Minden háziasszony álma: római tál

Pakold meg minden jóval, dugd be a sütőbe, és kész is a zöldségekkel kísért omlós hús. Nem csalás, nem ámítás, ez csak egy római tál. Neked van már?

Ha még nincs, épp itt az ideje beszerezni egyet, és megtudni róla mindent, akinek pedig már birtokában van egy ilyen kincset érő cserépedény, biztosan jól jönnek a finomabbnál finomabb, kipróbálásra váró, új receptek.

Miért jó?

  • Mert praktikus: csak belepakolunk mindent, és nincs több gond vele.
  • Mert egészséges: zsírszegény sütés, mivel pluszzsiradék nem szükséges hozzá, és a zöldségek is jóval több vitamint és ásványi anyagot őriznek meg a kíméletes sütésnek köszönhetően, mint tepsis vagy serpenyős elkészítési mód esetében.
  • Mert finom: ízletes a végeredmény, omlósak a húsok.

Mit készíthetünk benne?

Húsokat, zöldségeket, leveseket, ragukat, rakott ételeket, egytálételeket, halas és tésztás fogásokat, felfújtakat készíthetünk a római tálban, sőt még kenyeret is süthetünk benne.

Római tál receptek itt >>

Római tál kisokos

  • Használat előtt áztassuk be vízbe a római tálat (a mázasat nem kell, csak a natúrt!) minimum fél órára, de még jobb, ha egy órán át szívja magába a nedvességet.
  • A római tálat közvetlen hőhatásnak tilos kitenni, kizárólag a sütőben használjuk úgy, hogy hideg sütőbe téve kezdjük el az étel készítését, hogy fokozatosan melegedjen az edény. Ideális sütési hőfok: 200 °C.
  • Hozzáadott zsiradék általában nem szükséges a sütéshez, elegendő az edényből kipárolgó nedvesség, ha mégis szükséges volna egy kis folyadékpótlásra, az mindig langyos legyen.
  • Használat után várjuk meg, míg kihűl, csak utána tisztítsuk. Tisztításához mosószert ne használjunk, sóval dörzsöljük át, és öblítsük le vízzel. Makacsabb vagy erősebb szagú szennyeződések esetén ecetes vízzel töltsük meg a tálat, dugjuk 1 órára a sütőbe, majd sóval dörzsöljük át és öblítsük le alaposan.
  • Jól szárítsuk ki, mielőtt eltesszük a konyhaszekrénybe.

Még több római tál recept itt >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!