A gabonaipari termékek megújulásának idejét éljük. Egyre több ősi vagy régen elfeledett alapanyag jön vissza, és alkotják a hétköznapi étkezéseink alapját, ezzel sokszínűbbé téve a táplálkozásunkat és a napi főzéseinket. A változatosság gyönyörködtet, és ez milyen igaz! Most egy pár alternatív gabonát hoztunk nektek, amelyekkel ti is gazdagíthatjátok az ételeiteket. Példákat is mutatunk, miből, mit érdemes készíteni, nézzétek:
Amaránt
Gluténmentes zsemlék amarántliszttel
Hamburgerzsemlének is használható, mert még megpakolva sem esik szét. Tömörebb fajta, így laktató. Az amarántliszt kukoricára emlékeztető ízt ad a zsemléknek.
Hűvös joghurtos eperleves ordás magpehelygombóccal
A Castellum mesterséfje ezúttal egy könnyen elkészíthető, mégis különleges, ordából készült gombóccal felturbózott, hűsítő eperleves receptet hozott nektek.
Mogyoróvajas energiaszelet
Egy igazi energiabomba müzliszelet, kiváló a gyerekek uzsonnásdobozába is. Bánjunk óvatosan vele, mert eteti magát!
Az amaránt, vagy más néven disznóparéj a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. A mai Közép-Amerikában már 5-6000 évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Az amaránt a gabonáknál sokkal több fehérjét tartalmaz, valamint jelentős a magnézium-, vas- és kalciumtartalma is. Az egész magból a hajdinához hasonló köretet készíthetünk, lisztjét kenyerekhez, különböző süteményekhez, linzerekhez használhatjuk. Nemcsak lisztként, hanem puffasztott állapotban is kapható, így rögtön fogyasztható, tehát akár a reggeli joghurtba keverve is fogyaszthatjuk, de sütéshez vagy főzéshez is remek.
Hajdina
Hajdinás lencsesaláta
Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...
Palacsintatorta Gerzsenyi Flórától
Ki ne szeretné a palacsintát? Na ugye, pláne ha dióval-lekvárral rétegezzük, és még csokimázzal is nyakon öntjük! Ha pedig mindennek tetejébe teljesen glutén-, cukor- és laktózmentes ...
Zöldségfasírt őzgerincformában, hagymás tört burgonyával
Húsmentesen is lehet remek ünnepi ételt készíteni! Ráadásul ez glutén- és laktózmentes is! Ezt az ételt a mindenevők is simán be fogják tolni, de a mentesen étkezőknek olyan ...
A hajdina, más néven pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ez azért lehet, mert a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, és jellegzetes, háromélű szemtermését a búzához hasonlóan használják fel. Ázsia középső, mérsékelt égövi területeiről kezdte meg hódító útját, és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindennap fogyasztották. A burgonya és a búza elterjedésével egyre inkább háttérbe szorult, de szerencsére napjainkban újból egyre népszerűbb lesz.Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonaféléktől eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminosav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb, és kalcium- és magnéziumtartalma is magas. Emellett igen értékes vitaminforrás: E-, B1- és B2-vitaminok találhatók benne. Flavonoid- és rutin (P-vitamin-) tartalma miatt pedig többek között a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere.
Köles
Szabolcsi töltött káposzta Dacotától
Nálunk a savanyú káposztás verzió a bevett karácsonykor, de ízHUSZÁR-ral rendeztünk egy kis káposzta versenyt - én kaptam a paradicsomosat, ő az erdélyit. Így aztán életemben ...
Hajdinás kölesfasírt
Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...
Langyos kölessaláta tökmaggal és gránátalmával
Egyszerű és nagyszerű recept, ami önmagában vegán, de nagyszerű köret is lehet roston sült húsokhoz vagy halakhoz. Ha krémesebb sajtokat - például fetát vagy kecskesajtot - morzsolunk ...
A köles a legősibb termesztett gabonaféle, amely Kína területéről terjed el a világban. Az ó- és középkori magyar területeken a legismertebb gabona volt, aztán a kenyérgabonák térhódításával egyre inkább kikopott a konyhákból. A XVIII-XIX. századtól fogyasztása szinte teljesen megszűnt egész Európában, de Afrikában, Indiában és Ázsiában ma is termesztik, és a világ népessége 1/3-ának ma is mindennapi eledele. A reformtáplálkozás követőinek sokasodása miatt Európába is újból jelen van. Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemelne mai táplálkozásban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, és gazdag aminosavakban is.
Quinoa
Csicseriborsós casserole
Gyöngyi vega csodája - kipróbálásra erősen javallott! Bővebb sztori itt található.
Sütőtökös-kecskesajtos quinoasaláta
A quinoa, más néven rizsparéj egy igazi "superfood" (azokat az alapanyagokat nevezték el superfoodoknak, amikben rengeteg tápanyag, vitamin található). Fogyókúrázóknak és ...
Sültpaprika-krémleves quinoával és avokádóval
Tudom, nem vagyok túl eredeti, de még mindig Martha Stewart. Ez a leves valamiért emlékeztet a töltött paprikára, de lehet, hogy csak a honvágy miatt érzem így. A feltétként való ...
A quinoa Dél-Amerikából származik, ahol 6000 éve az egyik fő táplálékforrás, az inkák a "Magok Anyjának" tartották. Ásványi anyagokban gazdag leveleiből főzeléket vagy salátát készítenek. Mustármag nagyságú magja összetételében hasonlít a gabonafélékhez, ezért gluténmentes álgabonának is nevezik. Magas a fehérje-, magnézium- és vastartalma. Jól helyettesíti a rizst. Mindent elkészíthetünk belőle, amit rizsből szoktunk: köretet, főételt vagy akár desszertet is. Müzlikeverékek összetevője is lehet, sőt gluténmentes sör készítésére is alkalmas.
Tönkölybúza
Gyros teljes kiőrlésű pitával
Imádjuk a gyrost, de azért az egészséges táplálkozásra is odafigyelek, ezért magam sütöm meg a pitát, ami tényleg nem nagy ördöngösség. És az sem elhanyagolható, hogy teljes ...
Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa
A medvehagyma a tavasz első ajándéka. Tönkölypogácsát akartam készíteni a piacnyitóra a vega vendégeknek, ám Cinci délután beállított egy jókora adag medvehagymával, hogy böjti ...
A tönkölybúza, vagy más néven ősbúza Magyarországon őshonos növény. Felhasználása teljesen megegyezik a búzáéval. Természetes gabona, amely szinte mindenféle tápanyagot tartalmaz, és kiválóan erősíti az immunrendszert. Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, és csökkenti az érelmeszesedést. Nagyon magas a vitamintartalma: megtalálható benne a teljes B-vitamincsoport, kiemelkedően magas az E-vitamintartalma is. Kalcium-, magnézium-, szelén- és foszfortartalma többszöröse bármely más gabonaféléének.