Ősz=ekcéma? 5 tipp a szakorvostól a viszketés enyhítéséért!

Nem elég, hogy itt a hideg ősz, még az ekcémánk is belobbant. Érdemes megfogadni a szakorvos tanácsait, hogy ne kínlódjunk feleslegesen.

Bár általában egyedi, hogy kinél milyen hatásokra lángolnak fel a veleszületett hajlamon alapuló (atópiás dermatitis) ekcémás tünetek, ősszel-télen jellemzően rosszabbodhat a bőr állapota. A szellős, könnyed pamutruhákat felváltja a vastag, akár több réteges melegebb öltözet, amely alatt a bőr nehezebben tud lélegezni, szellőzni, amely hozzájárul a tünetek fokozódásához.

Dr. Erős Nóra Ph.D., a Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosa, segítségével annak jártunk utána, mik lehetnek kiváltó tényezői, illetve mit tehetünk a tünetek elkerüléséért?

dr. Erős Nóra, a Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosa

Az atópiás ekcéma

Az atópiás ekcéma elhúzódó, újra visszatérő betegség, megjelenése változó: fellángolások és nyugalmi időszakok váltakoznak. A betegség öröklött hajlamon alapuló, krónikusan fennálló bőrgyulladás, amely az alábbi tünetekkel járhat együtt:

  • száraz, kivörösödött, erősen viszkető foltok,
  • esetenként hólyagocskák,
  • ezek felszakadása után nedvező tünetek,
  • pörkösödés,
  • felülfertőződés,
  • kis sebek.

Kiváltó tényezők lehetnek például:

  • irritáló anyagok: vegyi anyagok, öblítők, kozmetikumok, festékek stb.,
  • egyes élelmiszerek: leggyakrabban citrusfélék, paradicsom, tej és tejtermékek, tojás, hal stb.,
  • ruházat anyaga: gyapjú és állati eredetű alapanyagból készült ruhaneműk, de a szintetikus darabok is irritálóak lehetnek,
  • kutya-, vagy macskaszőr, toll, lószőr, poratka stb.,
  • tartós stresszhelyzet, túlhajtás, kialvatlanság,
  • felső légúti vírusfertőzések, nátha, egyéb fertőző betegség.

Az őszi és téli hónapokban gyakoribbak a fellángolások, a téli ruházat, a fényhiány, a nagy hőmérsékletkülönbségek, a fűtés miatti száraz levegő, illetve a kinti hideg, szeles időjárás miatt.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Mit tehetünk ellene?

Próbáljuk meg minél inkább kerülni a kiváltó tényezőket!:

  1. Viseljünk hidegebb időszakban is pamut, jobban szellőző ruhát, öltözzünk rétegesen, hogy ne egész nap meleg ruhában, izzadva tartózkodjunk a szobában!
  2. jó megoldás lehet az is, ha a szintetikus mosó- és öblítőszereket természetes, vagy hypoallergén termékekre cseréljük.
  3. Szellőztessünk és portalanítsunk rendszeresen - ún. nedves portalanításos módszerrel!
  4. Bár a hidegebb időszakban nagyon jól tud esni egy hosszú, forró fürdő, ezzel vigyázni kell, mert a tüneteket ronthatja: a forró fürdő helyett langyos, gyors zuhanyt válasszunk, lehetőség szerint természetes összetevőkből álló mosószerekkel, ezt követően hidratáló testápoló rendszeres használatával.
  5. Nagyon fontos, hogy az atópiás bőrt folyamatosan hidratálni szükséges: sok folyadékfogyasztással a bőrt belülről, hidratáló hatású testápoló krémek segítségével pedig kívülről ápolhatjuk, ezáltal lerövidíthetjük a tünetes időszakokat, csökkenthetjük a kellemetlen viszketést, megakadályozhatjuk a kivakarás okozta sebesedést és felülfertőzést.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...