Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rossz hír a férfiaknak: nagyobb az esélye az infarktusnak, ha ennél kevesebbet alszanak

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcskérdés az egészségünk tekintetében. Egy friss kutatás szerint egy bizonyos mennyiség alatt már kockáztatjuk az infarktust.

Egy friss kutatás rávilágított, hogy milyen rosszat tehet, ha öt óránál kevesebbet alszol minden nap: a megfigyelt középkorú férfiaknál a kialvatlanság duplájára emelte a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Persze mindenkinek más mennyiségű alvásra van szüksége, de az azért általánosan is elmondható: az öt óránál kevesebb már biztosan káros.

A Göteborgi Egyetem kutatói 21 éven keresztül figyeltek meg közel 800 férfit, hogy kiderítsék, mekkora szerepe van az alvás mennyiségének a szív- és érrendszer egészségében.

1993-ban a kutatók 798, 1943-ban született férfit választottak ki a kísérletre, és kitöltettek velük egy kérdőívet az életvezetési szokásaikról, az étrendjükről, a káros szokásaikról és az alvásmennyiségükről. Ezt követően négy csoportba sorolták őket aszerint, hogy mennyit alszanak általában: 5 óránál kevesebbet, 6 órát, 7-8 órát (ez lenne a normál mennyiség), vagy 8 óránál többet.

Ezt követően 21 éven keresztül megfigyelték azt, hogy hogyan alakul a résztvevők egészsége, különös tekintettel arra, hogy megjelennek-e náluk szív- és érrendszeri betegségek. A hiányos adatokkal rendelkező férfiakat kiszűrték, így végül 759 fős csoporttal tudták elvégezni a kutatást, amely során kiderült, hogy

az öt óránál kevesebb alvás a duplájára emeli a szív- és érrendszeri rendellenességek esélyét.

Azok a férfiak, akik kevesebbet aludtak, jellemzően többször cigarettáztak, magasabb volt a vérnyomásuk, kevesebbet mozogtak, és nagyobb eséllyel voltak cukorbetegek, mint azok, akik 7-8 órát durmoltak éjszakánként. A szívproblémák dupla rizikója még akkor is megmaradt, ha figyelembe vették a kutatás kezdetekor bevallott betegségeket és káros szokásokat.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a kevés alvás ezzel legalább olyan káros az egészségre, mint a dohányzás és a cukorbetegség. Persze nem fog mindenki szívinfarktusban meghalni, aki keveset alszik, csak jelentősen megnő ennek az esélye.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a kutatás viszonylag kevés résztvevővel zajlott, és csak középkorú férfiakra vonatkozik – a nőkről, vagy más életkorú férfiakra nem tartalmaz adatokat.

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány kutatásai azt mutatják, hogy életkorok szerint változik, kinek mennyi alvásidőre van szüksége, de azt még ezek a tanulmányok is megállapítják, hogy az öt óránál kevesebb semmilyen körülmények között, semmilyen életkorban nem egészséges.

Ezeket olvastad már? 

via ScienceDaily

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!