Mit együnk a strandon?

Strandolás közepette nehéz megértetni gyermekeinkkel, hogy nem csak édességekből áll az egészséges napi étrend. Mégis, mit adjuk nekik, mi lehet a kompromisszumos megoldás?

Figyelemelterelő standok

A legtöbb strand tele van fagyit, vattacukrot, világító zöld és rózsaszínű jégkását áruló boltocskákkal. Ha ez még nem volna elég, ugyanezen cukros herkentyűk kaphatóak a hekkesnél és a lángososnál is. Gyerkőceink szemecskéi nem véletlenül rájuk bukkannak legelőször gasztro-feltérképezésük során. Délután pedig kiderül, hogy még senki nem evett semmi rendes ételt.

Néhanapján lehetünk nagyvonalúak és eltekinthetünk a táplálkozási „vasfegyelemtől”. Főleg 30 fokban nagyon jó esik, akár többször is jégkrémet eszegetni egy hatalmas fa árnyékába húzódva a tóparton. A nyaralások viszont általában nem egynaposak, így ez a mentalitás egy egész hétig nem túl működőképes.

Könnyű húsok

Szerencsére a legtöbb helyen már rájöttek arra, hogy a zsíros ételek helyett a déli hőségben sokan szívesebben ennének egy szelet könnyű húst salátával.

Natúrszeletet, saslikot, tepsiben sült csirkecombot és mellet árulnak. Na, ennél a pultnál sorakoznak a gyermekes anyukák!

{node=143668}

Saját tapasztalatból mondhatom, a paradicsomos-mozzarellás csirkemellnek grillezett zöldséggel nincs párja… és nemcsak az íze fogott meg, hanem mert könnyedén elfogadják gyermekeim is.

Hecket is vehetünk, habár más, tengerrel rendelkező országban még nem ettem ilyet. Kovászos uborkával, nagyon kevés, ropogós héjú friss, fehér kenyérrel valóban megengedhetjük neki, hogy bevonuljon a világtörténelembe!

A heck vajon mi?

Tócsni vagy lapcsánka

Igen, ez egy fogós kérdés. Mindenhol máshogyan hívják ezt a reszelt krumpliból készült ételkülönlegességet. Talán a tócsni az ismertebb megnevezése. Ha alkalmam adódik, akkor mindig megkóstolom. A telelisztezett lángosnál több burgonya lakozik benne, és tejföllel, reszelt sajttal legalább olyan finom, ha nem finomabb. Tudom, hogy otthoni előállításban igen „mancsos” fogás, de friss salátával néha sokkal elfogadhatóbb a nagy hőségben, mint egy húsos étel.

{node=143666}

Tudtad?

A nyers krumpli reszelékéből készült krumplilepény valóban egy nemzetközi étel. Svájcbanrösti, Svédországban rarakor, angolszász területen hash browns, Magyarországon tócsi, tócsni, toksa, Észak-Magyarországon macok, a Mátrában cicege, tócsi, Veszprémben lapcsánka, Somogyban, Baranyában és Zala megyében lepcsánka és görhöny, Hajdúságban,Nyírségbengánica, az Őrségben matutka, Közép-Magyarországon krumpliprósza, Szabolcs-Szatmár megyében lapotyka, Vas megyében és aDunántúlontöbb néven ismert: beré,berét,cicege,tócsi,enge-menge, krumplimálé.

Jövő héten Orfűre látogatok, és elkezdem a magyarországi fesztivál-körkép-felfedezőtúrát. Addig is járjunk strandra, együnk helyi fogásokat és válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet közülük.

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek