r
Nosalty Logó

Hagymás-tejfölös sült csülök római tálban

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Hagymás-tejfölös sült csülök római tálban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
római tál
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 402 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2408 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 113 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    578.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    296 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 402 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.9 g

Zsír

  • Összesen
    148.1 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    603 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3471.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    644 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    298 mg
  • Foszfor
    1776 mg
  • Nátrium
    607 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1297.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    588 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    515 mg
  • Retinol - A vitamin:
    575 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 2408 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    162.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 113 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A római tálat jó fél órára hideg vízbe tesszük, alaposan beáztatjuk (a tetejét is!).
  2. A burgonyát megtisztítjuk és nyersen karikákra vágjuk.
  3. Megsózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk, majd a lecsepegtetett (NEM eltörölt!) cseréptálba szórjuk.
  4. A gondosan megtisztított csülköket (FIGYELEM! Én előző nap meg szoktam főzni a csülköt kuktában. Ez nem kötelező, anélkül is szépen megpuhul, csak mi úgy szeretjük, ha - ahogy Anyósom szokta mondani - "szétesik a finomságtól".) a csont mentén felvágjuk, a félbevágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük, majd ráfektetjük a burgonyákra.
  5. Betakarjuk a vékony karikákra vágott vöröshagymával.
  6. Rálocsoljuk a sóval és borssal ízesített tejfölt.
  7. Rátesszük a szintén beáztatott tetejét a tálra, majd hideg sütőbe tesszük.
  8. Alsó-felső sütést használunk, légkeverésest nem szabad, mert megrepedhet a tál! Először 100°C-ra tekerjük fel (gázsütő legkisebb fokozat), azon negyed órán át sül, majd feljebb nyomjuk 150°C-ra (gázsütő 2-es fokozat), ezen a hőfokon is negyed órát időzik a kicsike, végül 200°C-on (gázsütő 6-os állás) sütjük ezt a finomságot, még kb. 2,5 - 3 órán át (attól függően, meg lett-e főzve előzőleg a csülök).
  9. Ezután a tál tetejét levéve (ha szükséges), még piros-ropogósra sütjük a csülök bőrét - ha kilátszik a rengeteg tejföl, hagyma alól.
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 148943
  • Feltöltés dátuma: 2009. július 10.

Ajánló

Valamilyen saláta mindenképpen kívánatos hozzá, szerintem az alap, ecetes uborka sali a nyerő, de ez ízlés dolga.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A Férjem imádja a csülköt! Minden formáját. Nagy kedvence volt évekig a csülök pékné módra (bár el tudnám készíteni, de az még sosem sikerült), amíg meg nem kóstolta ezt. Azóta ez áll a piedesztálon. Vendégeknek is szívesen készítem, mert egyszerűen nem lehet vele kudarcot vallani, mindenki rajong érte. Próbáljátok ki, érdemes! Akár nem római tálban is készíthető. Jó étvágyat!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia Zit! Fantasztikus ez a recept, hamarosan elkészítem. Azért külön DICSÉRET ILLET, hogy a sütési módot ilyen részletesen leírtad, illetve figyelmeztetsz arra, hogy h?légkeveréssel nem szabad sütni.Sajnos sok receptnél nem írják ki, hogy alsó-fels?, vagy légkeveréses sütést kell alkalmazni.Nekem pont ennek hiánya jelent problémát, de reméljük, hogy egyre többen nem felejtik el jelezni. Gratulálok!

Törölt felhasználó

Kedves Klarissz, nagyon-nagyon köszönöm a kedves szavaid!! Igen, nekem is sokszor jól jönne recepteknél az efféle segítség, így magamból kiindulva tettem ezt. Kérlek, feltétlen jelezd majd, hogy sikerült ez a finomság! :-) Jó sütést és jó étvágyat az eredményéhez! Zit

bibuka

Kedves Zit! Nagyon jó kis receptjeid vannak,lopok bel?lük néhányat:) üdv!

Törölt felhasználó

Kedves Bibuka, csak nyugodtan, azért vannak. :-) Üdv!

Törölt felhasználó

Fantasztikusan nez ki ez a recept! Nalunk log a spajzban egy fustölt csulök... (Ehhez is kulön beszerzöuton jutottunk hozza -- itt, ahol elek nem szokas csulköt arulni a boltban - sajnos...) Szerinted fustölt csulökkel is jo lesz a recepted? Fözzem meg azt is elötte?

Törölt felhasználó

Szia Orsi! Emlékeim szerint én valaha füstölt csülökb?l készítettem el ezt els?ként. Akkor még csak meg sem f?ztem, csak hagytam, hadd párolódjon a krumplival. Az eredeti recept szerint sem a füstöltet, sem a sima csülköt nem kell megf?zni. Én azonban mindenképp ajánlanám, mert úgy sokkal jobb az íze, szétomlik a szádban, ráadásul lesz bel?le egy rakás fincsi alaplé! :-) Remélem, sikerrel jársz.

Döme-Ádám

Szia! A hétvégén a férjem szülinapi bulijára szeretném elkészíteni kb. 15 embernek füstölt csülökb?l. Kérdésem az lenne, hogy érdemes el?tte beáztatni a csülköt, hogy ne legyen sós? Mennyi ideig f?zzem, ha nincs kuktám? Teljesen meg kell f?nie, hogy a csont is kivehet? legyen? Utána a süt?ben meddig süljön a zöldségek társaságában, ha nem római tálban sütöm, így magasabb h?fokra is tehetem? Válaszodat el?re is köszönöm! Üdv: Ildi

Törölt felhasználó

Kedves Ildi! Én enyhén sós vízben (egy egész kuktányi vízbe teszek 1 csapott ek sót + fokhagymát + borsot + babérlevelet) szoktam el?f?zni, kuktában a csülköt, de az eredeti recept szerint ez a lépés egyáltalán nem szükséges. A FÜSTÖLT CSÜLÖKHÖZ szerintem nem kell só egyáltalán, de bevallom, abból még nem dolgoztam. Kukta híján a rendes f?zési id? (csak tippelni tudok!) kb. 2 óra is lehet. Nem, nem kell teljesen átf?nie, mert úgyis megsül. De a mi tapasztalatunk szerint jobb mindenképp, ha el?tte megf?zzük. Ha nincs római tálad, én vagy egy nagy, magasabb falú tepsit, vagy egy hasonló alakú jénai tálat használnék. Tepsi esetében lehetsz bátrabb a sütési h?mérséklettel, de vigyázz, hogy kívül-belül alaposan átsüljenek a dolgok. Hmm... Talán ennek fényében nem árt itt is lassabban sütni. Tudtam azért segíteni valamicskét?

Döme-Ádám

Igen, köszönöm! A füstölt csülköt fazékban f?ztem 2 óra hosszat, só nélkül. Majd feldaraboltam, s "kacsatálban" sült még kicsit több, mint 1 órát 180 fokon. Bevallom, már a f?zés els? percét?l "sikergyanús" volt a mai vacsora, mert a kutyám mindvégig el se hagyta a konyhát, s a cicánk is folyamatosan a lábam alatt járkált. A nagy társaságra való tekintettel rögtön 2 csülökb?l készítettem, s alig maradt bel?le. Zit! Nagyon köszönjük ezt a receptet, biztosan máskor is az asztalunkra fog még kerülni ez a csodás étel!!!

Törölt felhasználó

Jaj, de örülök neki!!!! :-))))))))) Nagyon gratulálok, olyan ügyes vagy, meg bátor is, én még sosem próbáltam ki füstölt csülökkel, de Te voltál olyan merész, hogy belevágtál és lám: bátraké a szerencse! :-)) Én köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalatodat.

Döme-Ádám

Szia Zit! A múltkori nagy sikeren felbúzdulva szilveszterkor ismét a családom asztalára került ez a remek étel. Ezúttal gondoltam egy merészet, s "2 legyet ütöttem 1 csapásra" , vagyis a füstölt csülök f?tt levéb?l készült az ünnepi korhely lencseleves. No, hogy melyiknek volt nagyobb sikere, azt nem tudom, de, hogy mindkett? pillanatok alatt elfogyott, az biztos! Mégegyszer nagyon köszönöm ezt a csodajó receptet!

K.Orsolya

Köszönöm a válaszod. A hétvégén elkészítettem. Hatalmas sikert aratott!

Törölt felhasználó

Kedves Orsi, (ááá, szóval innen a KOrsi :-)), örülök nagyon, hogy sikered volt vele! VIGYÁZZ! Könny? rászoktatni a Családot, f?leg a pasikat. :-)

Törölt felhasználó

Nagyon szimpi a recept.. Elkészítettem. Most van a süt?ben. Nagy izgalommal várom, hogy milyen lesz. A hozzászólások alapján biztos fincsi. Ebéd után megírom .

Törölt felhasználó

H???, ez izgi!! :-) Jó, nagyon várom a beszámolót.

Törölt felhasználó

Nagyon jól sikerült az ebéd. A Férjem azt mondta, hogy feltétlen tegyem az étlapunkra. Ajánlom mindenkinek. Köszönöm a recept beküld?jének.

P.

Bár lehetne itt kinn is jó csülköt kapni... :-( Ezek a kék kolbászon és a savanyú káposztán kivül nem ismernek mást. Borzalom. Komolyan, legközelebb kihozok magammal egy fél malacot, az tuti... :-)

Törölt felhasználó

Kedves Szagota, nagyon örülök a sikerednek! És persze szívesen. :-) Úúúú, szegény Eszti, az tényleg gáz... De hát nem is a kedvenc népségem! Itt nálunk, a szomszéd utcában, egy családi házban van egy hentes cég (családi vállalkozás), ami csodálatos: kedvesek, közvetlenek, igazi családi hangulata van. És olyan meseszép, friss, tiszta, finom árujuk...!! :-) Na jó, nem fájdítom tovább szíved.

Törölt felhasználó

Nagyon örülök,hogy egy ilyen jó receptre találtam,már sok receptet nézegettem,mert most vettem csülköt és nem tudtam,hogy készítsem el.Egy sem volt a megnézettek közül ennyire jól leírva,ezenkívül ezt ahogy már olvastam,már meg is kívántam,pedig teljesen egyszer?nek t?nik az elkészítése.Remélem nem fogom elszúrni.Nagyon szépen köszönöm a receptet!!!!!

Törölt felhasználó

De aranyos vagy, Vicus, nagyon köszönöm. :-) És ne aggódj, szerintem ez elronthatatlan! Remélem, beszámolsz majd a fejleményekr?l, mindig izgulok, ha valaki kipróbálja egy receptemet. :-)

Törölt felhasználó

Végre én is beléphetek a kis klubotokba, mivel ma én is elkészítettem ezt a remek ételt. Nagyon fincsi lett a csülök, bár a férjem szerint bánhattam volna bátrabban a sóval.Vegyes savanyúval tálaltam, jól laktunk. Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen, Ildibildi! :-)

Törölt felhasználó

Elkészítettem a csülköt,jó hogy megf?ztem,mert nem volt elég mély a római tálam .Így szét kellett darabolja,hogy beférjen.Nagyon ízlett csak egy kicsit sótlan lett,de most már legközelebb tudom, hogy mennyi sót tegyek bele.Köszönöm a receptet,sokszor fogom készíteni és biztos vagyok benne,hogy egyre jobb lesz!!!

Törölt felhasználó

Köszönöm, Vicus, örülök, hogy ízlik!

Mokika

Kedves Zit! Nagyon köszönöm a receptet,a hétvégén elkészítettem. A Párom szerint ez volt az eddigi legjobb csülök "reprezentációm",pedig sokat sütöttem már,a legtöbbször sörrel locsolva. Én - mivel a Párom így szereti - jól bef?szereztem az el?z? nap megf?zött csülköt,citromborssal és cayenne-borssal. A Párom kamionozik,ma indult,a maradékot el kellett csomagolnom neki,ma az volt az ebédje.

Törölt felhasználó

Kedves Mokika, nagyon örülök, hogy ízletes ételt sikerült az asztalotokra varázsolni. :-) Egyúttal nagyon hálás volnék, ha megosztanád velem, hogy Ti hogy készítitek, hogy m?ködik ez a sörrel locsolós technika! Ugyanis van fent hasonló recept, csak nem értem, hisz' a csülök óriási, aki a receptet feltette, az pedig - emlékeim szerint - letakarva süti és locsolgatja, úgy, hogy a sör "ellepje" azt az amorf, mindenhonnan kilógó állat-darabot. Tehát, ha eligazítanál ez ügyben, nagyon megköszönném, hogy én meg azt próbálhassam már ki végre. Mit mondasz? :-)

Mokika

Én úgy csinálom,hogy a bef?szerezett csülköt beteszem a süt?edénybe (krumplival-zöldséggel,vagy anélkül) és amikor már leveszem róla a tet?t,vagy fóliát,akkor locsolom meg bizonyos id?közönként a sörrel,ett?l lesz ropogós a b?re,ugyanígy járok el a sült malac esetében is. De a nyáron láttam "profi" éttermi szakácsokat is ökröt sütni,?k is ugyanígy csinálták,hogy már a majdnem készre sült állapotában kezdték bizonyos id?közönként a sörrel meglocsolni.

Törölt felhasználó

Köszönöm, Mokika! :-)

Törölt felhasználó

Kedves Zit! A csülök el?f?zésekor teszel sót a f?z?vízbe? (És ha füstölt..?) És a véleményed szerint mennyi ideig érdemes el?f?zni ahhoz, hogy olyan "szétomlós" legyen a husi?

Törölt felhasználó

Kedves Mirza, f?zés nélkül is szétomlós, csak én valahogy jobban szeretem el?f?zve, olyankor - nem tudom, miért, de - más az íze. Egyébként én kuktában f?zöm, sípolástól számított 40-50 percig és igen, teszek sót a f?z?vízbe, KIVÉVE, ha füstölt csülökkel van dolgom, mert az amúgy is sós. :-) Tudtam segíteni?

Törölt felhasználó

Kedves Zit, köszönöm a gyors és alapos választ :). Amint tehetem, elkészítem! (Bár ?szintén szólva hajlok rá, hogy burgonya helyett rízst használjak -- természetesen el?f?zve XD --, mert Édesanyám hajdanán így készítette...) Még 1x köszönöm!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek