Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 dolog, amit a pékek nem biztos, hogy a szemedbe mondanának

Kevés ember van, akinek ne indulna be a nyálelválasztása a péksütemények illatától. De vajon mi az, amit a pékek legszívesebben eltitkolnának előlünk?

A legtöbb pék igazi kenyérfüggő, másként nem is lehet jól csinálni ezt a szakmát. Elmondásuk szerint, ha egyszer megkóstolsz egy igazán jó kenyeret, utána minden nap vágysz majd rá. De mi a helyzet azokkal a pékségekkel, ahol nem feltétlen olyan pékek gyúrják a mindennapi betevőt, akik élnek-halnak a szakmájukért?

Higiéna

Nem biztos, hogy bemennél a kedvenc pékségedbe, vagy megvennéd a szupermarketben a kenyeret, pékárut, ha azt látnád, hogy a cigaretta után nem mossák meg a kezüket a pékek. Pedig ez sajnos nem egyedi eset, és az sem, hogy nem használnak kesztyűt. Amiről nem tudunk, az nem fáj?

Ejtőzés a pulton

Nem ritka az sem, hogy amikor épp a pihenő idejét tölti a pék, nem az épületen kívül ejtőzik, hanem inkább bent marad ott, ahol eddig dolgozott. Persze, ezzel önmagában még nem lenne gond, de azzal már igen, hogy a szék helyett a pultra ül, amit aztán nem töröl le – így a pihenő idő végeztével pont azon a helyen folytatja a munkát, ahol néhány perce még ücsörgött.

Színezett rozsos cipó

A magvas vagy éppen rozsosnak mondott kenyerek, cipók nem mindig a rozstól lesznek barnák. Habár az ellenőrzés és a szabályozás elméletileg szigorú, a gyakorlatban néha kerül némi természetes színezőanyag a liszthez – például kávé formájában.

Porból sütemény

Péksége válogatja, de a süteményféléket nem feltétlen helyben keverik ki. Van, ahol a sütemények tésztáját poralapból készítik, vagy előre megveszik például a piskóta alapot. De ha azt hinnéd a vendégek reklamálnak, és jelzik, észreveszik azt, hogy melyik az a 

Spórolás az alapanyagokon

Az alapanyagokon spórolnak a legtöbbet: ha az igazán a jó minőségű vaj, margarin és liszt helyett a legolcsóbbat veszik a pékségek, rengeteget spórolhatnak. Amikor nagy tételben vásárol egy pékség ez az a pont, ahol jelentős összeget tudnak megspórolni. Az, hogy felfigyelünk-e a különbségre, sokszor csak a pékek ügyességén múlik.

A végére hagytuk a jó híreket:

Ingyenes kóstolók

Amikor egyes pékségeknél ingyenes kóstolókat kínálnak, nem kell azon aggódnod, vagy nyomást érezned amiatt, hogy cserébe venned kell valamit. Persze, ezt külön nem hangsúlyozzák, így sokan engedünk a saját magunk által kreált kényszernek, és veszünk ezt-azt. De ezentúl kóstold meg nyugodtan a kirakott péksüteményeket – ha ízlik, úgysem mész el anélkül, hogy vennél belőle.

Adakozás a rászorulóknak

Az adományozást sok helyen nem hangoztatják ugyan, de a megmaradt péksüteményeket amellett, hogy a dolgozóinak adja, rászorulóknak ajánlja fel. Nem egy pékség folytatja ezt a gyakorlatot Budapesten és a vidéken is egyre többen csatlakoznak.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!