Gluténérzékenység és vaspótlás. Mire kell figyelni?

Mi az összefüggés a gluténérzékenység és a vashiány között? Erre a kérdésre adunk választ cikkünkben. (x)

A glutén fogyasztásával kapcsolatban manapság két külön kórképet szükséges elkülöníteni. Az egyik a cöliákia, korábban ismert nevén "lisztérzékenység", amely egy autoimmun betegség, amely során szerveztünk a glutén egyik fehérjealkotójára, a gliadinra reagál kórosan. A cöliákia nem kinőhető betegség, jelenleg az egész életen át tartó gluténmentes étrend az egyetlen terápiája. A másik, az ún. nem-cöliákiás gluténérzékenység, amelynek tudományos háttere, kialakulása ma még bizonytalan, mivel csak az elmúlt években kezdett ez a tünetegyüttes megjelenni a köztudatban, és még nem telt el elég idő a megfelelő módszerrel felépített tudományos kutatások lefolytatására.

Cöliákiában a kóros immunfolyamatoknak köszönhetően a beleinkben lévő, többek között a tápanyagok felszívódásában főszerepet játszó bélbolyhok károsodnak: ellaposodnak, eltűnnek. Ezért a betegség diagnózisához mindig meg kell vizsgálni a bélbolyhok állapotát. A betegség során a károsodott bélbolyhok nem tudják ellátni funkciójukat, azaz az étkezéssel elfogyasztott tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően - és megjelennek a hiánybetegségek.

Az egyik legjellemzőbb, korai szakaszban megjelenő, akár a még fel nem ismert betegség tüneteként megjelenő hiánybetegség a vashiány. A vashiány egyik legfontosabb következménye az anémia, azaz vérszegénység, de emellett több, nem specifikus tünete is van. Ezek közé tartozik a hajhullás, a sápadt bőr, a krónikus fáradtság, rendszeres fejfájás, gyengeségérzet, szédülés, akár ájulás is, de lehet jele az alacsony vérnyomás vagy a szapora szívverés is. Járhat figyelem- és koncentrációzavarral, a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenésével. A hiánybetegség felismerése után azonnal meg kell kezdeni a vaspótlást, mely a betegség enyhébb formájában hatásos tud lenni szájon át szedve, súlyosabb esetekben viszont, ha a bél gyulladásban van, és a felszívódás nagyon rossz, akkor akár intravénás vaspótlásra is szükség lehet, ha a szájon át történő vaspótlás nem hatásos.

A cöliákia diagnózisa után, a megfelelő étrend mellett is sok időnek (akár 6-12 hónapnak) kell eltelnie ahhoz, hogy a bélbolyhok visszaépüljenek, és újra megfelelően el tudják látni a feladatukat. Ezalatt az idő alatt is szükséges a vaspótlás, mert a kiürült vaskészletünket vissza kell töltenünk. Mivel a cöliákiával élők bélstruktúrájának egyensúlya nagyon kényes, akár 1-1- "diétahiba" nagy visszaesést okozhat, érdemes megelőző vaspótlást alkalmazni. Gyakori, hasmenéses panaszok esetén is gondoljunk erre a betegségre, és pótoljuk a vasat addig is, míg kivizsgáltatjuk, hogy mi állhat a gyakori hasmenés hátterében.

Diétázol? Vegetáriánus vagy? Aktívan sportolsz? Előzd meg a vashiányt, kattints ide!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!