Mennyei krém hétköznapokra

Az avokádó pár éve nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend: a belőle készülő krémet, a guacamolét, szokás pikánsan csípősre, sok chilivel készíteni. 

Pikáns avokádókrém

Mexikói eredetű, az aztékok által felfedezett mártogatós. A tradíciók szerint régen mozsárban összenyomkodva, tengeri sóval kikeverve készült, mára rengeteg recept akad, ami sűrű, zsírosabb joghurttal ízesíti és krémesíti. Manapság ez a legelterjedtebb recept, amit persze egyénileg lehet variálni, én sok fokhagymával és cayenne borssal dobom fel.

Kitti avokádókrém-receptjét itt találod

Az avokádóról tudni kell, hogy se nem gyümölcs, se nem zöldség, pontosabban egy kicsit mindkettő. Zöld színe miatt előszeretettel gondoljuk zöldségnek, de inkább egymagos bogyós gyümölcs. Majdnem kétszer annyi káliumot tartalmaz mint a banán, ami közismert hordozója ennek az ásványi anyagnak. Nagyon kell figyelni arra, hogy minél sötétebb színű és puha avokádót vegyünk, mert az éretlen verziókkal semmire sem megyünk, oda a krémes mártogatós (dip) gondolata. Ha valamiért mégis éretlen gyümölcs birtokába jutottunk, akkor állítólag érdemes egy papírzacskóban banánnal vagy almával „összezárva” tartani, mert bizony előbb-utóbb beérik, mert a másik két finomság természetes növényi hormont bocsát ki magából, ezzel gyorsítva az érés folyamatát.

Ha eddig nem tudtad, mindezeken felül az egyik legértékesebb fehérjeforrás is. És most jön, ami eddig talán eszedbe sem jutott! Főleg a vegánoknak szuper tipp, de bárki használhat az egészség jegyében vaj helyett avokádót a süteményekbe – hála a krémes állagnak. Ha eddig ez is kimaradt volna, mostantól végképp máshogyan tekintesz majd az avokádóra: a mindennapi szépészkedésben is jó társ, mert képes a száraz hajat új életre kelteni, illetve a bőrt extrán hidratálni és kisimítani az apró ráncokat, köszönhetően a benne lévő aminosavaknak, antioxidánsoknak.

Pokoli guacamole Mercedestől

Az avokádókrém receptje szerint most görög joghurttal dolgoztam, mégis csak sűrűbb a sima natúr joghurthoz képest, de mégsem olyan zsíros, mint a tejföl. Fokhagyma iránti rajongásom nem csillapodik, így ebből három gerezdet használtam, de a cayenne bors és citrom vagy lime leve sem hiányozhat, akárcsak a frissen őrölt fekete bors.

Még több recept avokádóval

A dekorációért köszönet a Butlersnek.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Lakos Benedek

További cikkek