Kánikula ellen: jéghideg gyümölcslevesek

Elronthatatlan, hűsítő nyalánkság, a nyár kelléke, kicsik és nagyok kedvence. Most megmutatjuk, hányféleképpen készítheted, így biztosan nem fogsz ráunni!

Milyen gyümölcs kerüljön bele?

Idénygyümölcsből a legfinomabb, de friss gyümölcs hiányában készülhet befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből is. Az pedig, hogy éppen egyfajta gyümölcsöt vagy vegyesen, többfélét használunk hozzá, az egyéni ízlés kérdése.

A legegyszerűbb változat

A leggyorsabb megoldás a főzés nélküli gyümölcsleves: bepakoljuk a turmixba a hideg hozzávalókat, azaz a gyümölcsöt, fűszereket és egy kis tejszínt vagy joghurtot, összemixeljük és kész is a tápláló, hűsítő leves.

Te hogyan szereted?

Van aki tejfölösen, mások tejszínnel készítik, a vonalaikra ügyelők joghurtot vagy kefírt tesznek a gyümölcslevesbe, a tejmentesen étkezők pedig kókusztejet adnak hozzá. Akad olyan verzió is, amikor nem vízben, hanem tejben főnek a gyümölcsök.

Ízesítsük, de mivel?

  • Klasszikusan fahéj és szegfűszeg adja a gyümölcsleves alapját, de nagyon finom ízt kölcsönöznek a levesnek a vaníliarúd kikapart magjai is, újítani vágyóknak pedig a kardamomos és a szegfűborsos változatot ajánljuk.
  • Egy-két citromkarika a leves frissességéről gondoskodik, és zöldfűszereket is használjunk bátran: citromfű és a menta illenek hozzá leginkább.
  • Ha akad a hűtőnkben egy darabka gyömbér, azt is beledobhatjuk, mennyei ízt kölcsönöz a levesnek.
  • Felnőtteknek feldobhatjuk a levest egy kis alkohollal, rum, vodka vagy fehérbor hozzáadásával.

Édesítés

A felhasznált gyümölcs és az ízlésünk határozza meg, mennyi pluszédességet kívánunk adni a levesnek. Legegészségesebb választás a méz vagy a nádcukor használata. Fontos, hogy az előbbit csak akkor adjuk a leveshez, mikor már langyosra hűlt, megőrizve ezzel a méz értékes tulajdonságait.

Sűrítés

Nem feltétlenül szükséges eljárás, de ha mégis kicsit sűrűbben szeretnénk a gyümölcslevest, az alábbiak közül választhatunk: sűríthetjük liszttel, étkezési keményítővel vagy pudingporral.

Tálalás: szimplán vagy flancosan?

Egy biztos: a gyümölcsleves fogyasztás előtt legyen jól behűtve. Egyszerűen, mindenféle pluszkörítés nélkül is kínálhatjuk, aki flancolni szeretne, kanalazzon a tányér közepére egy gombóc vaníliafagyit vagy nyomjon rá egy kis tejszínhabot, amit megbolondíthat fahéjjal.

A krémlevesekbe levesbetét dukál

A levesbetét lehet maga a gyümölcs, apróbb darabokra vágva, de jól illik bele a mandulapehely, vagy a legújabb trendnek megfelelőlen, túrógombócokkal kínáljuk.

Még több gyümölcsleves recept itt >>

Még több gyümölcskrémleves recept itt >>

Legújabb receptek

Égetett cukkinikrémleves

Az önmagában szerény ízű cukkinit fantasztikus és különleges krémlevessé alakíthatjuk, ha turmixolás előtt jó alaposan megkapatjuk a sütőben. Nem kell félni a kozmálástól: épp ez ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.