Kecskemét aranya, a sárgabarack

Már a színe is jókedvre derít, és akkor még nem beszéltünk ellenállhatatlan illatáról, édeskés-fanyar ízéről és felhasználásának rengeteg módjáról. Sárgabarackból sosem elég!

Miért éppen Kecskemét? Az alföldi város aranyának is nevezik a méltatlanul háttérbe szorított nyári gyümölcsöt. A régi, apróbb fajták viszonylag jól tűrték a fagyot, de hosszú, napos, szárazabb nyarat igényeltek. Az Alföld környéke tökéletes volt a termesztésükhöz. Eleinte csak a szőlők közé ültettek egy-egy fát, de az elmúlt hatvan évben sok önálló telepet is létrehoztak. A konzervgyártás, na meg a pálinkakészítés még híresebbé tette a kecskeméti sárgabarackot.

Minden falat aranyat ér

A sárgabarack több mint 85%-a víz. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt tökéletes bármelyik fogyókúrához, a benne lévő rengeteg A- és C-vitamin miatt három szem barackkal feltölthetjük napi vitaminkészletünket! Béta-karotin-tartalmát csak a sárgarépa szárnyalja túl, így ha napozni készülünk, mindenképpen fogyasszunk előtte pár szemet! A magjából préselt olaj idegnyugtató hatású és segíti a pajzsmirigy működését.

Készíts mindent barackból!

Mondanunk sem kell, hogy mi minden készíthető sárgabarackból: gyümölcsleves, szósz vagy töltelék szárnyas és sertéshúsokhoz, sütemény, befőtt, lekvár a lehetőségek tárháza határtalan! De azt is tudjátok, hogyan kell bánni vele? Néhány tipp, hogy ha bármit is választotok a listából, az jól sikerüljön!

  • Befőtt készítéséhez keményebb, egyforma szemeket válasszunk!
  • Ha lekvárt főzünk, inkább puhább, érettebb legyen a barack.
  • Mivel a barack utánérő, érdemesazonnal felhasználni. Havalami mégis közbejön, hűtőben egy vagy másfél hétig kemény marad.
  • 2 percre tegyük forró vízbe, így könnyedén, egy rántással lehúzhatjuk a héját!
  • Nem érdemes fagyasztani, mert kiolvasztás után „plöttyedt" lesz. Ha télen is szeretnénk barackkal sütni-főzni, tegyük el befőttnek vagy aszaljuk meg!
  • Jó termésű évben érdemes dupla adag lekvárt, befőttet vagy aszalványt készíteni – a barack rendkívül érzékeny, és egybő termésű év után általában két-hátom szűk esztendő jön.
  • Nyárias, üde ízeket kapunk, ha levendulával, markánsabb télieset, ha gyömbérrel és fahéjjal ízesítjük.

Még több sárgabarackos recept itt >>

Legújabb receptek

Egyszerű csokis zabsüti mandulával

Ez egy rendkívül egyszerű, mégis tápláló desszert ötlet, amiben a mandula roppanása és az étcsokoládé visszafogott édessége együtt megállásra ösztönzi az embert, hisz ha ebbe ...

Igazi fudge brownie - brutál csokis

2008-ban költöztem Írországba, és az első évben szerelembe estem a Fudge Brownie-val (Fádzs Brávni). A szerelem azóta is tart, így gondoltam, az otthoniakkal, azaz veletek is megosztom ezt ...

Címlapról ajánljuk

Így főzheted tökéletes állagúra a spagettit: gluténmentesre is alkalmazható

Egy új kutatás részletesen elemezte, hogyan lehet a leghatékonyabban elkészíteni a hagyományos és a gluténmentes tésztákat, számolt be Andrea Scotti a The Independent-ben. A szakértők először röntgensugarakkal vizsgálták meg a spagetti belső szerkezetét, majd neutronsugarak segítségével követték nyomon, hogyan változik a tészta mikrostruktúrája különböző főzési feltételek mellett. Napi tippünk elárulja, hogyan csinálhatod a legjobban a tésztafőzést!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...