A legtorkosabb nap

A torkos csütörtök újra reneszánszát éli valamikor elképzelhetetlen volt nélküle a tél vége, majd hosszú időre kivonult a köztudatból. Végül 2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. felhívást intézett a magyar éttermekhez. A bőséges farsangi lakomázás az elmúlt hat évben az egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménnyé vált.

Mire a nagy felhajtás?

A hagyományos gazdálkodó életében minden bizonnyal a farsang volt a legvidámabb időszak. Az időjárás miatt lehetetlen volt a gazdasági munkák elvégzése, ilyenkor mindenki otthon volt, és a textilneműk elkészítésén kívül csak azzal foglalkozott, hogy jól érezze magát. Ebben az időszakban tartották a legtöbb bált, lánykérést, eljegyzést. Mire a szezon véget ért, és eltemették a telet, ismét neki álltak a kinti munkálatoknak, és beköszöntött a húsvéti böjt időszaka – 40 napig tilos volt a mulatság, a tánc, és a laktató, zsíros ételek fogyasztása.

Miért éppen csütörtök?

A farsangi időszak alatt bőven volt alkalom a zsíros, nehéz ételek fogyasztására. A jótól azonban nem könnyű búcsut venni – ilyenkor rendezték a legnagyobb mulatságokat. Maga a karnevál szó is azt jelenti: a hús elhagyása. Magyarországon hiába tették le a nagykanalat húshagyó kedden, a hamvazószerdát követő csütörtökön megengedett volt a zsírosbödön fenekére nézni. Egyes kutatók szerint a torkos csütörtök – amelyet neveztek zabáló vagy tobzódó csütörtöknek is – pusztán gazdasági megfontolásból született. Egyfajta utolsó lehetőség, hogy a felhalmozott finomságokat legálisan el lehessen fogyasztani.

Most kéne abbahagyni...

Lehet, hogy még nem látszik, de a nap perceken belül ki fog sütni, jön a tavasz. Ilyenkor szoktunk a mérlegre állni, a szívünkhöz kapni, és gyors fogyó- vagy tisztítókúrába kezdeni. De ha már idáig nem tettük, ezt az utolsó estét még használjuk ki. Ha nincs kedvünk étterembe menni vagy már minden helyet elhappoltak előlünk –, ünnepeljük otthon a torkos csütörtököt lehetőleg jó torkosan!

Még több farsangi recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek