Jelek, amiből tudhatod, hogy megromlott a kovászod

A kovászos kenyérsütés igazi művészet, de több ponton is elcsúszhat a folyamat. Az egyik ilyen a kovász. Napi Tippünkben összegyűjtöttük azokat a jeleket, amikből tudhatod, hogy megromlott a kovászod.

A kovász a felnőttek Tamagotchija, minden nap foglalkozni kell vele ahhoz, hogy buborékos és kellemesen savanyú maradjon, ha viszont hosszabb időre hanyagolod, benne van a pakliban, hogy megromlik. Összegyűjtöttük, milyen jelekből tudhatod, hogy már csak a kovász szelleme kísért a befőttesüvegben.

Ha túl sok idő telik el két etetés között, akkor a kovász tetején egy folyadékréteg keletkezhet

Így jelzi a kovász, hogy figyelemre van szüksége

A kovász csupán lisztből és vízből áll, így természetes színe a világos bézstől a barnáig terjed, ha sötétebb liszttel, például rozs- vagy teljes kiőrlésű liszttel táplálják. Ha túl sok idő telik el két etetés között, akkor a kovász tetején egy folyadékréteg keletkezhet, amely kezdetben világos barna színű, majd idővel besötétedik (a szürke, fekete vagy barna szín mind elfogadható), és akár feketévé is válhat. Ez a kovász erjedése során keletkező alkohol miatt van. Viszont nem jelenti azt, hogy ki kell dobni a kovászt, csupán jelzi, hogy egy kis figyelemre van szüksége.

Míg az erjedés teljesen biztonságos, a penész már nem az.

Ha egyszer a penész felütötte a fejét, onnan nincs visszaút

A narancssárga, rózsaszín, kék vagy zöld – esetleg homályos – foltok a legegyértelműbb jelei annak, hogy penész kezdett el növekedni a kovászodban. (A narancssárga, rózsaszín foltok akár egy pár óra vagy nap után is jelentkezhetnek, ilyenkor általában a liszt szennyezett, és a benne lévő mikroorganizmusok okozzák az elváltozást.) Ha egyszer a penész felütötte a fejét, onnan nincs visszaút.

Akár a tartály oldalán, akár magán a kovászon fedezed fel penészt, az egészet egy az egyben ki kell dobni, mert nem biztonságos a használata.

Kerüljön a kovászod ezekbe a kenyerekbe:

Támaszkodj az érzékszerveidre

Ahogy a legtöbb romlott étel beazonosításánál, itt is az érzékszerveinkre kell támaszkodni, így a kovász esetében a látásod mellett sokat segíthet a szaglásod. Az egészséges kovász alapvetően csípős illatú, de ha a megszokott, jellegzetesen savanykás illat helyett kellemetlen szagokat tapasztalsz, akkor érdemes óvatosnak lenni, és inkább újrakezdeni a folyamatot. Biztosak vagyunk benne, hogy a te környezetedben is akad valaki, aki szívesen ad a saját kovászából.

Bár az embereket megosztja az a kérdés, hogy a pulton vagy a hűtőben tartsák-e a kovászt (igazából mindkettő jó, a kérdés az etetés rendszeressége), milyen gyakran etessék, és hogyan tárolják az eltávolított mennyiséget, valójában elég nehéz megölni a kovászt. Ha csak elhanyagoltad egy időre, néhány erőteljes etetéssel még visszahozhatod az élők sorába.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Hasonlóan őrült, de isteni konyhai ötletek várnak itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...