Így segít a káposzta a nátha leküzdésében

A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontos az elegendő mennyiségű rost- és vitaminbevitel érdekében. Egy új kutatás szerint a káposztafélék fogyasztásának hatására pedig a fertőzésekkel szemben is ellenállóbb lesz a szervezet.

Az őszi hónapokban a káposztaféléknek is szezonja van. Végre előkerülhet a nagymama féle töltött káposzta receptje, de kísérletezhetünk grillezett kelbimbóval is, vagy elkészíthetjük a saját savanyúkáposztánkat. Végtelen felhasználási módja van a különböző káposztaféléknek, és ami a legjobb: nemcsak finomak, de az őszi megbetegedésekre is felkészítenek bennünket. 

Az AHR (aromás szénhidrogén receptor) egy, a bélben és tüdőben megtalálható fehérje. Fontos szerepet játszik a tüdő védelmében, különösen fertőzések során.

A londoni Francis Crick Intézet szakemberei szerint a káposztafélékben található molekulák képesek aktiválni az AHR fehérjéket, így segíthetnek felvenni a harcot a tüdőfertőzésekkel szemben.

Az Intézet kutatói egy egereken végzett kísérletsorozat során vizsgálták a káposztafélék tüdőre gyakorolt hatását. Amikor az egereket influenzával fertőzték meg, a kutatók észrevették, hogy a tüdőben lévő vér képes átszivárogni a tüdőt védő gáton. Azoknál az egereknél azonban, ahol étrenden keresztül fokozták az AHR-aktivitást, a fehérje megakadályozta, hogy a gát áteresztővé váljon.

Emellett a kutatócsoport azt is megállapította, hogy a fokozott AHR-aktivitású egerek nem veszítettek annyit a súlyukból, és jobban tudtak küzdeni a bakteriális fertőzésekkel szemben is, mint a normál AHR szintű egerek. 

A káposztafélékben természetesen előforduló molekulák „ligandumok" az AHR számára, ami azt jelenti, hogy képesek aktiválni a fehérjét. Éppen ezért a fogyasztásuk segíthet a tüdő ellenállóképességének növelésében és a betegségekkel való megküzdésben. 

„Az emberek kevésbé figyelnek oda a helyes táplálkozásra, amikor betegek, így azonban pont azokat a molekulákat nem viszik be a zöldségekkel, amelyek támogatják a szervezetet. Egyébként is fontos a keresztesvirágúak fogyasztása, de ez az eredmény azt is megmutatja, hogy miért kell akkor is káposztaféléket ennünk, amikor betegek vagyunk” – mondta el Andrea Wack, a kutatás vezetője. 

Forrásunk volt. 


Még több életmód itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...