A jolly joker: cukkini

Cukkini nélkül nincsen nyár! A sokoldalúan felhasználható zöldséggel jó néhány ételt elkészíthetünk, de önmagában, salátaként, főzelék formájában is megállja a helyét!

Diétázók kedvence

A cukkini egyértelműen a jó idő hírnöke. Magas víztartalma és sokoldalú felhasználhatósága miatt a nyár egyik kedvenc zöldsége. Kalóriatartalma elenyésző és viszonylag semleges íze miatt sok mindennel kombinálható.
  • A cukkini egészen óriásira – több kilósra – is megnőhet, az ilyen nagyméretű termésekből készülhet a klasszikus rántott cukkini, hiszen szép, nagy karikákat tudunk belőle vágni, amiket aztán forró olajban kisüthetünk.
  • Remek hűsítő leves a nyári napokon a cukkinikrémleves: készülhet joghurt vagy tejföl felhasználásával, az előbbi a fogyókúrázók étrendjébe is illeszkedik. Mentával, zöldhagymával is bolondíthatjuk a sűrű levesünket.

Még több cukkinis recept itt >>

Lecsó és tócsni is készülhet belőle

A cukkinit meg is tölthetjük, a belsejét kikaparhatjuk, így akár darált hússal vagy más zöldségekből készített, krémes kennivalókkal is bélelhetjük. A cukkini semleges íze miatt istenien párosítható marhahússal, így, ha darált hússal szeretnénk tölteni, érdemes hagyományos pörköltként megfőzni a marhát és sok pirospaprikával megszórni a húst.
Ha sokak kedvencét, a tócsnit kívánnánk meg, akár cukkiniből is elkészíthetjük. Az íze nagyon hasonlít a tócsniéhoz, viszont jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.
A cukkini további jolly joker-tulajdonságait is érdemes kihasználni: főzhetünk belőle lecsót is, sok-sok paradicsommal, mert hamarosan fillérekért vásárolhatjuk majd a piacokon a hozzávalókat.

Még több cukkinis recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?