Kecskemét aranya, a sárgabarack

Már a színe is jókedvre derít, és akkor még nem beszéltünk ellenállhatatlan illatáról, édeskés-fanyar ízéről és felhasználásának rengeteg módjáról. Sárgabarackból sosem elég!

Miért éppen Kecskemét? Az alföldi város aranyának is nevezik a méltatlanul háttérbe szorított nyári gyümölcsöt. A régi, apróbb fajták viszonylag jól tűrték a fagyot, de hosszú, napos, szárazabb nyarat igényeltek. Az Alföld környéke tökéletes volt a termesztésükhöz. Eleinte csak a szőlők közé ültettek egy-egy fát, de az elmúlt hatvan évben sok önálló telepet is létrehoztak. A konzervgyártás, na meg a pálinkakészítés még híresebbé tette a kecskeméti sárgabarackot.

Minden falat aranyat ér

A sárgabarack több mint 85%-a víz. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt tökéletes bármelyik fogyókúrához, a benne lévő rengeteg A- és C-vitamin miatt három szem barackkal feltölthetjük napi vitaminkészletünket! Béta-karotin-tartalmát csak a sárgarépa szárnyalja túl, így ha napozni készülünk, mindenképpen fogyasszunk előtte pár szemet! A magjából préselt olaj idegnyugtató hatású és segíti a pajzsmirigy működését.

Készíts mindent barackból!

Mondanunk sem kell, hogy mi minden készíthető sárgabarackból: gyümölcsleves, szósz vagy töltelék szárnyas és sertéshúsokhoz, sütemény, befőtt, lekvár a lehetőségek tárháza határtalan! De azt is tudjátok, hogyan kell bánni vele? Néhány tipp, hogy ha bármit is választotok a listából, az jól sikerüljön!

  • Befőtt készítéséhez keményebb, egyforma szemeket válasszunk!
  • Ha lekvárt főzünk, inkább puhább, érettebb legyen a barack.
  • Mivel a barack utánérő, érdemesazonnal felhasználni. Havalami mégis közbejön, hűtőben egy vagy másfél hétig kemény marad.
  • 2 percre tegyük forró vízbe, így könnyedén, egy rántással lehúzhatjuk a héját!
  • Nem érdemes fagyasztani, mert kiolvasztás után „plöttyedt" lesz. Ha télen is szeretnénk barackkal sütni-főzni, tegyük el befőttnek vagy aszaljuk meg!
  • Jó termésű évben érdemes dupla adag lekvárt, befőttet vagy aszalványt készíteni – a barack rendkívül érzékeny, és egybő termésű év után általában két-hátom szűk esztendő jön.
  • Nyárias, üde ízeket kapunk, ha levendulával, markánsabb télieset, ha gyömbérrel és fahéjjal ízesítjük.

Még több sárgabarackos recept itt >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek