Legyen a te fotód a legszebb!

Az ételfotózás kétségkívül nehéz műfaj. Most egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a jól sikerült fogásokat még gusztusosabban tudd megörökíteni! Elő a masinákkal!

Természetes fény

Amikor csak tehetjük, természetes fénynél fotózzuk az ételt. Ideális esetben egy nagy ablak előtt, melyen fehér függöny megszűri a bejövő fényt. A természetes fény az étel még természetesebb hatását segíti elő. A direkt napsugarakat azonban kerüljük, mert túl erős árnyakat eredményez a képen. Természetes fény hiányában se használjunk vakut, mert a fénye nem előnyös.

Háttér, környezet

Egyáltalán nem másodlagos, milyen környezetben fotózzuk az ételt. A jól eltalált háttér nagyban hozzájárul a kép gusztusosságához. Egy-két kiegészítő (ami pl. lehet egy pohár, egy evőeszköz, egy szalvéta, egy alátét, virág stb.) bevetésével hangulatosabbá tehetjük a fotót. Arra ügyeljünk azonban, hogy a vizuális zaj ne legyen túl hangsúlyos, semmiképpen ne vonja el a figyelmet a fő témáról. A kiegészítők harmonizáljanak az étel színével, de semmi esetre sem megegyező színűeket válasszunk. A háttér tervezésekor tartsuk szem előtt a kevesebb néha több alapelvet!

Kompozíció

Az ételeknek tányéron, tálkában stb. való stílusos elrendezéséhez számtalan ötletet meríthetünk szakácskönyvek illusztrációiból, valamint az interneten látható tengernyi ételfotóból. És persze a kreativitásunkat is megtornáztathatjuk egy kicsit. Néhány tipp a dekorációs elemekre: friss zöldfűszerek, magvak, zöldségek, csírák, szószok. Ügyeljünk, hogy az ételt makulátlanul tiszta tányéron stb. fotózzuk, a maszatokat tüntessük el! A kompozíció kigondolásakor is vegyük figyelembe a kevesebb néha több aranyszabályt!

Gyorsaság

Mivel az ételek többségének az elkészüléstől számított, nagyon rövid időn belül romlik az állaga (fagyi elolvad, hús kiszárad, saláta megfonnyad stb.), kulcsfontosságú a gyorsaság. Amint elkészül az étel, már fotózzuk is! Ehhez nagy segítség, ha előre megtervezzük és előkészítjük a fotózás helyét, hátterét, így ultrafriss ételre exponálhatunk.

Sok fotó

Ne spóroljunk a képekkel, hiszen ingyen van: minél több fotót készítünk egy ételről, minél több szögből, beállításból, annál valószínűbb, hogy köztük lesz a tökéletes.

Fotózás szöge

Általános hiba, amit sok kezdő ételfotós elkövet, hogy felülnézetből készíti a képeket. Persze néhány esetben kifejezetten szerencsés ez a beállítás, azonban legtöbbször jobban működik a szinte a tányér szintjéből való fotózási szög.

Makro, közelítés

Ha van a gépünkön makro funkció, éljünk vele!

Állvány

A bemozdulást elkerülendő, használjunk állványt! Amennyiben nincsen, példának okáért, egy megfordított üvegpohárra helyezzük a gépet, vagy akár a szék támláján támasszuk meg!

Amikor inkább ne fotózzunk

Furcsának tűnhet, ritka ugyan, de vannak bizonyos esetek, amikor szerencsés felismerni, hogy talán jobb nem megörökíteni az adott ételt. Például barna szószokról, egyszínű ételekről nem igazán lehet étvágygerjesztő fotókat készíteni.

A téma szeretete

Végül el kell mondanunk, jó ételfotó nem születhet a téma iránti szenvedély nélkül. Ez amolyan vagylagos dolog: vagy lakozik valakiben, vagy nem…

Jó sütés-főzést és megannyi gyönyörű ételfotót kívánunk!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.