Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A legjobb trükkök a nyers tészta letakarítására a nyújtódeszkáról

Te is hezitálsz nekiállni a kenyérsütésnek, mert túl sok a macera az elpakolással? Megértjük! Jön viszont néhány trükk, amivel sütés után minimalizálhatod a takarítás idejét!

Talán nálad is bevett szokás lett a karantén alatti, házi kenyérsütés: kovásszal, élesztővel, sima vagy teljes kiőrlésű, a lényeg a puha belsejű, ropogós héjú cipó, amit jóízűen, azon melegében is ehetünk. A folyamat jóval kellemetlenebb része, ami a kenyérsütés romantikus illúziójáról lerántja a leplet menet közben: a liszt, víz, olaj keveréke bizony nagyon ragad, és a nyújtódeszkát megtisztítani korántsem egyszerű feladat.

Jöjjön pár házi trükk, amivel a ragadós tészta könnyebben megadja magát a felületről!

person standing and making dough

Hideg vízzel kell csinálni!

A víz hőmérséklete nem csak a kenyérsütés során fontos! Míg langyos vízzel dolgozhatsz a recept szerint, az eltakarítás során részesítsd előnyben a hideg csapvizet. 

Hogy miért?

A meleg víz segít megkötni a ragadós anyagnak a lisztben, így az jóval makacsabb módon tapad. 

Először hideg vízben mosd el a használt eszközöket, majd jöhet a nyújtódeszka, és a nagyobb odaragadt tésztadarabok lekaparása. Ezután nyugodtan válthatsz langyos, mosószeres vízre, a lényeg, hogy hideggel kezdj, sokkal könnyebb dolgod lesz!

Elő a tésztakaparóval!

Ha van ilyened, imádni fogod, ha nincs, az interneten könnyen beszerezheted. Bármilyen nyers tésztát el tudsz vele takarítani, bármilyen felületről, és a végén, mosogatáskor jóval könnyebb dolgod lesz. 

Receptajánló:


A legjobb szivacs

Olyan szivacsot kell választanod, ami nem porózus, azaz nincsenek rajta olyan apró lyukak, melyek áteresztik a nedvességet. Természetesen a hagyományos műanyag szivacsokra rendesen rátapadnak a nyers tészta maradványai, ezért érdemes lehet egy szilikonból készült felülettisztítót választani, a neten, és konyhai szaküzletekben is megtalálod!

Kefével is próbálkozhatsz

Lehetőleg pedig olyannal, ami erősebb, mint egy kis körömkefe, és amit kifejezetten súrolásra találtak ki. Nem fogsz csalódni, mert a munka oroszlánrészét ez is elvégzi, legyen szó a munkafelületről, pultról vagy fa nyújtódeszkáról, sodrófáról. Ez akkor is működik, amikor a többi segédeszköz csődöt mond, zöldségek megtisztításához, például újkrumplihoz is használhatod. Természetesen egyik tipp sem mossa el magától a nyers tésztás edényeket, de lerövidítik az időt, amit a konyhában töltenél mosogatással és eltakarítással.

Még több kenyér receptjéért kattints IDE!

Ezeket olvastad már?

via FoodandWine

címlapkép: unsplash.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!