Indiai ízmámor fillérekből

Rajongunk az egzotikus és pikáns indiai konyháért! Imádjuk a sokszínű, változatos fűszerezését, az egészséges, de a legkevésbé sem unalmas fogásokat!

A vegetáriánusok és a húsevők is szeretik, utóbbiak sokszor teljes megdöbbenéssel konstatálják, hogy állati eredetű alapanyagok nélkül is lehet karakteres, laktató ételeket készíteni. India ételkülönlegességei régiónként változnak, ezért egy általános képet igyekszünk festeni. A hozzávalók nem drágák, itthon is rengeteg helyen beszerezhetőek, egy-egy borsosabb árú hozzávaló pedig nagyon sokáig elegendő lehet. Induljon az íztúra!

7 ellenállhatatlan gombás fogás >>

A gazdag ízvilágot nem meglepő módon az a rengeteg fűszer adja, melyeket az indiaiak minden egyes ételükben használnak. A titok a pirításban rejlik, egyszerre többféle fűszert is megkapatnak pár pillanatra, így sokkal erőteljesebb aromája lesz a készülő finomságoknak. Fűszerkeverékeik közül a curry és a mindenféle masalák a legnépszerűbbek. A masala lehet garam, ebből szinte minden indiai családnak akad otthon egy biztos mixe a konyhapolcon, de a tandori masala is kelendő, akárcsak a különböző paszták, melyekből egy-egy kávéskanálnyit bőven elegendő az ételhez adni.

4 táplálkozási tipp, ha elmúltál 40 éves >>

Az indiai konyha jellegzetesen erősen csípős, a magyar ízlésnek talán túlságosan is, bár autentikus éttermekben a gyenge, közepes és erősen csípős jelzőkkel próbálnak közelíteni a hazai ízléshez. A friss koriander, kardamom, mustármag, bors, chili, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fokhagyma, ánizs mindenféle kombinációi miatt érezzük ellenállhatatlanul finomnak az indiai konyha remekeit.

További indiai receptekért kattints ide >>

A curry mint egytálétel az egyik legnépszerűbb, ezerféleképpen variálható adu ász, szinte mindent ezzel a névvel illetnek, ami halat, húst vagy tojást tartalmaz. Tudni kell, hogy az indiaiak minden fogást nagyon alaposan megfőznek, biztosan elkerülve a baktériumokat. Főzhetünk biryanit, ami egy nagyon elterjedt, rizzsel készülő finomság, például csirkehússal. Bármit is főzzenek, tisztított vaj, azaz ghi kerül zsiradékként az edény aljára. Köretként nagyon elterjedt még a naan kenyér, ez szinte minden étkezéskor az asztalra teszik, de rizzsel is gyakran gazdagítják az ételeiket. Húsokat illetően marhát nem, de csirkét, halat, bárányt előszeretettel főznek. Tejföl helyett joghurttal is ízesítenek, édességeik viszont általában nagyon, talán túlságosan édesek. Frissítőként limonádékat, gyümölcsös italokat isznak két étkezés között.

Rétegezd az élvezeteket >>

Hajhullás ellen: dió és sütőtök >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek