Így segít a káposzta a nátha leküzdésében

A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontos az elegendő mennyiségű rost- és vitaminbevitel érdekében. Egy új kutatás szerint a káposztafélék fogyasztásának hatására pedig a fertőzésekkel szemben is ellenállóbb lesz a szervezet.

Az őszi hónapokban a káposztaféléknek is szezonja van. Végre előkerülhet a nagymama féle töltött káposzta receptje, de kísérletezhetünk grillezett kelbimbóval is, vagy elkészíthetjük a saját savanyúkáposztánkat. Végtelen felhasználási módja van a különböző káposztaféléknek, és ami a legjobb: nemcsak finomak, de az őszi megbetegedésekre is felkészítenek bennünket. 

Az AHR (aromás szénhidrogén receptor) egy, a bélben és tüdőben megtalálható fehérje. Fontos szerepet játszik a tüdő védelmében, különösen fertőzések során.

A londoni Francis Crick Intézet szakemberei szerint a káposztafélékben található molekulák képesek aktiválni az AHR fehérjéket, így segíthetnek felvenni a harcot a tüdőfertőzésekkel szemben.

Az Intézet kutatói egy egereken végzett kísérletsorozat során vizsgálták a káposztafélék tüdőre gyakorolt hatását. Amikor az egereket influenzával fertőzték meg, a kutatók észrevették, hogy a tüdőben lévő vér képes átszivárogni a tüdőt védő gáton. Azoknál az egereknél azonban, ahol étrenden keresztül fokozták az AHR-aktivitást, a fehérje megakadályozta, hogy a gát áteresztővé váljon.

Emellett a kutatócsoport azt is megállapította, hogy a fokozott AHR-aktivitású egerek nem veszítettek annyit a súlyukból, és jobban tudtak küzdeni a bakteriális fertőzésekkel szemben is, mint a normál AHR szintű egerek. 

A káposztafélékben természetesen előforduló molekulák „ligandumok" az AHR számára, ami azt jelenti, hogy képesek aktiválni a fehérjét. Éppen ezért a fogyasztásuk segíthet a tüdő ellenállóképességének növelésében és a betegségekkel való megküzdésben. 

„Az emberek kevésbé figyelnek oda a helyes táplálkozásra, amikor betegek, így azonban pont azokat a molekulákat nem viszik be a zöldségekkel, amelyek támogatják a szervezetet. Egyébként is fontos a keresztesvirágúak fogyasztása, de ez az eredmény azt is megmutatja, hogy miért kell akkor is káposztaféléket ennünk, amikor betegek vagyunk” – mondta el Andrea Wack, a kutatás vezetője. 

Forrásunk volt. 


Még több életmód itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.