5 alternatív gabona: így kerüljön egészségesebb és változatosabb étel az asztalodra

Tedd színesebbé napi fogásaidat! Helyettesítsd ezekkel az alternatív gabonákkal a szokásos rizs-, burgonya- vagy tésztaköreted. Receptötleteket is adunk! (x)

A gabonaipari termékek megújulásának idejét éljük. Egyre több ősi vagy régen elfeledett alapanyag jön vissza, és alkotják a hétköznapi étkezéseink alapját, ezzel sokszínűbbé téve a táplálkozásunkat és a napi főzéseinket. A változatosság gyönyörködtet, és ez milyen igaz! Most egy pár alternatív gabonát hoztunk nektek, amelyekkel ti is gazdagíthatjátok az ételeiteket. Példákat is mutatunk, miből, mit érdemes készíteni, nézzétek:

Amaránt

Az amaránt, vagy más néven disznóparéj a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. A mai Közép-Amerikában már 5-6000 évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Az amaránt a gabonáknál sokkal több fehérjét tartalmaz, valamint jelentős a magnézium-, vas- és kalciumtartalma is. Az egész magból a hajdinához hasonló köretet készíthetünk, lisztjét kenyerekhez, különböző süteményekhez, linzerekhez használhatjuk. Nemcsak lisztként, hanem puffasztott állapotban is kapható, így rögtön fogyasztható, tehát akár a reggeli joghurtba keverve is fogyaszthatjuk, de sütéshez vagy főzéshez is remek.

Hajdina

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

A hajdina, más néven pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ez azért lehet, mert a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, és jellegzetes, háromélű szemtermését a búzához hasonlóan használják fel. Ázsia középső, mérsékelt égövi területeiről kezdte meg hódító útját, és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindennap fogyasztották. A burgonya és a búza elterjedésével egyre inkább háttérbe szorult, de szerencsére napjainkban újból egyre népszerűbb lesz.Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonaféléktől eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminosav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb, és kalcium- és magnéziumtartalma is magas. Emellett igen értékes vitaminforrás: E-, B1- és B2-vitaminok találhatók benne. Flavonoid- és rutin (P-vitamin-) tartalma miatt pedig többek között a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere.

Köles

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

A köles a legősibb termesztett gabonaféle, amely Kína területéről terjed el a világban. Az ó- és középkori magyar területeken a legismertebb gabona volt, aztán a kenyérgabonák térhódításával egyre inkább kikopott a konyhákból. A XVIII-XIX. századtól fogyasztása szinte teljesen megszűnt egész Európában, de Afrikában, Indiában és Ázsiában ma is termesztik, és a világ népessége 1/3-ának ma is mindennapi eledele. A reformtáplálkozás követőinek sokasodása miatt Európába is újból jelen van. Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemelne mai táplálkozásban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, és gazdag aminosavakban is.

Quinoa

A quinoa Dél-Amerikából származik, ahol 6000 éve az egyik fő táplálékforrás, az inkák a "Magok Anyjának" tartották. Ásványi anyagokban gazdag leveleiből főzeléket vagy salátát készítenek. Mustármag nagyságú magja összetételében hasonlít a gabonafélékhez, ezért gluténmentes álgabonának is nevezik. Magas a fehérje-, magnézium- és vastartalma. Jól helyettesíti a rizst. Mindent elkészíthetünk belőle, amit rizsből szoktunk: köretet, főételt vagy akár desszertet is. Müzlikeverékek összetevője is lehet, sőt gluténmentes sör készítésére is alkalmas.

Tönkölybúza

Gyros teljes kiőrlésű pitával

Imádjuk a gyrost, de azért az egészséges táplálkozásra is odafigyelek, ezért magam sütöm meg a pitát, ami tényleg nem nagy ördöngösség. És az sem elhanyagolható, hogy teljes ...

A tönkölybúza, vagy más néven ősbúza Magyarországon őshonos növény. Felhasználása teljesen megegyezik a búzáéval. Természetes gabona, amely szinte mindenféle tápanyagot tartalmaz, és kiválóan erősíti az immunrendszert. Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, és csökkenti az érelmeszesedést. Nagyon magas a vitamintartalma: megtalálható benne a teljes B-vitamincsoport, kiemelkedően magas az E-vitamintartalma is. Kalcium-, magnézium-, szelén- és foszfortartalma többszöröse bármely más gabonaféléének.

Keressetek alternatív termékeket a Knorr kínálatában, itt!

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...