Koronavírus: Baj van az online bevásárlással, korlátozhatják a bolti árubeszerzést is

Hiába kínálja fel egyre több áruház az online bevásárlás lehetőségét, márciusra már sehol nem lehet időpontot foglalni a kiszállításhoz. 

Az első és legfontosabb szabály, amit most és a következő, remélhetőleg rövid időszakban be kellene tartanunk, az az, hogy csak nagyon indokolt esetben menjünk az utcára: megsétáltatni a kutyát, megvásárolni a legszükségesebb élelmiszereket és tisztálkodószereket, segíteni ellátni az idős embereket.

A szupermarketekben és az áruházakban gyorsan elkapkodják a legszükségesebb termékeket, húst például sok helyen alig lehet kapni, a 24.hu információi szerint azonban már az online bevásárlással is gondjaink lehetnek (és lesznek is egy darabig), ugyanis a legnagyobb online bevásárlást kínáló cégek - a Tesco, az Auchan és a G-Roby - ebben a hónapban már nem tudnak házhoz szállítani:

az online bevásárlási rendszer túlterheltség miatt szinte teljesen leállt.

A 24.hu ettől a három áruháztól próbált meg rendelni. A fizetési opcióig mindegyik esetben sikerült eljutni, a kiszállítás időpontjának kiválasztásakor azonban a rendszer visszadobta a rendelést, mint kiderült azért, mert erre a hónapra már nincsen szabad időkapu, a Tesco leghamarabb április 6-án, az Auchan április 1-én, míg a G-Roby a 24.hu cikkének megjelenéséig március 30-án tud leghamarabb házhoz szállítani.
Az online hírportál egyelőre csak az Auchan vezetőségétől kapott indoklást.

„Folyamatosan változnak az időkapuk, nem rendelkezünk pontos információval azzal kapcsolatban, hogy mikor kerülnek megnyitásra”

– írták, majd a 24.hu újságíróját egy tájékoztató oldalra irányították, ahol többek között az volt olvasható, hogy az ,,élelmiszer-szállítási kapacitásaink megteltek, bizonytalan ideig nem tudunk új rendelést fogadni."
A Tesco arra kéri az online megrendelőket, hogy ha valaki házi karanténban van, azt mindenképpen jelezze, hogy az áruszállítók a megfelelő körültekintéssel tudják kezelni az áruátadást. Ezzel szemben az Auchan a hatósági előírások betartásának érdekében nem visz ki rendelést olyan címre, ahol kihelyezett hatósági jelzés alapján járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik, így aki házi karanténban van, egészen biztos, hogy nem tud rendelni tőlük.

Nem ez az egyetlen probléma

A Magyar Nemzet cikke szerint nem csak az online bevásárlással vannak gondok. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba azt nyilatkozta a lapnak, hogy már több mint két hete nem csitul a vásárlási láz, a vészhelyzet kihirdetése óta a szupermarketek és áruházak naponta érik el az év végi ünnepek előtti forgalom másfélszeresét.
Az áruházi dolgozók túlterheltek, hiszen rengeteg vásárlót kell kiszolgálni, ráadásul a fizikai munka is sokkal több tekintve, hogy állandóan árut kell mozgatni. Az áruházak és szupermarketek potenciális gócpontokká válhatnak a vírusfertőzés szempontjából.

,,Azért, hogy fennmaradjon az ellátási lánc biztonsága, átmenetileg szabályozni lehetne az élelmiszert kínáló üzletek látogatásának körülményeit. De idővel arra is szükség lehet, hogy meghatározzák: egy alkalommal legfeljebb hány terméket szabad megvásárolni"

- nyilatkozta Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek. A lap szerint azOrszágos Kereskedelmi Szövetség látja és elismeri, hogy az áruházi dolgozók komoly túlterheltség alatt vannak, cikkünk megjelenéséig azonban nem született szabályozás arról, mennyit vásárolhatnak az emberek a boltokban.

Lábjegyzet – Legyünk észnél!

Próbáljuk meg bevásárláskor csak az igazán szükséges termékeket összegyűjteni, és ne halmozzunk fel feleslegesen több kilót semmiből se. Figyeljünk oda ne csak magunkra, de másokra is, hiszen az élethez szükséges alapvető élelmiszerekre és tisztálkodószerekre mindenkinek szüksége lehet, ha viszont mindent csak magunknak teszünk félre, másnak lehet, nem jut ezekből az eszközökből. Nem kell 10 kiló lisztet és cukrot venni, hiszen a legtöbben nem pékséget vagy cukrászati nagyüzemet működtetünk otthon, az élelmiszerszállítás globálisan pedig még nem állt le.
Nem érdemes hónapokra bevásárolni, egyelőre bőven elég, ha egy-két hetes ellátásra szerezzük be a szükséges élelmiszereket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek