Itt a gombóc ideje!

Talán nem vagyok egyedül azzal a nosztalgiával, ami akkor kap el, ha nyáron valamilyen gyümölcsös batyut, gombócot akarok készíteni.

Expressz szilvás gombóc

Mindig beugrik a nagymamám és az anyukám által főzött tésztagömböcök képe, amiket gyerekkorunkban marékszámra tömtünk magunkba, sokszor egyedül így voltunk hajlandóak egyáltalán gyümölcsöt enni. Mára én is készítem otthon, a konyhámban, bár egyelőre csak a barátokat, rokonokat próbálom elkápráztatni... kár lenne tagadni, a gombócot mindenki szereti!

Szilvás gombóc kifordítva

Anyukám mesélt erről a gombócról, ő a rádióban hallotta, és kiadta feladatnak, hogy próbáljam ki. Megérte. Gyorsabban megfő, nem hasadnak ki a gombócok, könnyebb tárolni is, mert nem ...

Lucskos-mákos szilvásgombóc

A "lucskosság" kóspallagi nagymamámtól származik. Kislánykoromban együtt készítettük a gombócokat, ő mondta mindig, hogy így lucskosan a legfinomabb, és mutatta az összeforgatás ...

Szilvás gombóc 5. - zsírral

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele ...

A tésztát hagyományosan, legalább egy kiló, áttört főtt krumplival és kb. 30 deka liszttel állítom össze: szép homogénnek kell lennie e végeredménynek, szóval a burgonya legyen tényleg alaposan áttörve, különben apró, rücskös gombócokat fogunk kifőzni, ami azért sokkal kevéssé kellemes látvány. Ha készen vagyunk az összegyúrással, mehet a nyújtódeszkára a tészta és úgy 8x8 centis négyzeteket kell vágnunk belőle – ezekre jöhetnek az előzetesen alaposan megmosott, félbevágott gyümölcsök.

Klasszikus szilvás gombóc

Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, ...

Már kapható friss szilva, a másik klasszikus, a sárgabarackos gombóc, viszont tényleg személyes kedvencem. Bőven elég egy szem felét belenyomni a tésztába, persze akár szilva, akár barack a választás tárgya, fahéjas cukorban szinte kötelező megforgatni. Nem rajongok az utáncukrozásért, a túlédesített ételekért, sütikért, de a gombócba egyszerűen elhagyhatatatlan: csak diszkréten, hogy éppen beborítsa a gyümölcs felületét. Ezután a tésztadarabka mind a négy végét összecsípjük, hogy lehetőleg ne nyíljon szét és szép gombócot formázunk belőle.

A batyuk mehetnek forró, de semmiképpen sem lobogó vízbe egy nagy fazékban – amint felbukkannak a víz felszínén, kaphatjuk is ki őket, nem kell sok nekik, hogy fogyasztható állapotba kerüljenek. El ne feledkezzünk a pirított zsemlemorzsáról! A kész, csupasz gombócokat ebben kell meghempergetni, majd sebtiben tálba tenni és a türelmetlenül várakozó vendégek vagy a család elé rakni!

Fűszeres sárgabarackos gombóc

Tegnap kaptam a barátnőmtől egy kosár barackot, amiből fűszeres lekvárt készítettem a fentebb leírt anyagokból, s mivel az igen ízletes lett, gondoltam, lekoppintom a gombóchoz is. ...

Barackos burgonyagombóc

Nem tudom eldönteni, melyiket szeretem jobban, a barackos vagy a szilvás gombócot. Szerencsére nem kell választanom a kettő közül, mert ha leérett a sárgabarack, csak utána jön a szilva.

Meglepetés gombóc

Sajnos, nem sikerült teljesen gluténmentesre készíteni. Inkább gluténszegénynek mondanám, tulajdonképpen a 20 dkg-liszt csak, ami glutént tartalmaz. Első próbálkozásomkor a 20 dkg ...

Sárgabarackos gombóc

Ma úgy ébredtem, hogy kedvem van ablakot pucolni. Nem mondom, meglepő gondolat volt korán reggel. Aztán még arra is volt kedvem, hogy hosszasan pepecseljek a konyhában. Ez lett az ...

Pirított dara

Nálunk a pirított dara a gombóckészítes kötelező "mellékterméke". Ez azért alakult így, mert egy ilyen alkalommal anyukámnak harmadjára sikerült csak megfelelő mennyiségű darát ...

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Házi libatöpörtyű

Aki szereti a töpörtyűt, az tudja, hogy frissen és ropogósan a legjobb. Ha magunknak megsütjük otthon, akkor tutira nagyon fog ropogni a fogunk alatt. Nem mellesleg, el tudunk rakni egy nagy ...

Pulykamell húsos töltelékkel

A töltött húst tálalhatjuk melegen ízlés szerint körettel... pl. krumplipürével és párolt káposztával, vagy éppen hidegen egy finom salátával. A pulykamell sütés közben nem szárad ...

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – A kedvenc sós és édes tésztáitokat sütjük-főzzük...

Kinek lenne kedve diétázni novemberben? A nyárnak vége, egy ideig úgysem flangálunk fürdőruhában, hideg van, és egyre többbet kuckózunk a lakásban, amiből egyenesen következik, hogy többet is főzőcskézünk. A héten a kedvenc tésztáitok köré építettük a menüsort – sós és édes, magyaros és nemzetközi fogásokra is sor kerül.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...