Káposztafélék szezonja

Nagyon egészséges, ősszel-télen van szezonja és a karácsony egyik kedvencét készítjük belőle. Mi az? Hát persze, hogy a káposzta, távolabbról a káposztafélék családja!

A káposztafélék közül a most következő sorokban a három talán legismertebbel foglalkozunk: kel-, fejes- és vöröskáposzta felhasználásához adunk tippeket, hiszen a szezonjuk még februárban is bőven tart, sőt vitaminhiányban szenvedő szervezetünknek igazi mentsvárat jelentenek a káposztafélékből készült ételek. A brokkoli, kelbimbó, karfiol, karalábé és társaik később kerülnek terítékre. A tél egyik slágerét jelentik a fehér, illetve vöröskáposztából készülő fogások. A-, B-, C- vitamintartalma jelentős, de nagy mennyiségben találunk benne káliumot, vasat, jódot is. A savanyított káposztát korlátlan mennyiségben tudnánk enni – a piacokon találhatunk még hordóban, lassan, babérlevéllel érlelt fajtát. A levét véletlenül se öntsük ki! Segíti az emésztést és antioxidánstartalma révén hozzájárul a rák megelőzéséhez. Klasszikusan töltjük, a tél nagy kedvence, főleg karácsonykor, egyesek sikítófrászt kapnak a káposztás cvekedli szavak hallatán, mások egészen furcsa módon porcukorral szórják meg a tésztát.

Imádott ízvilágunk >>

Aztán ott van még a székelykáposzta – nem állítjuk, hogy könnyű, esti nassolni valók ezek, de a február elengedhetetlen színesítői. A lila káposzta is jöhet savanyúságként, a boltok polcain sorakoznak a különböző márkák gyártmányai, de ha eddig kimaradt volna az életünkből, készítsük hosszasan párolva, legyalulva, méghozzá római köménnyel megszórva. Egészen új ízvilág nyílhat meg előttünk. Levesekbe, rétesekbe, de akár tésztákkal is kombinálják ezt a két káposztafélét, a lényeg, hogy fogyasszuk bátran őket, mert a télutón lemerült vitaminraktáraink hálásak lesznek a „töltődésért”.

Székelykáposzta-recepteket itt találsz >>

A kelkáposzta elég mostoha sorban tengődik a magyar háztartásokban, hiszen a belőle készülő főzeléken kívül nem nagyon főzünk mást. Esetleg rakott kel formájában vagy frankfurti levesként még népszerű – abban megegyezhetünk, hogy valaki vagy nagyon szereti a kelkáposztás fogásokat vagy még a gondolatától is menekül. Pedig a harsogóan zöld leveleket akár bundázni is lehet, főleg, ha valamilyen pikáns szószt is készítünk mellé. A kelkáposzta vitamin-, és ásványianyag-tartalma igen magas, nagyon hasznos a csontoknak, hiszen kalciumban gazdag, zöld színe határozza meg, milyen dózisban találhatóak meg benne a hasznos anyagok.

Rakottkel-receptekért kattints ide! >>

Mesés India: fűszervarázslat >>

Békebeli vargabéles >>

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.