Ilyen gyakran kellene kimosnod az ágyneműdet

Veled előfordult már, hogy akár egy hónapig is ugyanabba az ágyneműbe feküdtél? A szakértő szerint ez több mint nem higénikus. De akkor milyen gyakran kéne lecserélni?

Mivel a legtöbb ember immunis a saját szagára, ezért sokan észre sem veszik, hogy árad a bűz az ágyneműjéből. Laura Goodman, a Conell Egyetem kutatója szerint a koszos ágynemű nem csak gusztustalan, de egy idő elteltével komoly egészségügyi problémákat is okozhat, bőrirritációt vagy kiütéseket például, és a poratkákat is elszaporíthatja.

via GIPHY

Mi történik, ha nem mosod elég gyakran az ágyneműdet?

Óránként körülbelül 200 millió elhalt hámsejtet vedlesz le magadról, ami egy 8 órás alvás esetén, 1,6 milliárdot jelent, ami az ágyadban tanyázó poratkáknak kedvenc tápláléka lehet. Bár ezek az apró élőlények nem terjesztenek betegségeket, az ürülékük könnyen okozhat egyes embereknél allergiát.

Azt se felejtsd el, hogy a nap során rád ragadt piszkot, kórokozókat, testápolót és sminkmaradványokat is mind magaddal viszed. Az ágyban töltött intim együttlétekről pedig nem is beszélve, hiszen valószínűleg ezt is a lepedődön éled.

Ezek az anyagok alvás közben kapcsolatba kerülnek a bőröddel, és hosszabb távon bőrkiszáradást, ekcémát, bőrpírt, és más egészségügyi gondokat okozhatnak. Az ilyen környezetben egyébként a baktériumok, a gombák és a hasonló élősködők is sokkal könnyebben elszaporodnak.

Akkor mi a bűvös szám?

A szakértők azt javasolják, hogy ezek elkerülésének érdekében minimum kéthetente cseréld le az ágyneműdet. Viszont ha meztelenül alszol, gyakran élsz szexuális életet és a kisállatoddal is megosztod az ágyadat, akkor inkább hetente egyszer váltsd le.

via GIPHY

Így mosd ki helyesen!

Mosás előtt mindig nézd meg az ágyneműd címkéjét, hiszen azon találod a mosási útmutató. Érdemes az anyaghoz igazított legnagyobb hőfokon mosni, hogy a kórokozók elpusztuljanak. A szakérték továbbá felhívták még arra is mindenki figyelmét, hogy semmiképpen ne használj több mosószert a kelleténél, hiszen a vegyület molekulái beleragadhatnak az ágyneműbe. Ez pedig ugyanúgy bőrirritációt okozhatnak alvás közben.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek