Kecskemét aranya, a sárgabarack

Már a színe is jókedvre derít, és akkor még nem beszéltünk ellenállhatatlan illatáról, édeskés-fanyar ízéről és felhasználásának rengeteg módjáról. Sárgabarackból sosem elég!

Miért éppen Kecskemét? Az alföldi város aranyának is nevezik a méltatlanul háttérbe szorított nyári gyümölcsöt. A régi, apróbb fajták viszonylag jól tűrték a fagyot, de hosszú, napos, szárazabb nyarat igényeltek. Az Alföld környéke tökéletes volt a termesztésükhöz. Eleinte csak a szőlők közé ültettek egy-egy fát, de az elmúlt hatvan évben sok önálló telepet is létrehoztak. A konzervgyártás, na meg a pálinkakészítés még híresebbé tette a kecskeméti sárgabarackot.

Minden falat aranyat ér

A sárgabarack több mint 85%-a víz. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt tökéletes bármelyik fogyókúrához, a benne lévő rengeteg A- és C-vitamin miatt három szem barackkal feltölthetjük napi vitaminkészletünket! Béta-karotin-tartalmát csak a sárgarépa szárnyalja túl, így ha napozni készülünk, mindenképpen fogyasszunk előtte pár szemet! A magjából préselt olaj idegnyugtató hatású és segíti a pajzsmirigy működését.

Készíts mindent barackból!

Mondanunk sem kell, hogy mi minden készíthető sárgabarackból: gyümölcsleves, szósz vagy töltelék szárnyas és sertéshúsokhoz, sütemény, befőtt, lekvár a lehetőségek tárháza határtalan! De azt is tudjátok, hogyan kell bánni vele? Néhány tipp, hogy ha bármit is választotok a listából, az jól sikerüljön!

  • Befőtt készítéséhez keményebb, egyforma szemeket válasszunk!
  • Ha lekvárt főzünk, inkább puhább, érettebb legyen a barack.
  • Mivel a barack utánérő, érdemesazonnal felhasználni. Havalami mégis közbejön, hűtőben egy vagy másfél hétig kemény marad.
  • 2 percre tegyük forró vízbe, így könnyedén, egy rántással lehúzhatjuk a héját!
  • Nem érdemes fagyasztani, mert kiolvasztás után „plöttyedt" lesz. Ha télen is szeretnénk barackkal sütni-főzni, tegyük el befőttnek vagy aszaljuk meg!
  • Jó termésű évben érdemes dupla adag lekvárt, befőttet vagy aszalványt készíteni – a barack rendkívül érzékeny, és egybő termésű év után általában két-hátom szűk esztendő jön.
  • Nyárias, üde ízeket kapunk, ha levendulával, markánsabb télieset, ha gyömbérrel és fahéjjal ízesítjük.

Még több sárgabarackos recept itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!