Ez a cuki kütyü a gluténérzékenyek új barátja!

Gluténérzékenyként, cöliákiásként nagy gondot jelent, hogy nem tudunk nyugodt szívvel rendelni az étteremben, nem tudunk feloldódni a baráti összejöveteleken. Itt a segítség!

A cöliákiával (a hétköznapi nyelven lisztérzékenység néven ismert betegség) élők pontosan tudják milyen érzés étterembe menni - és ott nagyon óvatosan rendelni, vagy a legkisebb gyanú esetén inkább nem rendelni semmit.

Akik nem ismerik részletesen ezt a betegséget, még azt is gondolhatják, hogy nem olyan vészes a helyzet: hiszen lelhet enni az étteremben rizst, krumplit, salátát, húst. De ha az étteremben a krumplit esetleg ugyanabban az olajsütőben sütik, mint a rántott húst, a levesbe belefőzték a tésztát, a salátára bolti öntetet öntöttek - máris kockázatossá válnak a legegyszerűbb ételek is. És ugyanez igaz vendégségre, bulikra, baráti összejövetelekre is.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Cöliákiád van? Biztos?

Van már megoldás!

Az amerikai 6SensorLabs tavaly ősszel bocsájtotta piacra a Nima elnevezésű kis hordozható egységet, amelynek segítségével ellenőrizhetjük az ételek gluténtartalmát.

Nima - az új jóbarát

Az ellenőrzés során egy kis cserélhető kapszulába kell betenni az ellenőrizni kívánt ételből egy kb. fél kiskanálnyi mintát, majd a kis készülék kb. két perc alatt megvizsgálja, hogy a minta tartalmaz-e glutént (20 ppm a jelzési szint). Ha nem tartalmaz - akkor "mosolygó arccal" jelzi, hogy fogyasztható, ha tartalmaz, akkor pedig "szomorú arccal" jelzi, hogy jobb, ha elengedjük az ételt.

A Nima jelenlegi ára 200 USD (~60 000 Ft), és bár hazánkba még nem érkezett meg, biztos vagyok benne, hogy hosszú távon valódi segítséget jelent majd a gluténra érzékeny személyeknél.

Olvastad már?

Tények a gluténról

A Nima kitalálói két sokakat érintő allergiára gondolva, a jövőben tervezik, hogy elkészítik a kis készülék tej-, és földimogyoró-ellenőrző testvéreit is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mítoszkergetés a konyhában

Sokszor annyira magától értetődőnek veszünk dolgokat, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vajon igazak-e. Így van ez az ételekkel kapcsolatban is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek