Alvás helyett a plafont nézed éjjelente? 5+1 tipp, hogy nyugodtabban aludj!

Aludnod kellene, de csak a mennyezetet szuggerálod? Ha éjjelente azon stresszelsz, hogy alvás helyett az ébren töltött órákat számolod, akkor próbáld ki a következő tippeket!

Ha lelkileg vagy mentálisan terhelt vagy, és az életed olyan fázisában vagy, amikor sokat kell gondolkoznod azon, hogyan légy úrrá a problémákon, az agyad hajlamos túlpörögni, és még a nyugodt alvást is megakadályozhatja. Segíts magadon, alakíts ki alvás előtti rituálékat, hagyj fel a rossz szokásokkal és a nehezebb időszakokban is könnyebben álomba szenderülhetsz! Ehhez adunk most tippeket.

1. Rend a lelke mindennek - az alvásnak is!

Ha rend van a lakásban, rend van a fejben is - és fordítva: ha rendben vagy magaddal, és az életeddel, a lakásodra is a harmónia jellemző. Megfigyelted már, hogy ha eluralkodik a káosz a lakásban, te is feszültebb leszel? Ha pedig nem vagy a toppon, akkor könnyebben szétszóród a ruháidat, és nem ügyelsz a rendre? Nem azt mondjuk, hogy állíts mindent kényszeresen az élére, de ha az ágyad körül nem törekedsz a rendre, nagy eséllyel az álmod sem lesz pihentető.

2. Ne csipegess, ne egyél későn!

Ha olyan életmódot folytatsz, hogy csak este tudsz rendesen étkezni, a kései órákban van időd nyugodtan leülni, és meleg ételt enni, tudd, hogy ezzel nem csak az alakodnak árthatsz. A kilóid mellett a szemed alatti karikák számát és mélységét is növelheted azzal, ha elalvás előtt 3 órával még jóízűen falatozol. Ha este megterheled a gyomrod, és mégis sikerült elaludnod, számíts arra, hogy jó eséllyel egy horrorfilmre fog hasonlítani az álmod. Ezt elkerülendő szánj időt az ebédre, és este egy korai, könnyű vacsorával zárd a napot!

3. Este már kerüld az agytornát és az intenzív mozgást!

Ne este pörögj, mint a búgócsiga! A mozgás fontos, de ne szúrj ki magaddal: alvás előtt 2 órával már ne végezz olyan intenzív testmozgást, ami felpörget, mert hosszú órákra messzire űzheted az álmot. Ugyanez igaz az agytornára is: este már ne dolgoztasd az agyad, ne lefekvés előtt akard megoldani a legnehezebb problémákat, mert csak nyugtalan leszel és miközben aludni sem tudsz, a megoldást sem feltétlen találod meg.

4. Állj át esti üzemmódba!

Hagyj időt magadnak a nappali pörgésből a lassabb esti tempóra történő átállásra, és készülj tudatosan az alvásra. Alvás előtt 2-3 órával már állítsd be a hőmérsékletet körülbelül 18-20 fokra, felejtsd el a reflektorszerű lámpákat, kapcsold ki az ingercunamiként működő tévét és a laptopot is, de ami még fontosabb: a telefonodon se pörgesd kényszeresen a közösségi oldalakat. Utóbbit még akkor is érdemes megfogadnod, ha nehezen állsz ellent, mert a közösségi oldalakon való nézelődés nemcsak a nyugodt pihenést akadályozhatja, de az üres tartalmak rengeteg időt elvesznek az életedből, cserébe pedig valójában semmit nem kapsz.

5. Ragadj tollat!

Amikor sok a teendőd, az agyadban óhatatlanul a feladataid pörögnek, sokszor még este is. Nem kell mindent észben tartanod: írj listát a teendőidről, így rengeteg terhet levehetsz a saját válladról! Az írás akkor is segíthet, ha nem vagy jó passzban: írd ki magadból a problémáidat, a frusztrációidat, a fájdalmadat. Az írással enyhíted a nyomást, ami rád nehezedik, és ha papírra vetetted a gondolataidat, megkönnyebbülhetsz. Fontos azonban, hogy ne a laptopodon, vagy a telefonod jegyzetébe pötyöréssz, mivel a kék fénytartomány miatt könnyen felébredhetsz. A ketyerék helyett fogj egy füzetet meg egy tollat, és kanyarintsd a betűket papírra!

+1. Ha nem megy, ne erőltesd!

Örök szabály, ami az alvásra is érvényes: ha nem megy, ne erőltesd! Ha már mindent megtettél annak érdekében, hogy elaludj, de az álommanók beláthatatlan távolságban járnak, akkor ne erőltesd az alvást - akkor sem, ha épp hajnali 3 óra van. Ha továbbra is csak azon agyalsz, hogy mit kellene még tenned azért, hogy elaludj, ördögi körbe kerülsz, és biztosan nem fogsz hamarabb elaludni. Helyette használd ki az időt, olvass kicsit egy számodra megnyugtató könyvből - a thrillert és a krimit tedd messze az ágytól -, kapcsolj be meditációs zenét, szellőztess ki, és kortyolgass levendula vagy citromfű teát - ezek segíthetnek ellazulni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek