Így kerüld el a vírust bevásárláskor - a NÉBIH válaszol a jogos aggodalmakra

Te is aggódsz, hogy megbetegedhetsz vásárlás közben? A NÉBIH elárulja, hogyan csökkentsd a rizikót, és az is kiderül, elkaphatsz-e bármit az élelmiszerek felületéről! 

Nem egyszerű a helyzet, ha mostanában bevásárolni indulunk - sok polc kong az ürességtől, nagy a tömeg, nem tudjuk, milyen alapanyagok megvásárlása, és milyen mennyiségben az optimális - a kisördög pedig állandóan ott motoszkál a fejünkben, hogy:

vajon az összetapogatott termékek mennyire terjeszthetik a vírust?

Ebben a helyzetben tettük fel kérdéseinket a NÉBIH-nek (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság, akik ismét részletesen válaszoltak a koronavírus idején jelentkező vásárlási aggályainkra.

Hogyan vásároljunk karantén idején, mi a "bolti etikett" a vásárló részéről?

A legfontosabb, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, vagy bármely más fertőző betegség áll fenn, ne menjen közösségbe, így élelmiszerüzletbe sem. Köhögés, tüsszentés esetén el kell kerülni, hogy nyálcseppek jussanak a környezetünkbe, tehát zsebkendővel, karunkkal takarjuk el az arcunkat.Vásárláskor csak azokat a termékeket érintsük meg, amit kiválasztottunk, és a kosárba teszünk. A csomagolatlan élelmiszereket óvjuk minden szennyeződéstől, megvásárlásuk esetén használjuk a kihelyezett csomagolóanyagokat. Kerüljük a tömeget, ahol elkerülhetetlen a sorban állás, megfelelő távolságot hagyjunk az esetleges cseppfertőzés elkerülése érdekében.

További tanácsokra vágysz?

A Nébih és az NKK oldalain találsz!

Viseljünk kesztyűt, maszkot a boltban?

Az NNK tájékoztatása szerint a maszk viselése azoknak javasolt, akik betegek, hogy védjék egészséges társaikat a cseppfertőződéstől. Mindenki számára fontos a rendszeres, megfelelő kézmosás, a személyes higiénia fokozott betartása. Ezekről és a hasonló tudnivalókról a fenti tájékoztató oldalakon olvashatsz bővebben.

Lédig zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatunk? Vagy maradjunk az előre csomagolt termékeknél?

A vírus kifejezetten élelmiszeren való terjedése nem bizonyított, az előírások fokozott betartása azonban az élelmiszer-forgalmazók és a vásárlók oldaláról is fontos. Felhasználás vagy fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket (mint máskor is) javasolt folyó vízzel alaposan lemosni, esetleg többször is. Amelyeknél lehetséges, leghatékonyabb a hámozás, a saláták és káposzták esetében pedig javasolt a külső leveleket eltávolítani.

Mi a helyzet a bevásárlókocsikkal, kosarakkal? Mekkora eséllyel kapunk el róluk valamit, érdemes-e fertőtleníteni őket, mielőtt használatba vesszük?

Járványmentes időszakban a bevásárlókocsik és kosarak tisztítása, indokolt esetben fertőtlenítése az adott egységre meghatározott takarítási utasítás szerint történik. A fertőtlenítés természetesen most előtérbe kerül, és akár napi több alkalommal is indokolt lehet a forgalom függvényében. A fertőtlenítést a vírusokra is hatékony szerrel, a használati utasításában leírtak szerint kell végezni.

A biztonságot csak tovább növeli, ha a vásárló maga is alkalmaz megfelelő hatású fertőtlenítő szereket. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy a gyermeket ne ültessék, állítsák a kocsi rakodóterébe.

Az élelmiszerek lehetnek-e koronavírussal szennyezettek, és mint ilyenek, potenciális hordozók?

Az eddig rendelkezésre álló információk alapján – ahogyan ez a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett tájékoztatóban olvasható – az élelmiszerek csomagolásán a koronavírus nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni.Nem csomagolt élelmiszerek felületén (zöldségek, gyümölcsök) a koronavírus túlélési esélye, a csomagolt élelmiszerhez hasonlóan nagyon alacsony.

Van olyan élelmiszer, ami járvány esetén kevésbé ajánlott?

„Kevésbé ajánlott” élelmiszert nem tudunk kiemelni. Tartsuk be az olyan alapvető élelmiszer-biztonsági szabályokat, mint például a szennyeződéstől való védelem és a megfelelő hőkezelés (forralás, alapos sütés).

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

20 laktató egytálétel 1 órán belül

Kolbász, sonka, virsli, tejföl, sajt... Ezekkel mind-mind laktatóbbá és ízletesebbé tudjuk varázsolni ételeinket. Mellé egy kis zöldség vagy rizs/tarhonya, és kész is az ebéd!

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.