Fut az egész lakás? Így tarts rendet otthon, ha kisgyerekes anyuka vagy

Ha pici gyereked van, a takarítás és a higiénia még fontosabb, mint azelőtt volt, miközben az erre maradó idő a töredékére csökken. Így tehetsz rendet gyorsan!

A saját magad érdekében jó, ha elülteted magadban azt a gondolatot, hogy nem kell minden alkalommal minden apró zugot kitakarítani, helyette inkább állíts fel egy fontossági sorrendet. Azokra a helyiségekre és területekre koncentrálj, amik valóban fontosak, a többit pedig hagyd meg a nagytakarításokra.

A lehető legkevesebb dolgot hagyd elöl!

A konyhát és a fürdőt, valamint a gyereked ágya körüli részt mindig tartsd tisztán. Használj fertőtlenítő törlőkendőket, ugyanis ezekkel jelentősen lerövidítheted a takarítás idejét. Elég, ha fogmosás után áttörlöd a mosdókagylót, fürdés után a kádat, és WC-használat után a WC-kagylót. A konyhában ugyanez a helyzet a pulttal és a mosogatóval: ha kevés dolgot hagysz elöl, néhány mozdulat, és már tiszta is a felület.

Igyekezz mindent úgy tárolni, hogy kevés dolog legyen elöl, helyette inkább pakold a lehető legtöbb dolgot a szekrényekbe, vagy tároló dobozokba, így nem fog megülni rajtuk a por, és nem kapsz frászt, amikor takarítanod kell.

via GIPHY

Ha a gyereked épp járni tanul, vagy még csak mászik, a padlót és a szőnyeget is tartsd tisztán. Fontos azonban, hogy győződj meg róla, valóban tiszta-e, azaz nézd meg abból a szemszögből, ahogy a gyereked látja a padlót, egészen közelről.

Nosalty-tipp:

A kicsi játékait is törölgesd át rendszeresen szappanos vízzel, gőztisztítót is használhatsz.

Használj tárolókat, kosarakat!

A tárolók, kosarak tökéletes alternatívát kínálnak arra, hogy néhány perc alatt rendet tegyél. Az egyik kosárba dobáld bele a játékokat, a másikba a ruhákat, a harmadikba a széthagyott krémeket, a negyedikbe a saját dolgaidat. Szintén időt és energiát spórolhatsz meg, ha kialakítasz egy helyet a gyereknek minden helyiségben, ahol játszhat. Ne hagyd, hogy az egész lakást a szétszórt játékok uralják.

Arra is ügyelj, hogy a lakásban ne legyenek felesleges gyerek kacatok: a ruhákat, cipőket, amiket kinőtt, valamint azokat a játékokat, amikkel már nem játszik, de még jó állapotban vannak, ajándékozd el, ha pedig elhasználódtak, dobd ki őket. Persze, a használható holmikat aukciós oldalakra vagy Facebook csoportokba is kiteheted, ha jó állapotban vannak, gyorsan el fogják vinni őket.

Éljen a viaszos vászon!

Lehet, hogy a viaszos vászon hallatán kifutnál a világból, de egy kisgyerek mellett nagyon praktikus lehet. Az asztalt villámgyorsan letörölheted, bármilyen ételmaradékot elbír a terítő, óvja az asztalt, és mosnod sem kell.

Ha esetleg már nagyobb a gyereked, akkor a festések előtt is leteríthetsz egy viaszos vászon darabot, így nem kell azon aggódnod, mit ken össze. Ilyenkor jó, ha kinevezel egy régi pólót festőpólónak, és azt adod rá, így már a ruháit sem kell féltened.

Ezeket olvastad már?

via és via, címlap Getty Images

Címlapról ajánljuk

Egy logikus lépés, és búcsút inthetsz a gyümölcslégynek

A gyümölcslegyek bosszantó módon szállják meg a frissen vásárolt gyümölcsöket, leginkább a banánt. Egy tálba kirakva alig fél nap kell, és meg is kezdik a hadjáratukat, ellepve az addig gusztusosnak ható gyümölcsöket. Most adunk egy nagyon egyszerű tippet, mit kell tenned, hogy a bosszantó kis kártveőket távol tartsd a konyhádtól!

Balogh Lilla

További cikkek