Jamie Olaszországa

Ki ne szeretné az olasz kaját? Jamie Oliver sem kivétel ez alól. Egyik kedvenc séfünk végigette Itáliát, majd egy remek könyvben osztotta meg kedvenc receptjeit.

A Jamie Oliver-jelenség

Van valami egészen különleges ebben a fickóban és az ő történetében. A Pucér szakács óta hihetetlen karriert futott be, és nehéz is lenne összefoglalni, hogy mi mindent csinált az elmúlt években. A televíziós főzés és bestseller könyvek írása közben felépítette saját nevével fémjelzett brandjét, ami ma már elképesztően sokat ér.

Foto: www.facebook.com/jamieoliver

Elrugaszkodott a sablon tv-s szakácsok szerepétől, és ügyes üzletember módjára többek között saját konyhai eszközöket dobott a piacra, sőt az egyik fényképezőgép márka termékei segítségével oktatja az embereket, hogy hogyan készítsenek ízléses ételfotókat. Eközben természetesen sikeres éttermeket üzemeltet, és rendre új műsorokkal jelentkezik. Például rossz útra tévedt fiatalokat terelgetett vissza a helyes irányba, pontosabban saját étteremhálózatában séfnek állította őket. Vagy az egészségtelen iskolai étkeztetésre hívta fel a figyelmet, és a ketrecben, rossz körülmények között tartott csirkékért vívott harcot. Valószínűleg ebben rejlik a sikere, tökéletesen tudja ötvözni az üzletet a showbusiness világával, mindezt úgy, hogy közben jócskán kiveszi részét a társadalmi felelősségvállalásból is.

Minden mozdulata és szava igaznak, őszintének hat, árad belőle az ételek és a főzés iránti szeretet. Jamie Oliver a nép gyermeke, közülünk való. Abban a bő fél órában, amíg a képernyőre tapadva ámuldozva bámuljuk, mi is el hisszük, hogy képesek vagyunk mindezt ugyanilyen könnyedséggel és a kisujjunkból kirázva lefőzni. Ezt szeretjük Jamie-ben!

„Igazából olasznak kellett volna születnem”

Olaszország a szokások, a hagyományok és főzési stílusok válfaját tárja eléd – saját bevallása szerint, ezt szereti Jamie az olasz konyhában. Sosem tagadta, hogy imádja az itáliai ételeket és valahányszor ezen a vidéken jár, valóban olasznak is érzi magát. Bejárta az egész országot, a legjobb, legegyszerűbb és legélvezetesebb autentikus recepteket kutatta. Nem a híres éttermeket ette végig, hanem a vidéki, hagyományos kulinária legjavát mutatja meg az olvasóknak.

Jamie Oliver: Olasz kaják

A több mint 300 oldalas könyvben 120 recept közül válogathatunk. Rendszerezett a gyűjtemény: az előételektől kezdve a leveseken és rizottókon, a halas és húsos főételeken át egészen a desszertekig szinte mindent megtalálunk. Természetesen kaptak egy-egy fejezetet a hagyományos tészták és pizzák is. Arra azonban készüljünk fel, hogy a könyv kissé átformálja az olasz konyháról manapság alkotott elképzeléseinket. Persze nem alapjaiban dönti azt meg, hiszen, ha jó paradicsomszószt keresünk, akkor Jamie-nek is van erre egy tuti receptje! Inkább csak többet mutat a tájegységek ételeiből, mint amit eddig gondoltunk róla. Szerencsére leszámol azzal a tévhittel, hogy minden ételbe oregánót és bazsalikomot kell tennünk, hogy olasz legyen. Adódik mindez abból is, hogy kevés olyan emberrel találkozunk itt, aki olasznak vallja magát. Ők velenceiek, nápolyiak vagy szicíliaiak, így egységes olasz gasztronómiáról nem igen beszélhetünk, sokkal inkább régiókra osztható az ország. Lokálisan beszerezhető alapanyagokból dolgoznak, és szinte minden egyes falunak megvan a saját receptje egy-egy ételre.

Olasz recepteket itt találsz! >>

Az olaszoknak két nagy szenvedélyük van: a foci és a főzés. Ez utóbbiról képesek heves vitákba folyni, ha felmerül a kérdés, honnan származik a legjobb ragu, tészta vagy olívaolaj. Ezeket a kérdéseket nem válaszolja meg a könyv, de nem is az a dolga, hogy igazságot tegyen, csupán megmutatja az olasz konyhaművészet sokszínűségét. A szerző most is hozza egyedi stílusát és hamisíthatatlan Jamie-stílusban olvashatjuk saját gondolatait egy-egy ételről vagy alapanyagról.

Jamie szerint a pizza

Hogyan is tesztelhetnénk jobban egy olasz szakácskönyvet, mint a benne rejlő pizzarecept alapján? Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű hozzávalókból dolgozunk. Minden étel esetében igaz, de a pizzánál és az olasz konyhánál különösen: ha van egy ízletes és kiváló alapanyagunk, akkor igyekezzünk azt nem elrontani és elfedni, hanem kiemelni az ételben.

Ez, a könyvben található pizza alaptészta recept beváltja a hozzá fűzött reményeket, és valóban az egyik legjobb, amit valaha próbáltam!

Jamie Oliver pizzája

A receptet itt tudod elmenteni! >>

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 800 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt
  • 200 g finomra őrölt búzadara
  • 1 csapott evőkanál finom tengeri só
  • 14 g tasakos száraz élesztő
  • 1 evőkanál barna kristálycukor
  • kb. 650 ml langyos víz

a paradicsomszószhoz:

  • extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 400 g jó minőségű paradicsom
  • tengeri só és frissen őrölt bors

a feltéthez:

  • 200 g prosciutto sonka
  • 500 g mozzarella
  • 200 g parmezán
  • 250 g friss rukkola

Elkészítés:

  1. Tiszta felületen felhalmozzuk a sóval és a búzadarával elkevert lisztet és a közepére egy 15–20 centiméteres mélyedést csinálunk.
  2. Az élesztőt és a cukrot a langyos vízbe tesszük, összekeverjük és hagyjuk állni néhány percig, aztán a mélyedésbe öntjük.
  3. Körkörös mozdulatokkal a lisztet az élesztős vízzel elkeverjük. Egyre sűrűbb, kásaszerű masszát fogunk kapni, de addig kell folytatni a műveletet, amíg fokozatosan az összes lisztet el nem dolgoztuk.
  4. Amikor a tészta összeállt, labdát formázunk belőle és előre-hátra, bal kézzel magunk felé nyújtjuk, miközben jobb kézzel eltoljuk magunktól. 10 percig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas, puha tésztát nem kapunk.
  5. Belisztezzük a tészta tetejét és 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
  6. Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez felmelegítünk egy lábost, majd beleöntünk kevés olívaolajat, beledobjuk a fokhagymás és megpirítjuk.
  7. Amikor már aranybarna, hozzáadjuk a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Kis lángon kb. 20 percig főzzük, közben szétnyomkodjuk benne a paradicsomot, hogy sima pürévé váljon.
  8. Amikor a paradicsomszósz elkészült és elzártuk alatta a tüzet, csak akkor adjuk hozzá az apróra tépkedett bazsalikomleveleket.
  9. Ha a tészta megkelt, akkor annyi részre osztjuk, ahány pizzát szeretnénk belőle sütni. Ebből az adagból hat darab egyszemélyes pizza jön ki.
  10. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és megkenjünk a paradicsomszósszal, rászórjuk a feltéteket és előmelegített sütőben, 250 fokon rácsra téve, a sütő aljában 7–10 perc alatt ropogósra sütjük.

Még több pizzareceptet itt találsz! >>

A könyvet a Park Könyvkiadó oldalán rendelhetitek meg! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek