Miért vannak különböző színei a kaliforniai paprikának?

Amikor kaliforniai paprikát vásárolunk valamilyen fogáshoz, általában igyekszünk különböző színűeket összeválogatni, hogy minél jobban mutasson az ételünk. De valószínűleg még sosem gondolkodtunk azon, hogy egyáltalán miért kaphatóak többféle változatban.

Zöld, narancssárga, piros, citromsárga: a kaliforniai paprikát általában ezekben a színekben találhatjuk meg akár a szupermarketekben, akár a piacokon. De nézzük, minek köszönhető ez a színpompa a kaliforniai paprikák esetében!

Miért vannak különböző színei a kaliforniai paprikának?

Miért eltérőek a színek?

Az egyik leginkább magától értetődő magyarázat a paprika érettségi fokára vonatkozik: a szín jelezheti, hogy a zöldség mennyire van megérve. Ilyen esetben például egy zöld színű paprika, ami elegendő ideig van a növényen és van lehetősége fejlődni, idővel pirossá érik.

Ez azonban csak a történet egyik oldala: a paprika fajtája is szerepet játszhat a színben. Akadnak ugyanis olyan típusok, amelyek a zöldből sárgává vagy narancssárgává érnek, de vannak olyanok is, amelyek bármennyi időt is töltenek el a növényen, zöldek maradnak. A paprika színe végtére is ennek a két összetevőnek a kombinációjából alakul ki.

Hatással van a tápértékre?

Ha a színkülönbséget az érettségi szint okozza, akkor természetesen a paprikák tápértéke más és más lehet. A zöld típusban így alapvetően kevesebb a vitamin és az ásványi anyag – ezért egyes helyeken ezt a változatot olcsóbban is kínálják.

Az alacsonyabb árhoz egyébként hozzájárul az is, hogy mivel a betakarítás és a szállítás során is éretlen állapotban van, kevesebb törődést igényel a gondozása.

De azért azt fontos megjegyezni, hogy a zöld kaliforniai paprika is kifejezetten tápláló, például nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. A piros változatban viszont még több tápanyag található: közel kétszer annyi C-vitamin és több mint tízszer annyi A-vitamin van benne mint a zöldben!

Mi a helyzet az ízzel?

Mint a legtöbb növényi termés esetében, úgy a paprikánál is megfigyelhető, hogy más íze van az érett változatnak. Nem meglepő, hogy a piros kaliforniai paprika édesebb, kevésbé kesernyés és „füves” ízű, mint a zöld fajta.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek