Hol a citrom helye? A hűtőben vagy a pulton?

Megvan az a szokásunk, hogy szeretünk mindent bepakolni a hűtőbe, csak úgy, a biztonság kedvéért. Biztosan jó ez? És mi a helyzet a maradék fél citromokkal?

Tudjuk, hogy ha az élettől citromokat kapunk, akkor jóval többet tudunk csinálni belőle, például ilyen citromtortákat vagy citromos darafelfújtat. Sőt, már azt is meg tudjuk oldni, hogy ne kelljen az egész citromot felvágni, ha csak pár csepp citromlére van szükségünk! Azonban felmerül a kérdés, hogy amíg elkészülnek ezek a finomságok, miként is kellene tárolni a citromokat? Utánajártunk!

Hol a citrom helye? A hűtőben vagy a pulton?

A hűtő a legjobb?

Igen. Ahogy a legtöbb gyümölcs esetében, a citromot is a legjobb a hűtőben tárolni. A pulton is hagyhatod őket persze, de akkor nem fognak olyan hosszú ideig elállni, és hamarabb kiszáradnak. A becslések szerint a pulton mindössze egy hetet bírnak, a hűtőben ez az idő a négyszerese, nagyjából négy hét. Ráadásul nemcsak hogy nem száradnak ki olyan gyorsan, de puhábbak maradnak, és az ízük sem veszít az erejéből.

Egy trükkel még frissebben tudod tartani a citromokat a hűtőben is: tedd be őket egy légmentesen záródó tárolóba, így bent tartod a nedvességet, ezáltal nem száradnak ki.

Persze abban sem akadályozunk meg senkit, hogy ilyen sóban eltett citromot készítsen:

Ez alól a szabály alól kivételt képeznek a még zöld citromok, amiket épp hogy érdemes kint hagyni a pulton, hogy beérjenek, majd miután besárgultak, mehetnek a hűtőbe.

Mi a helyzet a maradék citromokkal?

Ami a citrom héját illeti, sose dobd ki úgy, hogy nem reszelted le előtte! A reszelt citromhéj egy szuper ízes alapanyag, amit sokféle ételbe tehetsz, nem csak a süteményekbe!

Mennyei és frissítő

Ami a maradék fél citromokat és citromkarikákat illeti, ezeket mindenképp fedd le alufóliával, de a legjobb, ha van újrahasználható zöldségtárolód ezekhez, mivel így meghosszabbíthatod a maradékok élettartamát.

Azért ilyenkor is figyelj rá, hogy néhány napon belül elhasználd őket!

Ha túl sok citromlevet csavartál ki, és nem használtad el mindet a sütihez, akkor is van megoldás, egy jól záródó dobozba, üvegbe töltsd át, így pár napig még megőrzi az ízét. Ha nem tudod ilyen gyorsan felhasználni ezt a levet főzéshez vagy sütéshez, akkor pedig töltsd jégkockatartóba, majd fagyaszd le, így nyersz még pár hónapot.

Forrásunk volt.


Még több tipp és trükk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek