A legjobb trükkök a nyers tészta letakarítására a nyújtódeszkáról

Te is hezitálsz nekiállni a kenyérsütésnek, mert túl sok a macera az elpakolással? Megértjük! Jön viszont néhány trükk, amivel sütés után minimalizálhatod a takarítás idejét!

Talán nálad is bevett szokás lett a karantén alatti, házi kenyérsütés: kovásszal, élesztővel, sima vagy teljes kiőrlésű, a lényeg a puha belsejű, ropogós héjú cipó, amit jóízűen, azon melegében is ehetünk. A folyamat jóval kellemetlenebb része, ami a kenyérsütés romantikus illúziójáról lerántja a leplet menet közben: a liszt, víz, olaj keveréke bizony nagyon ragad, és a nyújtódeszkát megtisztítani korántsem egyszerű feladat.

Jöjjön pár házi trükk, amivel a ragadós tészta könnyebben megadja magát a felületről!

Hideg vízzel kell csinálni!

A víz hőmérséklete nem csak a kenyérsütés során fontos! Míg langyos vízzel dolgozhatsz a recept szerint, az eltakarítás során részesítsd előnyben a hideg csapvizet.

Hogy miért?

A meleg víz segít megkötni a ragadós anyagnak a lisztben, így az jóval makacsabb módon tapad.

Először hideg vízben mosd el a használt eszközöket, majd jöhet a nyújtódeszka, és a nagyobb odaragadt tésztadarabok lekaparása. Ezután nyugodtan válthatsz langyos, mosószeres vízre, a lényeg, hogy hideggel kezdj, sokkal könnyebb dolgod lesz!

Elő a tésztakaparóval!

Ha van ilyened, imádni fogod, ha nincs, az interneten könnyen beszerezheted. Bármilyen nyers tésztát el tudsz vele takarítani, bármilyen felületről, és a végén, mosogatáskor jóval könnyebb dolgod lesz.

Receptajánló:

A legjobb szivacs

Olyan szivacsot kell választanod, ami nem porózus, azaz nincsenek rajta olyan apró lyukak, melyek áteresztik a nedvességet. Természetesen a hagyományos műanyag szivacsokra rendesen rátapadnak a nyers tészta maradványai, ezért érdemes lehet egy szilikonból készült felülettisztítót választani, a neten, és konyhai szaküzletekben is megtalálod!

Kefével is próbálkozhatsz

Lehetőleg pedig olyannal, ami erősebb, mint egy kis körömkefe, és amit kifejezetten súrolásra találtak ki. Nem fogsz csalódni, mert a munka oroszlánrészét ez is elvégzi, legyen szó a munkafelületről, pultról vagy fa nyújtódeszkáról, sodrófáról. Ez akkor is működik, amikor a többi segédeszköz csődöt mond, zöldségek megtisztításához, például újkrumplihoz is használhatod. Természetesen egyik tipp sem mossa el magától a nyers tésztás edényeket, de lerövidítik az időt, amit a konyhában töltenél mosogatással és eltakarítással.

Még több kenyér receptjéért kattints IDE!

Ezeket olvastad már?

via FoodandWine

címlapkép: unsplash.com

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!