Jelek, amiből tudhatod, hogy megromlott a kovászod

A kovászos kenyérsütés igazi művészet, de több ponton is elcsúszhat a folyamat. Az egyik ilyen a kovász. Napi Tippünkben összegyűjtöttük azokat a jeleket, amikből tudhatod, hogy megromlott a kovászod.

A kovász a felnőttek Tamagotchija, minden nap foglalkozni kell vele ahhoz, hogy buborékos és kellemesen savanyú maradjon, ha viszont hosszabb időre hanyagolod, benne van a pakliban, hogy megromlik. Összegyűjtöttük, milyen jelekből tudhatod, hogy már csak a kovász szelleme kísért a befőttesüvegben.

Ha túl sok idő telik el két etetés között, akkor a kovász tetején egy folyadékréteg keletkezhet

Így jelzi a kovász, hogy figyelemre van szüksége

A kovász csupán lisztből és vízből áll, így természetes színe a világos bézstől a barnáig terjed, ha sötétebb liszttel, például rozs- vagy teljes kiőrlésű liszttel táplálják. Ha túl sok idő telik el két etetés között, akkor a kovász tetején egy folyadékréteg keletkezhet, amely kezdetben világos barna színű, majd idővel besötétedik (a szürke, fekete vagy barna szín mind elfogadható), és akár feketévé is válhat. Ez a kovász erjedése során keletkező alkohol miatt van. Viszont nem jelenti azt, hogy ki kell dobni a kovászt, csupán jelzi, hogy egy kis figyelemre van szüksége.

Míg az erjedés teljesen biztonságos, a penész már nem az.

Ha egyszer a penész felütötte a fejét, onnan nincs visszaút

A narancssárga, rózsaszín, kék vagy zöld – esetleg homályos – foltok a legegyértelműbb jelei annak, hogy penész kezdett el növekedni a kovászodban. (A narancssárga, rózsaszín foltok akár egy pár óra vagy nap után is jelentkezhetnek, ilyenkor általában a liszt szennyezett, és a benne lévő mikroorganizmusok okozzák az elváltozást.) Ha egyszer a penész felütötte a fejét, onnan nincs visszaút.

Akár a tartály oldalán, akár magán a kovászon fedezed fel penészt, az egészet egy az egyben ki kell dobni, mert nem biztonságos a használata.

Kerüljön a kovászod ezekbe a kenyerekbe:

Támaszkodj az érzékszerveidre

Ahogy a legtöbb romlott étel beazonosításánál, itt is az érzékszerveinkre kell támaszkodni, így a kovász esetében a látásod mellett sokat segíthet a szaglásod. Az egészséges kovász alapvetően csípős illatú, de ha a megszokott, jellegzetesen savanykás illat helyett kellemetlen szagokat tapasztalsz, akkor érdemes óvatosnak lenni, és inkább újrakezdeni a folyamatot. Biztosak vagyunk benne, hogy a te környezetedben is akad valaki, aki szívesen ad a saját kovászából.

Bár az embereket megosztja az a kérdés, hogy a pulton vagy a hűtőben tartsák-e a kovászt (igazából mindkettő jó, a kérdés az etetés rendszeressége), milyen gyakran etessék, és hogyan tárolják az eltávolított mennyiséget, valójában elég nehéz megölni a kovászt. Ha csak elhanyagoltad egy időre, néhány erőteljes etetéssel még visszahozhatod az élők sorába.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Hasonlóan őrült, de isteni konyhai ötletek várnak itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...