva zúdítsunk a megtisztított és feldarabolt zöldségre. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd fogyasszuk savanyúság gyanánt sült húsok, raguk, szendvicsek mellett. A lében, hűtőben tárolva egy hónapig simán eláll.

Öreg reteknek krémlevesben a helye

Egy botmixerrel tulajdonképpen bármilyen állagbeli problémát meg lehet oldani: ezt az igazságot pedig a retek esetében is érvényesíthetjük. Tavasz vége felé már jólesik egy hidegebb, könnyedebb leves, adja ezeknek alapját vagy kiegészítését a pikáns, piros zöldség

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos és furfangos konyhai tippek várnak:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...