Hová "tűnt" a mai zsemlék belseje? Megkérdeztük a profi péket

Miből lesz a legjobb kenyér, és hova "tűnt" a mai zsemlék belsejéből az alapanyag? Eláruljuk, hogyan találod meg az igazi pékárut! 

Emlékszem, gyerekkoromban a nagyival az egyik kedvenc programom volt sétálni és fagyizni, amihez valamiért mindig kellett a helyi ABC-ből egy jóféle zsemle. Ropogós volt az egész, puha, tömött a belseje, és imádtam kitépkedni belőle a buborékos tésztabelsőt. Ennek persze sokszor az lett a vége, hogy a zsemle “héja” megmaradt, de a mama sosem tudott leszidni ezért. Azóta is keresem ezt a zsemlét, mert az van, hogy egyszerűen eltűnt a pékségek kínálatából…biztosan nem vagyok vele egyedül, hogy a jelenleg nagyobb pékségekben, szupermarketekben kapható zsemlék karcosak, és valahogy “alig van bennük anyag”. Jó, az igaz, hogy 20 forintnál többet nem is kérnek értük. Szendvicset se igen lehet belőlük csinálni, mert pár harapással vége is az egésznek.

Mi a különbség egy kézműves pékség termékei és a nagyüzemi pékárui között?

Megkérdeztük a budapesti, Hold utcai Artizán Pékség vezetőjét, Fekete Greget.

Mégis hova lett a zsemlék “belseje”? Hogyan készülnek ezek a termékek?

A nagyobb üzletek, pékségek gyenge minőségű, olcsó lisztet használnak, ezért elég sok lisztjavítószert alkalmaznak, hogy elérjék a kívánt minőség látszatát. Ezenkívül rengeteg élesztővel kelesztik a nyers tésztát, hogy meggyorsítsák a kelesztési folyamatot is, ezáltal lesz gyorsan, túl puffadt a tészta.

Akkor miben tér el a gyártósori és a kézműves pékáru készítésének módja?

A legfőbb különbségek az alapanyagokban és a kelesztésre fordított időben keresendők.Mi nem használunk adalékanyagokat a pékáruinkhoz (pl: lisztjavítót, kelesztést elősegítő, csomósodásgátló anyagokat), azok teljesen természetes alapanyagokból kerülnek a bolt polcaira. Csakis kiváló minőségű lisztekkel sütünk, hagyunk időt termékeinknek a megkelésre. A nagyüzemi 3-4 órás kelesztéssel szemben nálunk akár két napig is készülhet egy termék.

Melyek a legnépszerűbb pékáruitok?

A legkedveltebbek a kardamonos süteményeink és a hagyományosan készült, kovászos kenyereink.

Milyen liszteket használtok a hagyományos finomliszten kívül?

Szívesen sütünk ősgabonaliszttel, tönköllyel, kamutliszttel is. Ezekből kenyeret is előszeretettel sütünk, a tönkölyliszt mehet a péksütikbe is.

Karácsonyra is készülünk különlegességekkel, lesz kardamonos-törökmogyorós-diós bejgli, sima diós és mákos bejgli, de érkezik a kínálatba a karácsonyi kuglóf is!

Artizán Budapest, 1054 Budapest, Hold utca 3.

Ezek a tippjeink, hogy honnan ismerheted fel a legjobb kenyereket:

  • A héj!Nagyon sokat elárul a kenyérre sült kéreg arról, hogy mit készülsz megvásárolni. A kézműves kenyerek kívülről lehetnek aranybarnák vagy világos aranyszínűek is, ezek biztosan a legjobb ízélményt biztosítják majd neked.
  • A kenyérsütés első számú alapanyaga a finomliszt, mert kétféle búzafehérjét tartalmaz, de néhány pék hajlamostúlgyúrnia tésztát, ami ezáltal nagyon sűrű, tömör, már-már kemény lesz. A jó kenyér tésztájában szép nagy buborékokat kell látnod!
  • A jó minőségű kenyér belülről kissé fényes hatást kelt, és ha az ujjadat a tésztájába nyomod, annak annyira rugalmasnak kell lennie, hogy egyből visszaugorjon.
  • Mindenféle kóstolás előtt a jó kenyérnekillatozniakell! Ha ezt nem érzed, akkor a kenyér íze sem lesz az igazi.

+ 1 Tipp:

A jó kenyérneknem muszáj szépnek is lennie,de nem árt, ha annyira kívánatosnak látod, hogy legszívesebben azonnal beleharapnál. Különösen igaz ez az édes tésztákra!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...