Palackba zárt indiánnyár

A hűvösebb májusi estéken, amikor még nincs annyira meleg, hogy csak a laza, hideg fröccs esik jól, próbálkozhatunk valami erősebbel is. Kortyoljunk cabernet franc-t!

Fotó: flickr - napa by and {W}

A május több tényező miatt az egyik kedvenc hónapunk. Végre talán megérkezik a várva várt meleg, lehet teraszokon üldögélni és sütkérezni, estére pedig kellemesen lehűl az idő, így kell még a kiskabát. A nyárias zivatarok hetente legalább egyszer jól felfrissítik a levegőt, és elkezdődik a virágok, gyümölcsök és mindenféle tavaszi illat szezonja.

Pinot noir: testes és karakteres >>

A hűvösebb májusi estéken, amikor még nincs annyira meleg, hogy csak a laza, hideg fröccs esik jól, próbálkozhatunk valami erősebbel is. Kortyoljunk cabernet franc-t!

Fotó: flickr - Cabernet franc by Giant Ginkgo

A francia szőlőfajtát már régóta ismerik és szeretik. Ez a kékszőlő a legtöbb cuvée bor alapja, de magában is megállja a helyét. Erős, száraz vörösbor készül belőle, sötét, mélyvörös szín és rendkívül erős fűszeres utóíz jellemzi. A cabernet franc-t sokszor hasonlítják össze a cabernet sauvignon-val borászati szempontból. A szőlő jellemzői, betegség elleni tűrőképessége és a terméshozama is hasonló, emellett mind a kettő fajta erős, élénk és savakban gazdag bort ad. Eme két cabernet házasítása a merlot-val adja a klasszikus francia cuvée bort, sőt a cabernet franc az egyik leghíresebb magyar bor, az egri bikavér alapja is.

Fotó: flickr - Cabernet by Thomas Hawk

A cabernet franc ízvilága nagyon gazdag, elsődlegesen az olyan piros bogyós terméseket érezhetjük, mint a meggy, cseresznye vagy akár a ribizli, ezen pedig az utóíz a tölgyfahordós érlelés miatt nagyot csavar. Itt érezhető ki a bor fűszeressége, borsossága, az aromája lehet vaníliás és füstös, de nem kell megijedni, az intenzív illatok ellenére a nők is kedvelni szokták. Persze itt is tudni kell bánni az étel-bor kombinációval!

A legjobban akkor élvezhetjük ki benne az összes aromát, ha egy hideg rozé után kóstoljuk meg. A rozé üdesége után a cabernet franc savassága és ereje nagyon szembetűnő, így lehet a legjobban megtapasztalni, mit is tud ez a fajta. A megismerkedés után pedig ötletelhetünk is hozzá: mi legyen a vacsora?

Fotó: flickr - Wine&Cheese Plater by winestyr

A cabernet franc általában nem az olcsó kategóriájú borok közé tartozik, de néha megengedhetjük magunknak, akárcsak a jó steaket, vadételeket és fűszeres sajtokat. A nyár közeledtével ezekről az ételekről már lassan a diéta és a meleg miatt is lemondunk, de májusban még engedjük meg magunknak a habzsolást, és élvezzük a vörös húst a vörösborral. Az éretlen tanninokat tartalmazó fiatalabb borokat akár halakhoz is fogyaszthatjuk, de tipikusan a nehezebb vadételek és barna mártással készült ételek mellé kínáljuk. A kemény sajtokhoz pedig feltétlenül válasszunk egy idősebb, enyhébb csersavú bort.

Ha egy májusi hétvégén pedig sikerül beiktatni egy balatoni kirándulást, feltétlenül érdemes ellátogatni a monoszlói Liszkay Pincészetbe, ahol díjnyertes borokat kóstolhatunk meseszép környezetben. A totális kikapcsolódás garantált, akár szobát is bérelhetünk és egész hétvégén élvezhetjük a bor és a Káli-medence közelségét, sőt, ha valami igazán exkluzívra vágyunk, akár szőlőbirtokosok is lehetünk egy hétre. További információ a Liszkay Pincészet honlapján, illetve a BOR+ május végi rendezvényein.

Fotó: flickr - Cabernet by Katelyn Kenderdine

2013. május 29-én a Mozsár Kávézóban „minden érzékszervre hatunk”! Lesznek Liszkay-borok, jön egy főzőiskola, tőlük ott este megtanulhatjuk, hogyan kell elkészíteni egy igazi olasz különlegességet: fekete olívapasztával és napon szárított paradicsommal töltött szűzpecsenye-tekercs pestós gnocchival és grillezett miniparadicsommal, parmezánnal.

Legközelebb pedig filmet nézünk a Mont Blanc-ról és Cinque Terre-ről, és ehhez még lesz egy kis zenei aláfestés is. 2013. május 31-én még utoljára a BOR+ szervezésében Liszkay-kóstoló a Szendzsóban. Könnyed, laza, kiülős borozós délután lesz!

Ismerkedj meg a BOR+ rendezvényeivel >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek