Indiai ízmámor fillérekből

Rajongunk az egzotikus és pikáns indiai konyháért! Imádjuk a sokszínű, változatos fűszerezését, az egészséges, de a legkevésbé sem unalmas fogásokat!

A vegetáriánusok és a húsevők is szeretik, utóbbiak sokszor teljes megdöbbenéssel konstatálják, hogy állati eredetű alapanyagok nélkül is lehet karakteres, laktató ételeket készíteni. India ételkülönlegességei régiónként változnak, ezért egy általános képet igyekszünk festeni. A hozzávalók nem drágák, itthon is rengeteg helyen beszerezhetőek, egy-egy borsosabb árú hozzávaló pedig nagyon sokáig elegendő lehet. Induljon az íztúra!

7 ellenállhatatlan gombás fogás >>

A gazdag ízvilágot nem meglepő módon az a rengeteg fűszer adja, melyeket az indiaiak minden egyes ételükben használnak. A titok a pirításban rejlik, egyszerre többféle fűszert is megkapatnak pár pillanatra, így sokkal erőteljesebb aromája lesz a készülő finomságoknak. Fűszerkeverékeik közül a curry és a mindenféle masalák a legnépszerűbbek. A masala lehet garam, ebből szinte minden indiai családnak akad otthon egy biztos mixe a konyhapolcon, de a tandori masala is kelendő, akárcsak a különböző paszták, melyekből egy-egy kávéskanálnyit bőven elegendő az ételhez adni.

4 táplálkozási tipp, ha elmúltál 40 éves >>

Az indiai konyha jellegzetesen erősen csípős, a magyar ízlésnek talán túlságosan is, bár autentikus éttermekben a gyenge, közepes és erősen csípős jelzőkkel próbálnak közelíteni a hazai ízléshez. A friss koriander, kardamom, mustármag, bors, chili, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fokhagyma, ánizs mindenféle kombinációi miatt érezzük ellenállhatatlanul finomnak az indiai konyha remekeit.

További indiai receptekért kattints ide >>

A curry mint egytálétel az egyik legnépszerűbb, ezerféleképpen variálható adu ász, szinte mindent ezzel a névvel illetnek, ami halat, húst vagy tojást tartalmaz. Tudni kell, hogy az indiaiak minden fogást nagyon alaposan megfőznek, biztosan elkerülve a baktériumokat. Főzhetünk biryanit, ami egy nagyon elterjedt, rizzsel készülő finomság, például csirkehússal. Bármit is főzzenek, tisztított vaj, azaz ghi kerül zsiradékként az edény aljára. Köretként nagyon elterjedt még a naan kenyér, ez szinte minden étkezéskor az asztalra teszik, de rizzsel is gyakran gazdagítják az ételeiket. Húsokat illetően marhát nem, de csirkét, halat, bárányt előszeretettel főznek. Tejföl helyett joghurttal is ízesítenek, édességeik viszont általában nagyon, talán túlságosan édesek. Frissítőként limonádékat, gyümölcsös italokat isznak két étkezés között.

Rétegezd az élvezeteket >>

Hajhullás ellen: dió és sütőtök >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...