Karácsony anorexiával - így készül az ünnepekre Szandra

Karácsonyi terülj-terülj asztalkám, mindig szem előtt a süteményestál - megszokott jelenség a háztartásokban. De vajon hogy éli meg ezt a helyzetet egy anorexiás beteg?

Sziasztok!

Huhh, nagyon régen nem jelentkeztem... azóta rengeteg dolog történt, bár szerintem ez nálatok is így működik. Csak úgy mennek, pörögnek a hetek, hónapok, napok. Ha belegondolok nemrég volt tavaly karácsony, és már megint itt van, már csak pár nap és szenteste, pihenés, családozás.

Mindenki lázban ég, készülődik, vásárol, süt főz, folyik a szokásos karácsonyi őrület. Ezt a munkámban is látom, most tényleg nagy a hajtás, bár szerintem mindenhol ilyen ez az időszak. Bevásárlóközpontba be sem merem tenni a lábam, bár az is igaz, csak hétvégén jutok el ilyen helyekre, akkor sem túl sokat, max 1-2 órát. Most tényleg minden hétvégén túlórázni kell, mindennap, szombatonként pedig suli.

Az idő hiányában is, és mert még teljesen most sem alakult ki a karácsonyi program, én még csak most kezdtem el készülődni az ünnepre. Az ajándékokat már nagyjából kitaláltam, bár nálunk egyáltalán nincs nagy ajándékozás, és én szeretek saját magam által készített dolgokat adni, vagy inkább megbeszéljük kinek mire van szüksége. Sokkal több értelmét látom ennek a módszernek, mintha haszontalan dolgokat összevásárolunk egymásnak, ami vagy a kukában vagy a szekrény mélyén végzi... Bár ettől függetlenül elég jó érzékem van ahhoz, hogy kiválasszak olyan meglepetést, aminek a másik örül, és ezért mindig készülök 1-2 apró, de tényleg apró meglepetéssel azoknak, akiket szeretnék megajándékozni.

De lássuk, hogyan élem én meg az ünnepi időszakot - anorexiásként?

A sok sütés-főzéstől és szokásos teendőktől eltekintve nekem ez az időszak nagyon nagy kihívás és lelki teher. Az étkezésekre ilyenkor is nagyon odafigyelek, nálam nem jellemző, hogy “elereszteném a gyeplőt”, mint mások. Ilyenkor is az általános szabályaim szerint étkezem, esetleg 1-2 apróbb változtatással (pl. tízórai, uzsonna kimarad, helyét a több fogásból álló ebéd vagy vacsora veszi át). Ilyenkor is figyelek a napi kalóriabevitelre, nem számolgatom, már annyira rutinból megy, hogy nem is kell, csak jönnek maguktól a mennyiségek. Illetve sokszor ilyenkor visszafogom az evést, mert ugye nincs olyan fizikai aktivitás, vagy éppen sporttal (korcsolya, szobabicikli, túrázás) kompenzálom a plusz kalóriákat.

Ez is érdekelhet!

Anorexia nervosa - mit kell tudni erről a speciális betegségről?

Az idén viszont megfogadtam, hogy semmiképp nem leszek ennyire szigorú magamhoz, már csak azért sem, mert a gyógyuláshoz mindenképp engednem kell, és ezeken az események évről-évre át kell esni, ami teljesen normális, és én is úgy szeretnék viszonyulni az ünnepekhez, mint mások. Nem mint egy rémisztő tényező és kihívás (már étkezés szempontjából), hanem én is önfeledten szeretném élvezni a családi együttlét mellett a közös étkezéseket is, a süteményeket és minden fogást. Azt nem mondom, hogy minden tervem még az idén sikerül, de azon vagyok, hogy jövőre már így teljenek az ünnepek.

A karácsonyi menünk

Háááát ez egyelőre egy elég képlékeny kérdés, az alapanyagok nagyjából adottak, főleg szezonális anyagokból főzök mindig, de mivel még tényleg nincs konkrétan megbeszélve, hogy nálunk lesznek-e a rokonok/családtagok - tavaly szenteste így volt, akkor hagyományos és modern menüt ötvöztem: volt halászlé, második fogásként sült pulykacomb és göngyölt pulykamell, sült gyökérzölsdégek (paszternák, cékla, zeller, sárgarépa), vajas burgonya- póréhagyma gratin, vegyes lilakáposztás saláta. Idén még csak fejben terveztem el a menüt, hátha nálunk lesz az ünnep, illetve azokat az elemeket, amiket amúgy is felhasználok már elkezdtem beszerezni.

Én nagyon szeretem a halat vagyok, szívem szerint csak azt ennék egész karácsonykor, ha magányosabban telik majd a karácsony, akkor biztos mindennap azt fogok enni.

No de mondok egy pár ötletet, hátha valakinek megtetszik, aki még szintén vacilál a menüt illetően. Első fogásként leves lesz mindenképp, imádom a leveseket. Gondoltam egy jó házi tyúkhúslevesre, vagy valamilyen könnyebb krémlevesre - pl. lilakáposzta-, birsalma-, rozmaringos sütőtökkrémleves stb. Második fogásként valószínűleg valamilyen rakott csirkemell lesz, illetve darált pulykából stefániavagdalt, fokhagymás párolt zöldségek, sült édesburgonya/lilaburgonya, vegyes saláta, karfiol-picallily. Ezek mellett mindenképpen szeretnék készíteni egy vegetáriánus főételt, mostanában sokat próbálkozom ezzel a vonallal is, mert úgy érzem jobb ha nem mindennap fogyasztunk húsféléket. Ötleteim: sütőtökös-céklás-kecskesajtos vagy spenótos-gombás-fetás rétes, sült zöldségek (paszternák, fehérrépa, zeller stb.), esetleg egészben sült karfiol vagy zeller.

Egyik nap ebédre jönnek nagybátyámék, akkor kevesen leszünk, ezért erre az alkalomra sertésszűzzel készülök, illetve nálunk is van töltött káposzta, én ezt már szemfülesen megfőztem és le is fagyasztottam.

Szilveszterkor még nem tudom mi lesz a program, de ettől függetlenül elhatároztam, hogy egy jó pho-ihletésű kocsonyát fogok csinálni, illetve tatárbeefsteaket, erre már vagy 3 hónapja vágyom, de még nem jutott időm jó minőségű bélszínért szaladgálni.

No de nem szaporítom tovább a szót, most írok egy pár szót arról hogy vagyok.

A súlygyarapodás egyelőre stagnál, az étrendet tartom, illetve feszegetem a határaimat, próbálom ott növelni a mennyiséget és minőséget, ahol csak tudom, hogy a súlygyarapodás folytatódjon. Most sajnos a nagy hajtás és stressz is hozzájárul ehhez az állapothoz, nem tudok teljesen az életem ezen részére koncentrálni, de így is nagyon figyelek, és jó úton haladok! Az emésztésem is alakul, bár a neten olvasott tüneteket/mellékhatásokat egytől-egyig észreveszem magamon, amik legtöbbször borzasztó kellemetlenek - puffadás, ödémásodás nagy mértékben, fájdalmak stb. De nem tántorít el semmi, hosszú és nehéz út áll előttem, de rendületlenül török előre!Hallotok még rólam!

Mindenkinek nagyon Boldog, békés karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?