Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mítosz vagy valóság: tényleg lehet alvás közben tanulni?

Gyerekként te is a párnád alá tetted a könyvedet, hogy reggelre kipihenten és okosan ébredj? Most kutatások készültek arról, hogy képesek vagyunk-e alvás közben tanulni.

Sokunk álma válna valóra, ha elalvás előtt elég lenne elindítani egy hangfelvételt az megtanulni kívánt tananyagról, és amíg alszunk, a tudás beépülne. Egy friss kutatásból kiderül, mire is vagyunk képesek alvás közben.

Alvás közben is azonosíthatjuk a hangokat

Az alváskutatók azt már eddig is megfigyelték, hogy alvás közben képesek vagyunk azonosítani a hallott hangokat: vannak, akik a nevük hallatán felébrednek, miközben ha ugyanolyan hangerővel, de másról beszélnek mellette, akkor tovább alszanak. De azt is megfigyelték már, hogy az anya előbb ébredhet fel a saját gyereke sírására, mint máséra, és vészhelyzetben az alvó gyerek előbb reagálhat az anya hangjára, mit egy szirénára.

Dr. Thomas Andrillon az ausztráliai Monash Egyetemen professzora francia kollégáival együtt tovább vizsgálódott, és arra volt kíváncsi, amire sokan mások is: lehetséges-e alvás közben tanulni?

A kísérletek során kimutatták, hogy felszínes alvás közben meg tudjuk különböztetni az értelemmel bíró szavakat az értelmetlenektől, és ugyanúgy, mint egy zajos helyen, alvás közben is képesek vagyunk az értelmes mondanivalót kiszűrni. Sőt, a kutatás résztvevői ébredés után még arra is emlékeztek, hogy amíg aludtak, milyen zenét játszottak le nekik.

Andrillon kutatócsapata EEG vizsgálatokkal figyelte az agy válaszait a bejövő információkra. Amíg a résztvevők aludtak, az egyik fülükbe 24, különböző filmrészletből és hírből álló felvételt játszottak le, a másikba pedig egy értelmetlen szavakból álló verset játszottak le az Alice Tükörországban című műből.

Emlékszel, hogy nem emlékszel?

A résztvevőknek ébredés után ki kellett tölteniük egy tesztet, amiben azt vizsgálták, emlékeznek-e arra, hogy mit hallottak álmukban. Az EEG eredmények azt mutatták, hogy az éber állapothoz hasonlóan, felületes alvás közben is előnyben részesítjük az értelmes szavakat, de a mély alvás során már azok sem jutottak el a tudatunkig.

Dr. Andrillon elmondta, hogy sok oka volt annak, hogy a résztvevők nem tudták az alvás közben hallottakat integrálni: egyrészt, az üzenetek csak 1 percig tartottak, és ébredés után csupán az első 30 másodpercet játszották le újra nekik. Továbbá ugyanúgy, ahogy ébredés után elfelejtjük az álmainkat, a résztvevők is tapasztaltak alvás utáni amnéziát, azaz a kvíz során nem tudatosan emlékeztek az információkra.

Az alvási amnézia nem véletlen: az alvás fontos a múltbeli, a napközbeni emlékek feldolgozásához. Alvás közben az agy leállítja az új emlékek képzését, mert így gond nélkül feldolgozhatja a múltat – mondta Andrillon az IFLScience-nek.

Vagyis a kutatás alapján azért nem tudunk alvás közben tanulni, mert az akadályozná az emlékeink feldolgozását. Sajnáljuk.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!